Komoly problémák a modern orvoslással

A modern orvostudomány rendkívül hatékonyan tudja kezelni az akut problémákat, baleseteket. A krónikus betegségekkel viszont sokszor nagyon keveset tud tenni.

Sokan túlértékelik a modern orvostudomány hatékonyságát, és szerepét bizonyos fertőző és egyéb betegségek legyőzésében. Ami legnagyobb mértékben javított az átlag ember egészségén az a higiénia, oktatás és életminőség általános javulása. A modern orvostudomány persze sok hasznos dologgal tényleg hozzájárult az életminőség javulásához, az antibiotikumok, hormonok és egyebek által sok ember aki régen meghalt volna, most élhet.

Ha viszont úgy gondoljuk, hogy a modern orvostudomány tévedhetetlen és minden esetben az egyedüli megoldást nyújtja óriásit tévedünk. (R1, R2) Nem véletlenül keresnek egyre többen alternatív megoldásokat az egészségügyi problémáikra, és ismerik fel az egészséges életmód és prevenció fontosságát. Sok probléma esetén a modern orvostudomány teljesen hatástalan, talán az elhízás esetén látszik ez leginkább.

Legtöbben belátják, hogy az elhízás és az életmód elég szorosan összefügg, illetve, hogy a fogyásra talán nem a gyomorszűkítő műtétek és drogok nyújtják a legjobb megoldást. Az orvostudomány azonban tehetetlen az elhízás ellen, mert soha nem lesz olyan drog vagy kezelés ami semlegesítené az összes egészségtelen ételt, és rossz életmódbeli döntést, vagy káros környezeti hatást, ami a probléma valódi oka.

Egyéb krónikus betegségek esetén ugyanez a helyzet. Ha valaki rosszul táplálkozik, nem alszik eleget, mérgező környezetben dolgozik, dohányzik, iszik, stresszel környezetben él, akkor a modern orvoslás legjobb esetben is a tüneteket tudja enyhíteni, de a teljes gyógyulás az elképzelhetetlen egy olyan környezetben ami betegséget generál. Persze sokszor maguk a gyógyszerek és kezelések mellékhatásai azok amik különféle betegségekhez vezetnek.

Nézzük a legnagyobb problémákat a modern orvostudománnyal

1. Tünetek kezelése, a betegség helyett

antibiotics.jpg

Az egyik legfőbb probléma a modern orvoslással, hogy elhitette velünk, hogy a testünk jelzései azok amik a problémánkat okozzák, nem az ami kiváltja ezt, és ezeket a tüneteket mindenképp meg kell szüntetnünk káros drogokkal. Fáj a fejünk, hasunk, derekunk? Semmi gond! Kapjunk be egy fájdalom csillapítót. Belázasodtunk? Erre van a lázcsillapító! Persze az alap probléma még nem szűnik meg, csak mivel már nem érzékeljük szervezetünk jelzéseit, így átmenetileg azt hihetjük minden rendben.

A fájdalomcsillapítók hatalmas problémát jelentenek, és mivel rendkívüli függőséget okoznak (R), sokan teljesen a rabjukká válnak, hasonlóan az egyéb drogokhoz. A legveszélyesebb azonban szerintem az amikor az orvostudomány mesterségesen generál egy betegséget, (ami valójában nem egy létező betegség) mint például a magas koleszterin, majd elhiteti, hogy azt csökkentenünk kell különböző káros drogokkal. Az emberi szervezet komplex rendszerek kapcsolatából épül fel, így ha egy adott funkcióba belenyúlunk, akaratlanul hatással leszünk a többire is.

Míg a kormányok betiltanak relatíve ártalmatlan drogokat mint a marihuána, addig a gyógyszergyártó cégeknek monopóliuma van a drogkereskedelemben, és milliárd dolláros profitra tesznek szert a legális, káros, függőséget okozó, sok mellékhatással rendelkező drogjaik által.

2. Iatrogenesis

Untitled.jpg

Nem tudom magyarul mi a megfelelő kifejezés rá, lényegében az összes olyan orvosi kezelés ami nem szolgálja a páciens érdekeit és negatívan befolyásolja az egészségét. Például erre egy példa az én esetem, a proton pumpa gátló gyógyszerek szedése amit az állítólagos refluxom kezelésére kaptam, ásványi anyag hiányokhoz, emésztési problémákhoz és izomvesztéshez vezetett.

Az „Először is ne ártsunk!” amit Hippokratész hirdetett már a múlté, az orvosi félrediagnosztizálások és túlkezelések mindennaposak, és az orvosi kezelések a főbb halálokok közé sorolhatóak. (R) A krónikus és degeneratív betegségek esetén szinte lehetetlen eldönteni, hogy a páciens a betegségtől, vagy a betegség kezelésének komplikációitól hal meg.

A különféle módszerek amit az orvostudomány prevenció néven hirdet, mint a mammográfia, valójában elősegíti azt a betegséget, amit megelőzni igyekeznek. (R) A rák megelőzésre nekem nem tűnik túl jó megoldásnak az ionizáló sugárzás, ami rákot okoz. (R) Arról nem is beszélve, hogy milyen megelőzésről beszélünk? Nem előzi meg a betegséget, csak hamarabb lehet kezdeni a mérgező terápiákat, amik szintén rákot okoznak. (R)

Persze valószínűleg vannak akik a mammográfiai vizsgálat által tovább élnek, de ezt pontosan igazolni lehetetlen. A legtöbb kutatás ami ezt vizsgálja azzal manipulál, hogy ha valakinél „sikeresen” diagnosztizálják a rákot korai stádiumban, és eltávolítják, akkor úgy veszik mintha az a személy egyébként meghalt volna, illetve, hogy a terápia által meggyógyult, mikor könnyen ismét visszatérhet a rákja, agresszívabb formában.

A kérdés azonban az, hogy hányan vannak akik soha nem kaptak volna mellrákot és boldogan leélik az életüket, ha nem mennek szűrésre, illetve, hogy összességében javít-e az emberek életminőségén a mammográfia, vagy épp a mell eltávolítása prevenció céljából. Szerintem az öncsonkítás, és az ionizáló sugárzás nem jó prevenciós módszer, de ezt mindenkinek magának kell eldöntenie.

Sok esetben a különféle kezelések, és velük járó fizikai, anyagi és lelki károk messze meghaladják az alap probléma nagyságát, a különböző gyógyszerek hosszú távú hatásai ismeretlenek, főleg több gyógyszer együttes hatása. Szerintem az egyik legnagyobb hülyeség, ha valakinek semmi fizikai panasza nincs, de elvégez valamilyen tesztet, majd élete végéig szedetnek vele egy gyógyszert, hogy az átlaghoz képest enyhén eltérő biomarkerét, mesterséges úton visszaállítsák a „normál” tartományba. Egyébként is, mi a normál tartomány? Például a szívinfarktust elszenvedők 75%-nak a koleszterin szintje a normális tartományba esik. (R)

3. A betegséget befolyásoló tényezők teljes figyelmen kívül hagyása

4.jpg

Annak ellenére, hogy több mint egy éven keresztül jártam orvosokhoz a krónikus betegségemmel, egyszer sem kérdezték meg, hogy milyen az étrendem, alszok-e eleget, mit dolgozok, milyen környezetben élek, vagy bármit ami indokolhatná a betegség kialakulását.

A modern orvoslás egyik fő problémája, hogy figyelmen kívül hagyja azokat a tényezőket amik elsősorban befolyásolják az egészséget és teljesen tudatlanok velük kapcsolatban. Amíg pár éve két hétig a kórházban voltam a menü margarinos műanyagba csomagolt kenyér volt, feldolgozott húskészítménnyel, esetenként csak kenyér egy darab legrosszabb minőségű ömlesztett sajttal. Tudom, hogy az étkeztetést nem az orvoslás szabályozza, de mindenesetre szerintem felháborító, hogy olyan ételeket adnak krónikus betegeknek amik egészséges emberek esetén is krónikus betegségeket okoznak, nem meglepő, hogy nem gyógyulnak meg.

A genetika kapóra jött az orvostudománynak, mert így már lényegében bármire rá lehet fogni, hogy genetikai okai vannak, ami ezáltal leveszi a felelősséget mind a páciensekről, mind róluk, hogy felderítsék a különféle betegségek okait. Azt gondolom senki nem hiszi, hogy az emberi génállomány olyan mértékben romlott volna az elmúlt évtizedekben ami indokolná a kettes típusú cukorbetegség és az elhízás közel 1000%-os növekedését. (R)

Annak ellenére, hogy a táplálkozásról és életmódbeli faktorokról gyakorlatilag nem fogunk hallani az orvosi látogatások alatt, (bizonyos unalomig ismert, gyakorlatban használhatatlan kliséken kívül mint az „együnk egészségesen, mozogjunk többet, ne igyunk túl sok alkoholt és ne dohányozzunk”) valójában az életmód változtatások azok amik legtöbb krónikus betegség esetén sokkal jobban működnek mint a modern terápiák. Nem meglepő, hogy az egészség eléréséhez jó minőségű ételre, mozgásra, tiszta vízre, levegőre és alvásra van szükség, nem drogokra.

Kettes típusú cukorbetegség esetén, az életmódbeli változtatások például sokkal jobb eredményeket produkáltak mint a gyógyszerek. (R)

Szív- és érrendszeri betegségek esetén a változtatható rizikó faktorok férfiaknál a betegségek 90%-ért míg nők esetében 94%-ért felelősek. Azok körében akik nem dohányoznak, normális testtömegindex-szel rendelkeznek, fizikailag aktívak, egészségesen étkeznek, normális tartományba esik a koleszterin és vércukor szintjük illetve a vérnyomásuk, 78%-al alacsonyabb a mindennemű halálok. (R)

Persze mindig hallani, hogy jó a prevenció és az egészséges életmód, de ha már valakit már diagnosztizáltak egy adott betegséggel akkor nem megy vele semmire. Hát, lehet, hogy nem, viszont ha az egészségesebb étkezés, jó minőségű alvás, igényeinek megfelelő mozgás és stressz csökkentés, környezetváltoztatás nem segít rajta, akkor valószínűleg a mérgező drogok vagy terápiák sem fognak.

A természetben található méreganyagok szintén felelősek lehetnek a különböző betegségekért, viszont szinte sosem kerülnek szóba az orvosi látogatások során. A méreganyagok bizonyítottan összefüggésbe hozhatóak rengeteg ismert betegséggel, bővebben írtam már erről. (R)

4. Korrupció, anyagi érdekek

neotel.jpg

Sokan beszélnek a gyógyszeripar és ételgyártó cégek különféle összeesküvéseiről, ami által az embereket betegen tartják, illetve chemtrailekről meg ki tudja mikről ami által szisztematikusan mérgeznek minket. Ez szintén egy megoldás arra, hogy levegyük a felelősséget a vállunkról, és különféle rajtunk kívülálló tényezőket hibáztassunk az egészségügyi problémáinkért, viszont a félelmen kívül túl sokat nem érünk velük.

A környezetben található méreganyagok valóban komoly problémát jelentenek, (R1, R2, R3, R4, R5) és mindenképp foglalkozni kell velük, de nincs arra bizonyíték, hogy bárki direkt mérgezni akarná az embereket, ez elég furcsa elképzelés egyébként is, mivel saját magát is mérgezné. Inkább arról van szó, hogy bizonyos cégek és emberek felelőtlenül viselkednek, és nem gondolnak a tetteik hosszú távú következményeire. Az emberek sokszor boldogan mérgezik magukat, nincs szükség arra, hogy ezt megtegyék helyettük, viszont a betegségek mindenképp kapóra jönnek az orvostudománynak.

Mivel az orvostudomány elsősorban az eladott gyógyszerekből és kezelésekből profitál, a betegségek részei az üzleti tervüknek. Most nem arra kell gondolni, hogy az adott orvosok vagy bárki gonosz lenne, egyszerűen a rendszerből fakad, hogy nem a különféle betegségek megszüntetéséhez fűződik anyagi érdek, hanem a fenntartásukhoz. Persze nem mintha valaha is lenne egy varázskapszula, ami egyből megszüntetné a krónikus betegségeket.

Nem értek egyet azzal, hogy sokan piedesztálra emelik az orvosokat. Legtöbb orvos valóban segíteni szeretne a beteg embereken, és ez tiszteletre méltó, viszont ez nem jelenti azt, hogy szentek lennének akiknek nem szabad kritizálni a tevékenységét, vagy az orvostudományt magát. Az orvosok ugyanúgy emberek mint mindenki más, és nem mentesek az anyagi érdekektől, egy amerikai orvos például egészséges embereket diagnosztizált majd kezelt rákkal a magánklinikáján. (R) Amíg anyagi érdek fűződik valamihez, addig bármi elképzelhető.

A modern tudományos kutatások amiket gyógyszereken végeztek sem sokkal jobbak. Nem meglepő, ha egy milliárd dolláros üzletről van szó, akkor a róla szóló tudományos cikkek sem lesznek teljesen függetlenek. Ha egy kutatócsoport egy adott gyógyszert vizsgál, amit egy gyógyszergyár szponzorál, akkor vajon milyen érdeke fűződik ahhoz, hogy leközöljön egy kutatást a negatív eredményekről? A gyógyszeripari óriás Bayer pár éve nyilatkozta, hogy a gyógyszerekről szóló kutatásaik 2/3-át nem tudták reprodukálni. (R)

Persze jó lenne ha a tudomány mentes lenne az anyagi érdekektől és lobbiktól, de ez egy álomvilág, amibe jobb ha nem éljük bele magunkat. Ami viszont a legrosszabb szerintem, az a gyógyszerek reklámozása. szerencsére nem nézek tévét több éve, de amikor véletlen vendégségben végignézek egy reklámblokkot elszörnyedve tapasztalom, hogy a különböző veszélyes drogok úgy vannak reklámozva mint a cukorkák, csak be kell kapni egyet és már meg is oldódik a probléma.

5. Az emberi szervezet túlzott felosztása, mechanikus vizsgálata

AAEAAQAAAAAAAAcFAAAAJDU3NjAxZmYxLTY0MjUtNGZkNi1hZWMwLTFiMzIzNmJkMzZhNA.jpg

Van egy híres mondás miszerint a szakértő az, aki egyre többet tud, egyre kevesebbről míg végül abszolút mindent fog tudni, a semmiről. A modern orvoslás is közelít ehhez, és a jelek szerint ez csak egyre rosszabb lesz. Az emberi szervezetet és funkcióit különféle részekre osztották, és már képtelenek egészként vizsgálni. Sajnos a valóságban az emberi szervezet nem egy gépjármű, és a különböző funkciók hatással vannak egymásra, és nem választhatóak teljesen külön.

Az emésztési problémák esetén például ha nem találnak strukturális problémát, akkor biztosan a beteg csak bebeszéli magának a betegséget, és az egész a fejében van. Azt, hogy az emésztést esetleg befolyásolhatják a különböző hormon szintek, fel sem merül. A táplálkozásról meg persze szó sem esik, mondjuk a margarinos feldolgozott húsos kenyér mellett nehéz lenne érvelni.

A másik probléma, hogy az orvostudomány sok esetben nem hajlandó elismerni, hogy a strukturális rendellenességek hiánya, még nem bizonyítja a betegség hiányát. Nagyon sok esetben valakinek tökéletes lesz minden laboreredménye, semmi szervi elváltozása nem lesz, és mégis szörnyen érzi magát. Persze ilyenkor könnyű pszichiáterhez küldeni, de érdemesebb lenne megkeresni a probléma forrását. Könnyen lehet, hogy az adott személy krónikusan keveset aludt, intoleráns egy ételre amit eszik, vagy épp valamilyen mérgező környezetben volt.

6. Minden áltudomány, és semmi sem működik ami nem a hivatalos orvoslás

snake-oil

Legtöbb alternatív terápia esetén én is 99%-ig biztos vagyok benne, hogy valamilyen átverésen, manipuláción vagy legjobb esetben placebón alapszik. Sajnos sokan vannak akik kihasználják a beteg emberek kiszolgáltatott helyzetét profitszerzés céljából, bár szerintem ez alól a modern orvoslás sem kivétel.

Persze semmi nem zárja ki a lehetőségét annak, hogy létezzen valami alternatív terápia ami működik egy adott betegség esetén. Attól, hogy valamit nem vizsgáltak tudományos kutatásokkal, még nem bizonyítja, hogy nem működik. Amikor bizonyos orvosok azt állítják, hogy minden alternatív gyógymód átverésen alapszik, valójában szelektív szkepticizmust alkalmaznak.

Az alternatív terápiák esetén az az álláspontjuk, hogy bármi amin nem végeztek több klinikai kutatást az legjobb esetben placebo, és szinte biztosan nem működik.

Persze a modern orvostudomány hatékonyságát sosem kérdőjelezik meg semmilyen téren, annak ellenére, hogy már rengetegszer bebizonyosodott a tévedése. A mandula ugyebár haszontalan, és az epehólyag egyetlen szerepe, hogy begyulladjon. Bár érthető, mert aki megkérdőjelezi azt azonnal diszkreditálják és száműzik a tudományos körökből. (R1, R2, R3)

Pár évtizede még nevetség tárgyává vált bárki, aki azt merte állítani, hogy a táplálkozás kapcsolatban áll az egészséggel, ma pedig már bizonyított tény. Ennek ellenére még mindig háttérbe van szorítva, és nagyon ritka, hogy orvosok javasolnának bármit is vele kapcsolatban. Bár valószínűleg sokat tudnának javítani a saját egészségükön is ha kicsit foglalkoznának vele, legalábbis hitelesebbek lennének ha az egészségről beszélnek.

7. Tekintélyelvűség

575x360-v-dpc-55968250.jpg

Az orvosok, hasonlóan a kormányhoz sokszor elfelejtik, hogy ők szolgálják a betegeket és nem fordítva. Ennek ellenére, nagyon gyakori, hogy nem egyenlő partnerként tekintenek a betegre, s fel vannak háborodva ha a beteg kérdezni mer valamit, vagy netán megkérdőjelezi az orvos konklúzióját.

Nagyon sokan vannak akiket beleerőszakolnak egy adott terápiába, és úgy állítják be mintha a beteg köteles lenne végrehajtani az utasításokat. Könnyű beleesni abba a csapdába, hogy azt hisszük valaki biztosan tudja, hogy mit csinál csak azért mert hivatalos ruhát visel, és tanult az egyetemen.

A tekintélyelvű környezet már önmagában ellentétes az egészséggel, mivel az egészség egyik legfontosabb eleme a szabadság, és a tekintélyelvű környezet egy úgynevezett tanult tehetetlenség állapotát hozza létre, amiben az adott személy gyengének és tehetetlennek érzi magát.

Ha egy valamit megtanultam a saját krónikus betegségem alatt az az, amit mindenkinek ajánlani tudok: Ne bízzátok másra az egészségeteket, senkinek nem olyan fontos, mint nektek.

Messer Máté
Messer Máté

Saját krónikus betegségsorozatom hatására kezdtem el foglalkozni a táplálkozással és az egészséges életmóddal. Azért hoztam létre ezt a honlapot, hogy meggyőzzek minél több embert arról, hogy az életmódunknak hatalmas szerepe van az egészségünkben, illetve tudományos és tapasztalati tudásomat felhasználva szeretnék segíteni abban, hogy jó döntések által minél többen egészségesen éljünk.

Articles: 44

2 hozzászólás

Leave a Reply

Discover more from Az egészség művészete

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading