Méregzsák a testünk?

Nem vagyok híve a félelemkeltésnek, legtöbb embernek elég baja van anélkül is, hogy az egészségüket veszélyeztető különféle problémákkal foglalkoznának, főleg olyanokkal, amik ellen keveset tudnak tenni. Ettől függetlenül úgy gondolom, hogy nem lehet úgy beszélni az egészségről, vagy megérteni a betegségek okait, hogy figyelmen kívül hagyjuk a környezetünkben található akár természetes, akár mesterséges méreganyagokat.

Szerintem a környezetünk az, ami leginkább befolyásolja az egészségünket, nem genetikai faktorok, vagy a véletlen szerencse. Persze, vannak genetikai betegségek, és bizonyos gének megnövelik az esélyt különböző problémákra, de újabban az epigenetika által beigazolódott, hogy bizonyos gének „ki és bekapcsolhatnak” életmódbeli hatások következtében. 

A modern orvostudomány azért tud csak nagyon csekély eredményeket felmutatni krónikus és degeneratív betegségek esetén, mert kizárólag drogokkal és kezelésekkel próbálnak gyógyítani olyan betegségeket, amiknek sokszor a kiváltó okát nem tudják. Mindezt úgy, hogy nem foglalkoznak azokkal az alapvető dolgokkal, amik ma már egyértelműen bizonyítottan a legfontosabb tényezők ezeknek a betegségeknek a megelőzése szempontjából.

Ennek is rengeteg oka van, többek között az, hogy míg mindenki képes bevenni egy gyógyszert, vagy befeküdni a műtőasztalra, sokan képtelenek arra, hogy megváltoztassák az étrendjüket, többet mozogjanak és aludjanak, vagy épp kilépjenek egy olyan környezetből (vagy kapcsolatból), ami egyértelműen károsítja őket.

A gyógyszerekkel és modern kezelésekkel hatalmas profitra lehet szert tenni, de az életmódváltást nehéz eladni. Nem hiszek az olyan összeesküvésekben, hogy a gyógyszeripar, és modern orvostudomány célja lenne, az emberek betegen tartása, de egyértelmű, hogy bárhol ahol hatalmas pénzekről van szó, ott megjelenik a korrupció, és sokan rendkívül gonosz dolgokra is képesek. (R)

Ami szintén biztos, hogy rengeteg gyógyszer létezik, amik szörnyű mellékhatásokkal rendelkeznek, és sok esetben vitatható, hogy nem okoznak-e több kárt mint hasznot. Elég elolvasni pár értékelést az Ask a Patient oldalon, hogy erre rájöjjünk. Persze akik kevésbé szerencsések saját kárukon tapasztalhatják meg mint én. (Nem azt mondom, hogy minden gyógyszer rossz, sokakat gyógyszerek tartanak életben, a túlzott, felelőtlen használatuk a rossz.)

Fotolia_8319640_M.jpg

Kereshetünk genetikai okokat a betegségekre, akár az elhízásra is (R) ameddig akarunk, de ha a kapható ételek 90%-a egészségtelen, és a vegyipari vállalatok új és új méreganyagokkal árasztják el a környezetünket, akkor egyszer eljöhet az a pont, hogy már képtelenség lesz egészségesnek maradni, függetlenül attól, hogy mit csinálunk.

A médiában vagy az orvosoktól sosem fogjuk hallani, hogy környezetünk tele van olyan anyagokkal, amik potenciálisan károsíthatnak minket és főleg gyermekeinket. Nem kell feltétlen a legrosszabbra gondolni, bizonyos anyagok semmiképp sem fognak megölni, de jelentős egyéb károkat okozhatnak, pl. mi vagy gyerekeink butábbak leszünk tőlük. (R)

Eddig főleg a táplálkozásról írtam, és röviden említettem a mozgást és mentális egészségünket, amiket azért tartok fontosnak, mert ezek a krónikus és degeneratív betegségek elsődleges okai. Sokan a terrorizmustól, vagy katasztrófáktól félnek, pedig ha Nyugaton élünk, akkor szinte biztosan egy degeneratív betegség lesz az amiben meghalunk.

Minél tovább elhalasztjuk a krónikus betegségek kialakulását, annál tovább fogunk élni, és persze nem mindegy, milyen minőségben. Szerencsére azok a dolgok, melyek az egészségünkhöz kellenek, pontosan azok, amik a jó életminőséget is biztosítják számunkra, hisz az életminőség alapvető feltétele az egészség.

Sokan össze vannak zavarodva, és nem értik, hogy az egészségünkkel nem azért érdemes foglalkoznunk, hogy jobban nézzünk ki, vagy hogy tovább éljünk, hanem azért, mert ha nem vagyunk egészségesek, akkor képtelenek leszünk bármit csinálni, amit egyébként szeretnénk. Nem véletlenül van a híres mondás, miszerint az egészség általában a 26. dolog, amivel foglalkoznak az emberek, de egyből az első helyre ugrik, amint veszélybe kerül.

Veszélyesek-e a környezetünkben található méreganyagok?

o-TOXIC-CHEMICALS-facebook.jpg

Rengeteg olyan különböző láthatatlan méreganyagnak vagyunk kitéve nap mint nap, amire a biológiánknak nem volt ideje felkészülni. Még külön nem írtam erről, de a krónikus betegségek kialakulásában mindenképp jelentős szerepet játszanak a környezetünkben található természetes és mesterséges méreganyagok.

Ilyen méreganyagok lehetnek a dioxin (R), BPA (R), nehézfémek mint a higany (R) és arzén (R), vagy akár természetes méreganyagok mint a penész által termelt mikotoxinok. (R)

Nagyon jó cikk az agyunkra és mentális funkcióinkra leginkább káros anyagokról, angolul.

A cikkből fordítva: „Philippe Grandjean, Bellinger Harvardi kollégája, és Philip Landrigan, aki a  globális egészség dékánja a Mount Sinai orvostudományi egyetemen Manhattanben, elég sok viszályt keltettek, amikor egy tiszteletre méltó orvosi folyóiratban a méreganyagok „néma járványáról” beszéltek, melyek károsítják a még meg nem született gyerekek agyát.

A szakértők 12 vegyi anyagot neveztek meg – amik megtalálhatóak a környezetben és a mindennapi használati tárgyakban, mint például a bútorokban és ruhákban – amikről úgy gondolják, hogy nem csak alacsonyabb IQ-t okoznak, hanem ADHD-t és autizmust is. A növényvédő szerek mellett a listán megtalálhatóak a PCB-k, DDT/DDE, nehézfémek mint a higany, ólom, arzén és a fluorid is.

A természetes méreganyagok közül az egyik legveszélyesebb a penész, ami olyan épületekben fordul elő, amik víz okozta károkat szenvedtek.

Egy másik jó méreganyagokról szóló cikkből fordítva:

„A tudósok több mint 200 ipari méreganyagot, növényvédő és égésgátló szereket, és kerozint, illetve az idegrendszerünket veszélyeztető nehézfémeket mutattak ki az emberek vérében (R1) és anyatejében (R2) az egész világon.

Ezeket a méreganyagokat összefüggésbe hozták a rákkal, nemiszervi deformitásokkal, alacsonyabb spermaszámmal, IQ-val és elhízással.

Az elnöki Rák panel (USA) és a Szülészet és Nőgyógyászat Nemzetközi Federációja már többször követelt szigorúbb szabályozásokat a méreganyagok terén, és figyelmeztette az embereket, hogy kerüljék őket. A rák panel figyelmeztetett, hogy a gyerekek kiemelkedő része már születésekor „szennyezett”, de minden egyes alkalommal elnémították őket a vegyipari óriások lobbistái.

Mivel a vegyipari óriások elképesztő összegeket költenek arra, hogy kevés reguláció legyen az általuk előállított termékeken, így a most használatban lévő termékekben található méreganyagok közül szinte egyiket sem vizsgáltak meg, hogy káros-e az egészségre.

A globális piacon található közel 80000 vegyi anyag közül csak egy elképesztően kis százalék az, amit teszteltek, hogy biztonságos-e. Még ha egy adott anyagot kivonnak a forgalomból mert bizonyítottan ártalmas, az őt felváltó új anyag ugyanolyan veszélyes lehet. (R)

Heavy-Metals-article-cover.jpg

Tehát röviden, a cégek nyugodtan bevezethetnek új vegyi anyagokat a környezetünkbe (amik bekerülnek a vízbe, levegőbe, ételekbe) anélkül, hogy igazolnák az adott anyag biztonságosságát.

Ha egy adott anyagról már kiderül, hogy valószínűleg káros, általában sokáig akkor sem történik semmi. Kizárólag akkor vonják ki az adott anyagot, ha már egyértelmű, hogy rengeteg embert betegített meg vagy károsított valamilyen formában. Ebben az esetben is évtizedekig tarthat, amíg az adott anyag teljesen eltűnik a környezetből, de időközben a cégek rengeteg új anyagot vezetnek be, amiknek szintén ismeretlen a hatása.

Ahhoz, hogy az emberek egészsége javuljon, elengedhetetlen, hogy a környezetbe kerülő méreganyagokat sokkal komolyabban vegyék az országok, és a törvények az emberek egészségét védjék, ne a nagy cégek érdekeit.

Ezek a méreganyagok különösen veszélyesek a fejlődésben lévő szervezetekre nézve, és olyan visszafordíthatatlan károkat okozhatnak a környezetünkben, amelyeknek képtelenség előre látni a következményeit.

Az Európai Unión belül szerencsére egyre jobb regulációk vannak érvényben, és szépen lassan kezdenek átállni arra, hogy az adott anyagok biztonságosságát előre kelljen bizonyítani. Persze mivel egy zárt környezetben élünk, az egész világnak változtatnia kell.

Hogyan tudjuk csökkenteni a méreganyagok bevitelét?

Addig is, amíg remélhetőleg az országok komolyabban veszik a méreganyagok kérdését, van pár dolog, amivel mi is jelentősen csökkenthetjük a velünk érintkező méreganyagok szintjét:

Bioélelmiszerek fogyasztása, ételek saját termesztése – Nem tökéletes, mivel szépen lassan a bioételekben is egyre több méreganyag megengedett, és könnyen szennyeződhetnek a környező területek által, de valószínűleg jobb opciók, mint a konvencionálisak. (Sokaknak köztük nekem sincs jelenleg pénzem kizárólag bio ételekre, így ez esetben ne aggódjunk emiatt.)

Állati termékek esetén érdemes szabad tartásban tartott állatokat fogyasztani, ha tehetjük. Minél kevésbé feldolgozott ételeket fogyasztunk, annál kevesebb méreganyagnak vagyunk kitéve, mert általában valamit annál több szennyeződés ér, minél jobban feldolgozott. (Ha nem tudunk beszerezni ilyen állati termékeket, akkor jók a simák.)

Vegyi anyagok közül, minél kevesebbel próbáljunk érintkezni, mert sok felszívódik a bőrünkön keresztül. Vannak különféle természetes alternatívák tisztítószereket és kozmetikumokat illetően, amik valószínűleg jobb opciók. Rengeteg szerre valójában semmi szükségünk, csak a reklámok és környezetünk által leszünk erre kondicionálva. A legtöbb tusfürdő, sampon, dezodor, napolaj, smink, stb. olyan anyagokat tartalmazhat (pl nehézfémeket, petróleum származékokat, ösztrogén hatású anyagokat stb.) (R) amik hosszú távon károsak lehetnek, megint csak nincs erős reguláció ilyen téren. 

Víztisztító berendezés – Rengeteg fajta van, és egy másik cikk témája, de mindenképp érdemes lehet beszerezni egyet, mert az ivóvízben is helytől függően maradhatnak szennyeződések. Személyesen még nem néztem utána melyik lehet a legjobb fajta, mert nem aktuális számomra.

Műanyagok kerülése – A műanyagokból különféle mérgező anyagok oldódnak ki, főleg hő hatására. Az egyik legrosszabb, ha mikrohullámú sütőben valaki műanyagban süt. A különféle műanyag palackokból is kioldódnak ezek az anyagok, sőt megtalálhatóak a receptekben is. Az egyik legismertebb a BPA, de kiderült, hogy a BPA mentes műanyagokban hasonlóan mérgező csak különböző anyagok vannak. (R) A folyékony kézmosó szerek használata után ráadásul jóval több BPA szívódik fel a receptekből. (R) Helyette üveget vagy kerámiát érdemes használni.

Nagy testű tengeri halak ritkán fogyasztása – A tonhal, kardhal, cápa és egyéb nagytestű halak húsa, nagy mennyiségű higanyt raktároz, ami higanymérgezéshez vezethet túlzott bevitel esetén, testépítőknek akik naponta fogyasztanak tonhalat érdemes vigyázni. (R, R1)

Penészes környezet megváltoztatása – rengeteg épület károsodott víz által, ami penészedéshez vezethet. A penésznek rengeteg káros hatása van, szerintem az én krónikus betegségemben is szerepet játszott a penész, főleg felső légúti panaszok, esetén lehet rá gyanakodni, de rengeteg egyéb tünetet is okozhat.

Gyógyszerek/Drogok túlzott bevitele – Az alkohol és egyéb drogok egyértelműen mérgezőek, bár kis mennyiségben nem feltétlenül okoznak problémát. Érdemes észben tartanunk, hogy a legtöbb forgalomban lévő gyógyszer vagy drog hosszú távú hatásai ismeretlenek, főleg a különféle kombinációk együttes alkalmazása. Személyes véleményem és tapasztalatom az, hogy a gyógyszereket rendkívül felelőtlenül alkalmazzák manapság.

Végül ami szerintem a legfontosabb, bár nincs rá túl sok bizonyítékom: Az anyagcsere működésének fenntartása. Lényegében az az elméletem, (amit saját tapasztalataim és mások anekdotális példája is alátámaszt, továbbá az a tény, hogy mennyi problémát és betegséget elősegít az alacsony pajzsmirigy funkció) hogy a legjobb védekezés a környezetünkben található méreganyagok ellen (és a betegségek ellen), ha az anyagcserénk és szervezetünk működését elősegítjük.

Ez szerintem az elsődleges dolog amire mindenkinek érdemes odafigyelni, aki egészséges szeretne maradni. Ha az anyagcserénk nem működik jól, különböző okok miatt, akkor képtelenek vagyunk a szervezetünkben keletkező károkat kijavítani, fel venni a harcot fertőzésekkel, továbbá sejtjeink nem tudnak megfelelő ütemben megújulni, illetve a méregtelenítő szerveink sem működnek rendesen. Ehhez csak annyit kell tennünk, hogy megadunk a szervezetünk számára mindent amire szüksége van, és minél kevesebbet abból, ami károsítja a biológiai funkcióinkat.

Messer Máté
Messer Máté

Saját krónikus betegségsorozatom hatására kezdtem el foglalkozni a táplálkozással és az egészséges életmóddal. Azért hoztam létre ezt a honlapot, hogy meggyőzzek minél több embert arról, hogy az életmódunknak hatalmas szerepe van az egészségünkben, illetve tudományos és tapasztalati tudásomat felhasználva szeretnék segíteni abban, hogy jó döntések által minél többen egészségesen éljünk.

Articles: 44

2 hozzászólás

    • Fizikai aktivitásnak nincs nagy szerepe benne, ami fontos:megfelelő pajzsmirigy funkció, megfelelő szénhidrát, zsír, és kalóriabevitel, nagy mennyiségű rost kerülése, könnyen emészthető ételek pl főtt krumpli, répa stb., irritáló/gyulladáskeltő ételek és anyagok minimalizálása, nem túl alacsony zsírbevitel. Ha már fennáll a székrekedés segíthet: magnézium citrát+C vit, só, kálium, állati termékek (izomhúsok) csökkentése, zselatinban gazdag zöldségleves.

Leave a Reply

Discover more from Az egészség művészete

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading