Szervezetünk akkor működik jól, ha megkapja a különböző tápanyagokat amire szüksége van, hogy el tudja látni a rengeteg biológiai funkciót amik életben tartanak. Testünk a pajzsmirigy hormonok által kommunikálja a sejtjeinknek, hogy elegendő tápanyag és energia áll rendelkezésre.

Ha bevisszük a szükséges tápanyagokat és a pajzsmirigy funkciónk is jól működik, akkor a szervezetünknek elég energiája lesz a mindennapi feladatok ellátásához, képes lesz előállítani a különféle hasznos hormonokat, erősek és energikusak leszünk.

Sok dolog károsíthatja a pajzsmirigy funkciót vagy okozhat alulműködést. Hasonló komplex problémákra nehéz lehet megtalálni a megoldást, mivel rengeteg tényező együttesen befolyásolja.

Pajzsmirigy alulműködésre utaló jelek

Alacsony pajzsmirigy működés esetén, a szervezet energia felhasználása csökken, így a kevésbé fontos biológiai funkciók háttérbe szorulnak. Az emésztés, keringés, immunitás mind negatívan érintett.

Pajzsmirigy alulműködés gyakori tünetei:

 • Alacsony testhőmérséklet és pulzus
 • hideg végtagok (kéz és talp)
 • Fáradtság
 • Súlygyarapodás, elhízás
 • Töredezett körmök, haj
 • Alacsony libidó
 • Székrekedés
 • Gyakori fertőzések
 • Lassú sebgyógyulás
 • Motiválatlanság
 • Depresszió
 • Magas koleszterin szint

Kalóriacsökkentés, éhezés és a pajzsmirigy

A kalóriacsökkentés és éhezés minden esetben csökkenti a pajzsmirigy funkciót. Ez teljesen természetes reakció, ha csökken a beérkező tápanyagok és energia mennyisége. A szervezetünk kénytelen lassítani az anyagcserét, mivel ha nem tenné, akkor az energiaigényes biológiai funkciók hamar felemésztenék a szöveteinket.

Amikor különböző diétákkal kísérleteztem, krónikusan jóval kevesebb kalóriát vittem be, mint amire szükségem volt, mivel kizárólag kalóriaszegény nehezen emészthető ételeket tartottam egészségesnek.

Az elhízás kivételével az említett tünetek mindegyikével rendelkeztem, folyamatosan fáztam, alacsony volt a pulzusom és szinte semmi energiám nem volt. Ezek mind rendeződtek, miután egy egészséges étrendet kezdtem fogyasztani, bizonyítván, hogy a helytelen táplálkozás okozta a tüneteket, nem valamilyen pajzsmirigy betegség.

Extrém kalória csökkentett diéta hatására az aktív pajzsmirigy hormon (T3) szintje 66%-al csökken, elhízott nők esetén. (R1) Az anorexia szintén csökkent pajzsmirigy hormon szinteket eredményez. (R2) A rosszul felépített extrém éhezés alapú diéták nem véletlenül nem működnek hosszútávon.

Legtöbb ember azonban nem korlátozza a fogyasztott ételek mennyiségét, sőt sokan jóval többet esznek mint amire szükségük lenne. Miért lehet akkor mégis pajzsmirigy alulműködésük?

Pár lehetséges ok:

 • Nem bírják előállítani a szükséges pajzsmirigy hormonokat tápanyaghiány következtében.
 • Nem bírják a T4 pajzsmirigy hormont az aktív T3-á alakítani.
 • Különböző gátló tényezők miatt, a sejtek nem reagálnak megfelelően a pajzsmirigy hormonra.
 • Egyéb stressz források, pl. fertőzések, káros anyagok csökkentik a pajzsmirigy funkciót

Tápanyaghiány okozta pajzsmirigy alulműködés

A pajzsmirigy hormonok előállításához szükség van bizonyos tápanyagokra. A két legfontosabb anyag a tirozin nevű aminosav, és a jód. Mindkettőt viszonylag könnyű bevinni, de rengetegen nagyon rossz minőségű étrendet követnek éveken keresztül, ami nem tartalmaz elég fehérjét és mikrotápanyagokat.

Ha nem viszünk be elég fehérjét, az azért is negatívan befolyásolja a pajzsmirigy működésünket, mert a szükséges egyéb aminosavakat az izmunkból fogjuk pótolni. Ez hosszú távon az egészségünket és anyagcserénket is rendkívül negatívan befolyásolja, mivel az izmok sok energiát, főleg zsírt használnak fel nyugalmi állapotban.

A jódot könnyű bevinni jódozott só, tengeri ételek, tejtermékek, krumpli és egyebek által, bár a természetes ételek jód tartalma erősen változó lehet. A túlzott jódbevitel viszont alulműködést is okozhat. (R3)

A megfelelő szénhidrátbevitel szintén nagyon fontos, ha nem eszünk elég szénhidrátot akkor a szükséges mennyiséget a bevitt fehérjéből, illetve saját szöveteinkből fogjuk fedezni. A szénhidrátbevitel magasabb aktív pajzsmirigy hormon szintet eredményez, mint a zsírbevitel, (R4) ahhoz, hogy a T4 pajzsmirigy hormont az aktív T3-á tudjuk alakítani szükség van glükózra. (A legtöbb zöldség önmagában nem jó szénhidrátforrás, főleg rostot tartalmaz.)

Low carb diéták esetén sokan tapasztalhatnak pajzsmirigy alulműködésre utaló tüneteket, véleményem szerint egy adott érték alá (ami személyenként változó) nem érdemes csökkenteni a glükózzá bomló szénhidrát bevitelt, még akkor sem ha valaki fogyni akar.

Több ásványi anyag is kulcsfontosságú a pajzsmirigy funkció szempontjából (R5), a már említett jódon kívül, szelénre szintén szükség van a T4-T3-á történő átalakítás során (R6), a szelén véd az autoimmun pajzsmirigy megbetegedéstől is, csökkenti az antitestek számát. (R7)

A vashiány is okozhat pajzsmirigy alulműködést (R8), mert a pajzsmirigy peroxidáz enzimhez (TPO) szükség van vasra.

A pajzsmirigy alulműködésben szenvedők általában D vitamin hiányosak. (R26) Ha időnk engedi, tartózkodjunk a napon, télen kizárólag táplálékkiegészítővel vagy UVB lámpákkal tudjuk megfelelő értéken tartani a D vitamin szintünket. 

Egyéb mikrotápanyagoknak, mint a zsírban oldódó vitaminok, magnézium, illetve a B vitaminok szintén fontosak, az anyagcsere működéshez elengedhetetlenek, így érdemes egy tápanyagdús étrendet fogyasztanunk.

Ha kiegészítéshez folyamodunk, akkor jódból, szelénből, vasból ne alkalmazzunk nagy dózist, mert az szintén alulműködéshez vagy más káros következményekhez vezethet. 

Stressz és a pajzsmirigy

A stressz többek között a pajzsmirigyet is károsítja. Rengeteg dolog okozhat stresszt, a már említett tápanyaghiányokon kívül, a stresszes élethelyzetek, káros anyagok, fertőzések, alváshiány, sötétség, hangzavar, túledzés mind potenciális stresszforrás.

Stressz hatására a szervezet nagyon gyorsan felhasználja a raktározott glikogént a májból, majd megemelkednek a stressz hormonok, amik egyéb negatív hatások mellett a pajzsmirigyműködést is csökkentik . (R9, R10)

Sok esetben nem tudjuk csökkenteni a minket érő stresszt, viszont sok mindent tehetünk annak érdekében, hogy megfelelően viseljük. Az első természetesen a táplálkozás, stressz hatás alatt jóval több energiát használunk fel, így többet is kell ennünk. 

Mind a cukor, mind a zsír segít csökkenteni a stresszt. (R11, R12) A só segít csökkenteni az adrenalint, (R13) így a stressz megszüntetésének legjobb módja, a cukorban, zsírban, és sóban gazdag ételek fogyasztása. Nem meglepő, hogy csokit, chipszet, jégkrémet kívánunk a főtt zöldségek helyett ha erős stressz ér minket. Ha viszont minden nap ezekkel az ételekkel csillapítjuk a stresszt, akkor jelentősen fokozzuk a gyulladást és hosszú távon elhízunk. Nem a feldolgozott ételek fogyasztása a megoldás, természetes ételekből ugyanúgy tudjuk fedezni ezeket a tápanyagokat. 

Általában stressz hatására a szervezet fokozza a zsírsavak mobilizálását, ami ha főleg telített/egyszeresen telítetlen zsírsavakat jelent, segít megszüntetni a stresszt. Legtöbb embernek viszont nagy mennyiségű többszörösen telítetlen zsírsav található a zsírszövetében, amik a vérben lipid peroxidációt és egyéb degeneratív folyamatokat indíthatnak be. 

Különböző környezeti méreganyagok, mint a BPA és fluorid károsíthatja a pajzsmirigy funkciót. (R28, R29)

Az intenzív edzés jelentősen megemeli a stresszhormonokat, ha pedig egy alacsony kalóriatartalmú diétával van kombinálva, az maga a pajzsmirigy halál. Maga az edzés fontos, de megfelelő étrend nélkül többet árthat mint használ.  

A stresszt tehát nem tudjuk megszüntetni, viszont ahhoz, hogy minimalizáljuk a káros hatását a pajzsmirigyünkre nézve, elengedhetetlen, hogy megtegyünk mindent annak érdekében, hogy szervezetünk optimálisan tudjon működni. 

Ha valaki egészségesen táplálkozik, beviszi a szükséges tápanyagokat és eleget alszik, akkor nagy lesz a stressz tűrő képessége, ha valaki viszont ezeknek nem tesz eleget, kis mértékű stressz is erősen károsítja a szervezetét.

Gyulladás, fertőzések hatása a pajzsmirigyre

A fokozott gyulladás csökkenti a pajzsmirigy hormon szinteket, és a T4-T3-á történő átalakítását. (R15, R16, R17, R18

A pajzsmirigy alulműködés negatívan befolyásolja az emésztést, csökkenti a bélmozgást, gyomorsav és emésztőenzim termelést, (R19) így különféle emésztési gondokhoz vezet mint pl. a SIBO. (R20)  Ez egy ördögi kör, mivel a rossz emésztés következtében könnyen kialakulnak ételérzékenységek amik pedig fokozzák a gyulladást. 

Legtöbben akik pajzsmirigy alulműködésben szenvednek, különösen autoimmun pajzsmirigy gyulladástól, jobban lesznek miután kivonják a glutént, tejtermékeket és más nehezen emészthető ételeket az étrendjükből. Ebben az esetben én az Antitápanyag mentes étrendet ajánlom. 

A gyulladás szempontjából a többszörösen telítetlen zsírsavak minimalizálása kulcsfontosságú, mivel ezek a gyulladáskeltő prosztaglandinok előanyagai és az átlagos étrend köszönhetően a növényi magolajoknak sokkal többet tartalmaz belőlük mint szükséges.

Ha valaki a tipikus nyugati étrendet követte, akkor ezek a zsírsavak felhalmozódtak a zsírszövetében. Az emberek zsírszövete átlagosan több mint kétszer annyi omega 6 linolsavat tartalmaz mint akár 50 évvel ezelőtt. (R14)

Már bővebben írtam arról milyen káros hatásokkal rendelkeznek ezek a zsírsavak. Ahhoz, hogy valaki jelentősen csökkentse az arányukat a zsírszövetben akár évek is kellhetnek, attól függően mennyi t. telítetlen zsírsavat fogyasztott előtte, és mekkora zsírtömeggel rendelkezik. A megoldás, a viszonylag alacsony zsírbevitel, kizárólag kókuszolajból vagy kérődző állatok zsírjából, és némi kalóriadeficit. Ez idő alatt érdemes E vitamint szedni, mivel a t. telítetlen zsírsavak kimerítik az E vitamint.  

Több kutatás azt találta, hogy a telítetlen zsírsavak blokkolják a pajzsmirigy hormon termelést, a T4-T3-á történő átalakítást, a pajzsmirigy hormont szállító fehérjék működését és a pajzsmirigy hormon receptorokat, míg a telített zsírsavak nem. (R21, R22, R23) Az esszenciális zsírsav hiány, jelentősen fokozza az anyagcserét. (R24

A fertőzések jelentősen csökkentik a pajzsmirigy funkciót, (R25) így a krónikus fertőzések is állhatnak a pajzsmirigy alulműködés hátterében. Arról már többször írtam, hogy a t. telítetlen zsírsavak immunszuppresszívak is. 

Pajzsmirigy károsító ételek

Több természetes étel is tartalmaz úgynevezett goitrogén anyagokat, amik blokkolják a pajzsmirigy funkciót. Hő hatására valamennyit csökken a mennyiségük, de teljesen nem tudjuk eltüntetni. Ha valaki pajzsmirigy alulműködésben szenved, akkor szerintem nem érdemes ezeket az ételeket fogyasztani, mivel a bennük lévő hasznos tápanyagok könnyen pótolhatóak más forrásból.

Főbb goitrogén tartalmú ételek:

 • Brokkoli
 • Kelbimbó
 • Karfiol
 • Káposztafélék
 • Mustár
 • Torma
 • Szója
 • Köles
 • Magok/Mogyorófélék

Pajzsmirigy alulműködés, magas koleszterin, szív- és érrendszeri betegség

Az 1950-es évektől kezdve, több orvos (William Kountz, Broda Barnes) megfigyelte, hogy a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek gyakran alulműködik a pajzsmirigyük és a szívinfarktusok kockázatát töredékére lehet csökkenteni, ha pajzsmirigy hormont adnak a pácienseiknek.

A szívinfarktusok száma jelentősen csökkent azok körében akiknek még nem volt előrehaladott a betegségük, a pajzsmirigy hormon jóval hatásosabbnak bizonyult mint bármilyen akár mai gyógyszer. Broda Barnes írt is egy könyvet aminek a címe találó: “Megoldva: A szívinfarktusok rejtvénye.

A munkájukat az orvostudomány sajnos figyelmen kívül hagyta. Ma már tudjuk, hogy a pajzsmirigy hormon szabályozza az LDL receptorok aktivitását, (R26) elősegíti a koleszterin epesavakká, és szexhormonokká történő átalakítását, így nem gyülemlik fel a koleszterin a vérben. 

Pajzsmirigy tesztek, tradicionális pajzsmirigy fogyasztás

A hivatalos pajzsmirigy vizsgálatok változóak lehetnek, van ahol kizárólag a TSH (pajzsmirigy stimuláló hormon) értékét vizsgálják, de jobb esetben megnézik a T4, T3, szabad T4, szabad T3, rT3 és anti-TPO értékeket is. 

Még a komplett pajzsmirigy panel sem ad tökéletes képet a pajzsmirigy funkcióról, (R27) de ha kizárólag a TSH-t nézik, az nagyon keveset árul el. 

Maga a TSH referencia tartománya elég nagy, valószínűleg azért mert ha szűkebb lenne akkor a populáció jelentős részénél meg kellene állapítani a pajzsmirigy alulműködést.

Bizonyos esetekben szükséges a pajzsmirigy hormon kiegészítés, viszont problémát okozhat, hogy sok szintetikus pajzsmirigy hormon kizárólag T4-et tartalmaz, T3-at pedig nem, így akinek gátolva van a T4-T3-á történő konvertálása, annak a kettő kombinációját érdemes. Több kutatás vizsgálja ezt a különbséget, remélhetőleg hamarosan változik a protokoll. (R28)   

A laborteszteken kívül, a testhőmérséklet és pulzus is elég jó képet ad a pajzsmirigy működésünkről. Ideális esetben a testhőmérséklet reggel 36,6 °C körüli, majd a nap folyamán eléri a 37 °C-ot, a pulzus pedig 70-85 között mozog. Ha valakinek a testhőmérséklete csökken reggeli után, az magas stressz hormonokra utalhat. Érdemes több héten keresztül vizsgálni ezeket az értékeket.

Sokan óvakodnak a különféle hormonok szedésétől, persze jogosan. Legtöbb szintetikus hormon szedése elég sok negatív következményekkel járhat, bizonyos hormonoknak mint az ösztrogén vagy kortizol, rendkívül káros hatásai lehetnek hosszú távon.

Érdekes viszont, hogy a tradicionális étrendek által az emberek valószínűleg sok pajzsmirigy hormonhoz jutottak, mivel az egész állatot elfogyasztották, így az állatok pajzsmirigyét is. Valószínűleg bizonyos népcsoportok, pl. eszkimók étrendjében kulcsfontosságúak voltak a különböző állati mirigyek.

A régi pajzsmirigy hormonok egyébként még állatok pajzsmirigyét tartalmazták, így megfelelő arányban megtalálható volt bennük a T4 és T3 hormon.