Krónikus fáradtság lehetséges okai

Kevés rosszabb dolog van annál, mintha valaki folyamatosan fáradt. Az életet élni kell, és ha nincs elég energiánk, akkor képtelenek leszünk ellátni a feladatainkat amik pedig szükségesek lennének ahhoz, hogy egy produktív, sikeres életet élhessünk. Mivel a környezetünk csak azt látja, hogy a teljesítményünk jelentősen csökken, idővel még haragudni is fognak ránk.

A krónikus fáradtság nem újdonság számomra. Fiatalabb koromban gyakran voltam fáradt, mivel ahhoz képest, hogy fizikálisan és mentálisan is mennyire aktív voltam nagyon keveset ettem.

Igazi krónikus fáradtságot azonban csak a betegségem során tapasztaltam. Amíg valaki nincs ebben a helyzetben, nem tudja, hogy milyen ez. Sokszor arra nem volt energiám, hogy felkeljek az ágyból, ha pedig néha sétálni mentem, volt, hogy egy utca után vissza kellett fordulnom mert nem bírtam tovább. Persze napjaim nagy részét az ágyban töltöttem, és elég ritkán mozdultam ki otthonról.

Rengeteg különböző oka lehet a krónikus fáradtságnak, és nem állítom, hogy teljesen átlátom az egészet, viszont ebben a bejegyzésben megpróbáltam összegyűjteni azokat a tényezőket amik szerintem fontos szerepet játszanak benne a táplálkozás és életmód szempontjából, és amiknek az optimalizálásával meg lehet szüntetni ezt a kellemetlen problémát.

A fáradtság, alacsony libidó, motiválatlanság, rossz közérzet, alvászavarok, gyengeség szerintem hasonló okokra vezet vissza. Azt jelzik, hogy a szervezetnek nincs elég energiája, így csökkenti a kevésbé fontos biológiai funkciókat.

Energiahiány

3y3X2WH

Sokan amikor meghallják az energia szót az egészség kapcsán, egyből felkészülnek a legrosszabbra, én sem vagyok ez alól kivétel. Arra számítunk, hogy valaki megpróbálja majd küldeni az energiát, vagy kézrátétellel továbbítani számunkra. Én viszont most a valódi biológiai energiáról beszélek, amit a sejtjeink állítanak elő, és amik az alapját képezik az összes biológiai rendszernek a szervezetünkben.

Ha a szervezetünknek az anyagcseréje, vagy energiatermelése nem optimális, akkor nem fog jól működni, és bizonyos energiaigényes funkciókat korlátozni kényszerül, hasonlóan mint mikor takarékos üzemmódba kapcsolunk egy készüléket. Gondoljunk bele, ellentétben egy autóval, az emberi szervezetnek nem csak ahhoz van szüksége energiára, hogy mozogjon, hanem ahhoz is, hogy fenntartsa a struktúráját.

Magára a táplálkozásra, és ételekre se jó, ha kizárólag üzemanyagként gondolunk, mert ellentétben egy járművel szervezetünknek újra is kell építenie magát folyamatosan. Mivel a szervezet halálunkig sosem áll le, folyamatosan energiára van szüksége, még akkor is ha alszunk, mivel a keringést, légzést, és egyéb folyamatokat fenn kell tartani.

Na, de várjunk csak. Legtöbb embernek nem az a problémája, hogy túl sokat eszik? De, elég sok ember valóban túl sok kalóriát visz be, viszont az ő esetükben sem ilyen egyszerű a probléma, mivel nem csak túl sokat esznek, hanem rossz arányban, rossz forrásokból, és gyakran rendszertelenül.

Emellett viszont sokan vannak azok is akik nem esznek eleget. Aktív életet élnek, sokat mozognak, rengeteget dolgoznak egy stresszes munkahelyen, és mellé nem esznek annyit, ami szükséges lenne, hogy kompenzálják ezt az energiafelhasználást, és stresszt. Egy jó példa erre, az én esetem amikor először elkezdtem súlyzós edzést végezni középiskolában. A semmiből elkezdtem heti öt alkalommal, napi 1,5 órát edzeni, gondolván, hogy ettől nagyon erős és izmos leszek, de csak lefogytam 55-ről 52 kg-ra egy hónap alatt és gyengébb lettem mint mikor kezdtem.

Ahhoz, hogy ennyi edzéstől fejlődjek, nagyjából kétszer annyit kellett volna ennem, mivel egyrészt kompenzálnom kellett volna az intenzív edzések alatt felhasznált rengeteg energiát, és ezen felül még többet, hogy a szervezetnek maradjon elég energiája új izomszövet építésére is.

A betegségem alatt, mint sokan mások először én is a léböjtöknél kötöttem ki, majd folytattam a nyers vegán étrenddel, GAPS diétával és szigorú paleoval. A közös ezekben az étrendekben az volt, hogy egyik se tartalmazott elég kalóriát ahhoz, hogy a minimum energiafelhasználásomat fedezze, így annak ellenére, hogy úgy gondoltam a világ legegészségesebb étrendjeit követem, egyre kevesebb energiám lett és egyre rosszabbul voltam.

Azóta elég sok embert láttam hasonló helyzetben. Az étrendváltoztatások, amit különböző betegségek esetén javasolnak gyakran nem teljesítik a legalapvetőbb feltételét a gyógyulásnak, a megfelelő energiabevitelt. Ezen kívül nem tartalmaznak eleget a szükséges makro és mikrotápanyagokból sem. A legtöbb protokoll túl sok ételt vesz el, és vált fel például zöldségekkel vagy levessel, amikből kevesebb energiát nyerünk mint amennyi az emésztésükhöz szükséges. Aztán az adott személy csodálkozik, hogy idővel majdnem minden ételre érzékeny, szinte semmit nem tud normálisan megemészteni, és helyzete egyre romlik. Ha arra nem biztosítunk elég energiát, hogy az alapvető funkciókat ellássuk, hogyan várhatjuk el, hogy szervezetünk felvegye a harcot esetleges krónikus fertőzésekkel, vagy regenerálja a sérült szöveteket?

Túl kevés kalória

55aa42e40255e01c412a9396bf4b36cd.jpg

Egyszerűnek hangzik, de szerintem sokaknál ez az oka annak, hogy nincs elég energiájuk, egyszerűen nem esznek eleget. Ha valaki főleg természetes, minimálisan feldolgozott ételeket kezd el fogyasztani, jóval nagyobb mennyiséget kell bevinnie, mivel ezeknek az ételeknek sokkal kisebb a kalóriasűrűségük. Tekintve, hogy a különböző irányzatok majdnem minden ételt egészségtelennek állítanak be, és olyan hülyeségeket terjesztenek, hogy a gyümölcs rendkívül hizlaló, érthető, hogy sokan miért nem mernek eleget enni.

Több ember akivel beszéltem, napi háromszor evett zöldséglevest, és egy kevés húst, mert semmi mást nem mert már, miután bebeszélték neki a hülyeségeket, hogy a szénhidrátok/cukor „etetik” a candidát, rossz baktériumokat, vagy, hogy tejtermékeket nem szabad mert az maga a halál. Persze ha valaki hónapokig éhezteti magát, érthető, hogy negatív tüneteket tapasztal miután visszavesz bizonyos ételeket, de nem feltétlen az adott étellel van a gond, hanem azzal, hogy előtte tönkretette az anyagcseréjét és az emésztését.

Túl sok kalória

Igen, ha túl sokat eszünk, az is okozhat fáradtságot. Mindannyian tapasztaltuk, hogy miután jól teleesszük magunkat például karácsonykor, csak le szeretnénk feküdni. Ha jóval több, elsősorban szénhidrátot és zsírt viszünk be mint amennyire szükségünk van, akkor elálmosodunk, mivel egyrészt megemelkednek bizonyos hormonok amik felelősek ezért (szerotonin), másrészt szervezetünknek extra munkát adtunk, mivel kénytelen eltüntetni, átalakítani, és végül raktározni a többlet energiát.

Ha valaki napi szinten túleszi magát, akkor szépen lassan el is hízik, és az extra zsírtömeget mindenhová cipelni kell, ami így jelentősen korlátozza azt, hogy mennyit képes mozogni. A folyamatos túlevés, és a nyugati hozzáadott cukorban (R1) és omega 6 olajokban gazdag étrend (R2), egy szisztematikus gyulladásos állapotot idézhet elő, és a gyulladás szintén felelős lehet a fáradtságért. (R3)

Túl alacsony/túl magas fehérjebevitel

Magyarországon a statisztikák alapján folyamatosan csökken a hús, tojás és tejfogyasztás. (R4) Az iparilag előállított feldolgozott ételek, olajok fogyasztása viszont arányaiban nő, így az emberek valószínűleg kevesebb jó minőségű fehérjét fogyasztanak mint amire szükségük lenne. Az izom, ízületek, haj, bőr mind a fehérjékben található aminosavakból épülnek fel, viszont amit kevesebben tudnak, hogy a fehérjék rengeteg egyéb folyamatot szabályoznak.

Az agyunkban lévő neurotranszmitterek amik segítségével zajlik a kommunikáció szintén aminosavakból épülnek fel. Ha valaki túl kevés fehérjét visz be, nem csak a testkompozíciója és anyagcseréje romlik, de sok egyéb negatív tünetet tapasztalhat, többek között fáradtságot. Aki rendszeresen, majdnem minden étkezésre fogyaszt állati termékeket, vagy gabonákat/hüvelyeseket az valószínűleg bevisz elég fehérjét, de aki péksütivel és energia itallal nyitja a napot, majd palacsintával folytatja és végül egy szendvicset eszik, valószínűleg túl kevés fehérjét fogyasztott.

A minimális mennyiség amit érdemes fogyasztani az 1-1,2 g/tskg, aktívabb személyek esetén inkább 1,6-1,8 g/tskg. 10 dkg hús 20-30 gramm fehérjét tartalmaz, egy tojás 6 grammot, egyéb ételeken pedig legtöbbször fel van tüntetve, hogy mennyi fehérjét tartalmaznak.

A túl magas fehérjebevitel, amit például étteremben, vagy családi rendezvényeken tapasztalhatunk raguleves, pörkölt és sültek fogyasztása után azért rossz, mert a fehérjéket elég nehéz megemészteni, így a túl nagy mennyiség, különösen ha több fajta fehérjeforrásból származik, megterheli az emésztőrendszerünket, amitől pedig órákig fáradtak és mozgásképtelenek leszünk.

Alváshiány, alvászavarok

A már említett tényezők szerepet játszanak az alvás minőségében is. Ha például lefekvés előtt közvetlen rengeteg fehérjét eszünk, akkor nem fogunk tudni elaludni. Ha nem ettünk elég kalóriát a nap folyamán, vagy túlzásba vittük a stimulánsokat akkor szintén nem.

Ha nem alszunk jól, másnap fáradtak leszünk, ezt mindenki tudja. Ha különböző okokból kifolyólag nem megfelelő az alvásunk, akkor érdemes komoly figyelmet fordítanunk rá, mivel kevés olyan dolog van ami ekkora szerepet játszik az egészségünkben.

Pár dolog amit tehetünk: Együnk eleget a nap folyamán, utolsó étkezésünk tartalmazzon több szénhidrátot, némi zsírt, viszont ne tartalmazzon túl sok fehérjét. Napközben menjünk ki a napra, és minél több fény érjen minket, illetve szocializálódjunk. Ha eddzünk azt ha lehet, ne közvetlen lefekvés előtt végezzük. Este használjunk különböző technológiákat amik által kiszűrjük a kék spektrumú fényeket. Komoly vitába, intenzív agymunkát igénylő munkába ne lefekvés előtt fogjunk, hanem halasszuk el másnapra.

Stimulánsok

How-much-coffee-would-you-have-to-drink-to-overdose-on-caffeine-4.jpg

Ha ésszel használjuk a különböző stimulánsokat mint a kávé vagy a zöldtea, akkor jelentősen javíthatnak az egészségünkön, és életminőségünkön, sőt csökkenthetik a degeneratív betegségek kockázatát a jövőben. Ha viszont túltoljuk őket, és étkezések helyett, nem rendeltetés szerűen használjuk, akkor jelentősen csökkenthetik a pajzsmirigy funkciónkat, az egekbe emelhetik a stressz hormonokat, károsíthatják az alvást, és tönkretehetik az életünket.

Ha stimulánsok nélkül képtelenek vagyunk kimászni az ágyból, lemenni edzeni, vagy a legalapvetőbb feladatokat ellátni, akkor valószínű, hogy túlzásba visszük őket. Nagyon fontos, hogy ne étkezések helyett fogyasszunk stimulánsokat, hanem kiegészítésként, hogy ne tegyék tönkre a normális oxidatív anyagcserénket.

Krónikus fertőzések

A krónikus fertőzések erősen kapcsolódnak az eddig felsorolt dolgokhoz. Nekem is akkor alakult ki krónikus fertőzésem amikor nem aludtam eleget, túl sokat edzettem, egészségtelenül táplálkoztam, és folyamatos stresszbe voltam a helyzetem miatt. A legjobb amit tehetünk a fertőzések megelőzése érdekében, ha minél egészségesebben tartjuk magunkat, odafigyelünk a táplálkozásra, eleget pihenünk és nem aggódunk mindenen.

Ha viszont már van egy krónikus fertőzésünk, elképzelhető, hogy ez a fő oka a fáradtságunknak. Több lehetőségünk van ezeknek a megszüntetésére, de mielőtt akár gyógyszerekkel, akár gyógynövény koktélokkal vagy mással próbálkoznánk, szükséges, hogy minél egészségesebbek legyünk. Nekem idővel maguktól rendeződtek hasonló fertőzések, de van amikor be kell vetni bizonyos dolgokat, főleg biofilmek esetén.

Mikrotápanyag hiányok

A normális anyagcsere működéséhez nem csak makrotápanyagokra (fehérje, szénhidrát, zsír) van szükségünk, hanem mikrotápanyagokra is. (R5) (vitaminok, ásványi anyagok stb.) Több mikrotápanyag mint például a magnézium vagy cink, rengeteg anyagcsere folyamatban játszik szerepet, ha hiány lép fel, ezek károsodnak.

Fontos, hogy főleg természetes tápanyagdús ételeket fogyasszunk. Különös figyelmet érdemelnek az állati szervek, tengeri ételek illetve a tojás, amik természetes multivitaminok. Már több teszt létezik ami által felmérhetjük melyik mikrotápanyagból lehet hiányunk, illetve kísérletezhetünk velük táplálékkiegészítők formájában. A cink, magnézium, szelén, jód, B vitaminok és zsírban oldódó vitaminok azok amikből valószínűsíthető, hogy hiány lép fel.

Bioritmus

A bioritmus legalább annyira fontos mint a táplálkozás, de alig hallunk róla. Napközben ha tehetjük érdemes a szabadban, fényben tartózkodnunk, és mozognunk. Az erős kék spektrumú fények napközben jók, éjszaka viszont minimalizálni kell őket.

Sok egyéb dolog van még, de minden nem fér bele egy rövid bejegyzésbe.

Messer Máté
Messer Máté

Saját krónikus betegségsorozatom hatására kezdtem el foglalkozni a táplálkozással és az egészséges életmóddal. Azért hoztam létre ezt a honlapot, hogy meggyőzzek minél több embert arról, hogy az életmódunknak hatalmas szerepe van az egészségünkben, illetve tudományos és tapasztalati tudásomat felhasználva szeretnék segíteni abban, hogy jó döntések által minél többen egészségesen éljünk.

Articles: 44

6 hozzászólás

    • A cukor, de legtöbb főtt keményítő is hamar felszívódik a vékonybél felső szakaszából. Ha valaki teljesen megvonja ezeket akkor a magas stress hormonok hatására romlik az immunitás. Mindenkiben van Candida, csak a fertőzés a gond.

      • Értem. Köszönöm a választ. Ez esetben milyen megoldás kínálkozik a túlburjánzott Candida gombák normális szintre történő visszaszorítására? Szinte az összes természetgyógyász, táplálkozási szakértő, Candida specialista a cukor és ezzel együtt a ch nagyon komoly mértékű megvágását javasolja gyógymódnak.

      • Igen tudom, hogy ezt javasolják, de nem működik. Paul Jaminetnek jó cikkei vannak azzal kapcsolatban, hogy a túl alacsony ch bevitel kedvez a gombás fertőzéseknek, keress rá perfecthealthdiet.com-on. Egyébként az extrém ch megvonás jelentős stresszel jár, ami az immunrendszer szempontjából a legrosszabb. Gyógyszeres kezelés, illetve valószínűleg gyógynövények is vannak a túlburjánzott Candida ellen, de a hosszútávú megoldás az egészséges életmód, megfelelő alvás, mozgás, táplálkozás könnyen emészthető ételekből ami nem okoz krónikus stresszt.

Leave a Reply

Discover more from Az egészség művészete

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading