Miért jobb a fehér rizs, mint a barna rizs

Az első dolog amit sokan tesznek, ha áttérnek az egészséges életmódra, hogy a fehér kenyeret teljes kiőrlésűre, a fehér rizst barnára cserélik, mivel ezek „köztudottan” egészségesebb opciók.

A teljes kiőrlésű gabonákról rengeteg tudományos vizsgálat található, és legtöbb pozitív eredményekről számol be, amivel szemben viszont jó ha szkeptikusak maradunk. A gabonapehely gyártó óriások mint a General Mills és Kellogg’s szponzorált rengeteget közülük, sokat pedig egereken végeznek, akiknek a gabonák a természetes ételeik és ezért jobban alkalmazkodtak a fogyasztásukhoz.

Nem minden kutatás talált pozitív eredményt, ebben a kutatásban például ami 21147 embert vizsgált hosszú időn keresztül, azt találták, hogy a magasabb gabonarost bevitel, nem csökkenti hanem növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A rostokról sok téves információ kering, valójában nem „segítik elő” az emésztést, a gabonarostok pedig különösen nem.

Ha természetes ételeket fogyasztunk, akkor mindenképp beviszünk valamennyi rostot, sokkal jobban járunk zöldségekkel és gyümölcsökkel mint gabonákkal. Az emberi emésztőrendszert csak megterheli a nagy mennyiségű rostbevitel, puffadást, gázosodást, székrekedést okozhat.

Tényleg tápanyagdúsabb a barna rizs?

A teljes kiőrlésű gabonákat azért tartják egészségesebbnek finomított társaiknál, mert köszönhetően annak, hogy a gabona csíra, és héj nincs eltávolítva, jóval több vitamint, ásványi anyagot, és rostot tartalmaznak.

A probléma csak az, hogy nem elég egy adott étel tápanyagtartalmát megvizsgálni, mivel ha nem tudjuk normálisan megemészteni és hasznosítani őket, akkor hiába tápanyagdúsak.

A növények kénytelenek voltak védekező mechanizmusokat kifejleszteni az állatok ellen, és a gabonák, hüvelyesek, magok, mogyorófélék tartalmazzák ezekből a „természetes” méreganyagokból a legtöbbet. Ilyen anyagok a különféle lektinek, fitát sav, proteáz inhibitorok, amiláz inhibitorok, tanninok, szaponinok, goitrogének stb. Ezek különféle módokon gátolják az állatok emésztését, és károsíthatják az egészségüket.

A fitát sav csökkenti az ételekből történő vas, kalcium, magnézium és cink felszívódását. (R, R, R) Így ha valaki fogyaszt állati termékeket a rizs mellé, akkor jobban jár ha fehér rizst fogyaszt, mivel ezek biztosítják a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat, míg a barna rizs a bennük található ásványi anyagok felszívódását is gátolná. A barna rizs a gabonák közül is kiemelkedően sok fitát savat tartalmaz, amin nem segít az áztatás. 

Az elmúlt években többen (főleg vegánok) a fitát savat kifejezetten pozitívnak állították be, mivel enyhe antioxidáns hatással bír, és bizonyos kutatások szerint nem jelent problémát ásványi anyag felszívódás szempontjából. Ezeket a kutatásokat viszont mint már említettem főleg egereken végeztek, akik alkalmazkodtak a gabonákban található antitápanyagok semlegesítéséhez velünk ellentétben.

Problémák a barna rizzsel, teljes gabonákkal

Miért van az, hogy a teljes gabonák mint a barna rizs is, jóval kevésbé finomak mint a finomított verziók? Legtöbb étel annál jobb ízű minél kalóriadúsabb, de a finomított és teljes kiőrlésű gabonák között nincs jelentős különbség, mégis az emberek többsége a finomított gabonákat preferálja, annak ellenére, hogy a teljes kiőrlésűeket gondolják egészségesebbnek.

A 20. században vizsgált elszigetelt egészséges populációk, akik fogyasztottak gabonákat, kivétel nélkül tradicionális ételpreparációs technikákat alkalmaztak, amikkel jelentősen csökkentették a bennük található káros anyagok mennyiségét. A korpát legtöbben kidobták vagy az állatoknak adták.

Az áztatás, csíráztatás, fermentálás hatására a gabonákból egy könnyen emészthető tápanyagdús étel válhat, de manapság ezeket a technikákat csak nagyon kevesen alkalmazzák. Aki nem alkalmazza őket, jobban jár a finomított gabonákkal, mivel a káros anyagok és rost főleg a külső héjban koncentrálódik, a szükséges mikrotápanyagokat pedig egyéb ételekből könnyen tudjuk biztosítani.

A rizs, a termelési technikák következtében több arzént vesz fel a vízből és talajból mint más gabonák. Az arzén egy mérgező nehézfém, ami több krónikus betegség kockázatát is növeli. (R, R) A rizsből készült termékek jelentik a fő arzén forrást legtöbb ember számára, (R) a rizstej arzén tartalma például meghaladja az ivóvíz esetén EU-ban és USA-ban megengedett mennyiséget. (R)

A barna rizs több arzént tartalmaz, mint a fehér rizs. (R, R) Így aki gyakran fogyaszt rizst, jobban jár a fehérrel ebből a szempontból is.

A teljes kiőrlésű gabonák fogyás szempontjából szintén nem jobbak mint a finomítottak, ugyanannyi kalóriát és szénhidrátot tartalmaznak, persze mivel jóval rosszabb ízűek legtöbben kevesebbet esznek belőlük.

A megfigyeléseken alapuló kutatások amik a barna rizst jobbnak találták mint a fehér rizst fogyás szempontjából használhatatlanok, mert nem kontrollálták a napi kalóriabevitelt. Akik barna rizst esznek általában alapból egészségesebben élnek, a fehér rizst pedig sokan sajnos növényi olajokban úszó kínai ételek formájában viszik be.

Káros-e a fehér rizs?

Természetesen a fehér rizsnek sincsen semmilyen különleges hatása, relatíve kevés mikrotápanyagot tartalmaz, az előnye, hogy kevésbé allergén mint a többi gabona, csak minimális mennyiségű antitápanyagot tartalmaz, könnyen emészthető, olcsó és bárhol elérhető.

A modern étrend esetén a legnagyobb problémát nem a finomított szénhidrátok jelentik, pláne nem a gabonák. A degenerációs betegségek a 20. század elejétől kezdtek rohamos ütemben nőni, pedig azelőtt az emberek több finomított gabonát ettek mint ma.

Japánban, Kínában alacsony volt a kettes típusú cukorbetegség előfordulása amíg a tradicionális fehér rizs alapú magas szénhidráttartalmú étrendjüket követték, és rendkívüli ütemben nőtt mikor áttértek a növényi olajokban sült ételekben gazdag Nyugati étrendre.

Dr. Walter Kempner évtizedeken át kezelt halálos betegeket a klinikáján a „Rizs diétával” aminek az alapját nevéből adódóan a rizs jelentette. A páciensek főleg fehér rizst ettek kevés gyümölccsel, gyümölcslével kiegészítve, és sokan dokumentáltan visszafordították a szív- és érrendszeri betegségüket, kettes típusú cukorbetegségüket és kivétel nélkül fogytak.

Messer Máté
Messer Máté

Saját krónikus betegségsorozatom hatására kezdtem el foglalkozni a táplálkozással és az egészséges életmóddal. Azért hoztam létre ezt a honlapot, hogy meggyőzzek minél több embert arról, hogy az életmódunknak hatalmas szerepe van az egészségünkben, illetve tudományos és tapasztalati tudásomat felhasználva szeretnék segíteni abban, hogy jó döntések által minél többen egészségesen éljünk.

Articles: 44

2 hozzászólás

    • Kedves András, én magam a sushi rizst preferálom, mert több benne az amilopektin mint az amilóz, így gyorsabban felszívódik, kevesebb fermentációval jár, a következő a jázmin lenne, és a basmati/hosszúszemű az amik fogyasztását legkevésbé javaslom.

Leave a Reply

Discover more from Az egészség művészete

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading