Molnár Dávid – Táplálkozástudományi szakértő, vagy plagizáló szélhámos?

Az alábbi bejegyzés Molnár Dávid, a Science Stories: https://www.facebook.com/sciencestories.md , https://science-stories.hu/ üzemeltetőjének plagizáló tevékenységéről szól.

“Plágiumnak vagy plagizálásnak nevezik azt a cselekedetet, ha valaki egy másik ember (az eredeti szerző) munkáját saját publikált munkájában hivatkozás, forrásmegjelölés és/vagy szerzői engedély nélkül felhasználja, azt sajátjaként tünteti fel, és ezzel az eredeti szerző jogait sérti. ” (R)

Miért fontos a plágium elkerülése?

A plágium az akademikus feddhetetlenség megsértése. Az intellektuális őszinteség alapelve, hogy a tudományos közösség minden tagja elismerje adósságát a saját munkája alapját képező ötletek, szavak és adatok szerzői felé. Ha valaki más munkáját sajátjaként adja át, az azt igazolja, hogy nem sikerült befejeznie a tanulási folyamatot. A plagizálás etikátlan, és súlyos következményekkel járhat jövőbeli karrierje szempontjából, aláássa a szolgáltatásai színvonalát.

Dávid táplálkozátudományi kutatóként/szakértőként pozicionálja magát, táplálkozási és életmód tanácsadóként dolgozik, vállalkozását pedig azzal népszerűsíti, hogy cikkeket ír. Munkája során viszont nem ő maga ír cikkeket, hanem más külföldi szerzők írásait szó szerinti fordításban teszi közzé, azok hivatkozott forrásainak lemásolásával. Ezt először megpróbálta tagadni, majd titkon törölte a bejegyzéseit, nyilvánosan azonban a mai napig nem vállalja fel, és honlapja továbbra is teli van a másolt cikkekkel.

Fontos tisztázni már az elején: Dávid már nem csak önállóan dolgozik, hanem Lakatos Péter programjai keretében is. Az ebben a bejegyzésben található információk és állítások kizárólag Dávidra vonatkoznak, és nem szeretném ha Lakatos Pétert bárki összefüggésbe hozná velük.

Bizonyítékok

A következő részben sorra veszem Dávidnak azon írásait, amiket részben, vagy egészben másoktól fordított – nem említve az eredeti szerzőt, kutatást, csak a benne lévő tudományos cikkeket. Van ami szinte 100%-ban másolat, ezeket nem volt túl nehéz megtalálni, mivel nem vicc, tökéletes hasonmásai az eredetieknek – Némelyiknél Dávid még arra sem vette a fáradtságot, hogy más címet adjon, vagy legalább átfogalmazza a mondatokat, bekezdéseket. Aztán vannak azok is, ahol trükkösen a bekezdések sorrendjét megfordította, esetleg kihagyott párat, ezek közül is sokat találtam. Sok bejegyzésénél gyanús, hogy lemásolta a szokásos általa kedvelt oldalakról, például pont ugyanaz a cím, vagy téma, de vagy hozzáadott saját gondolatokat, (már ha ez értelmezhető egyáltalán az ő esetében), vagy olyan módon ollózta össze több cikkből, hogy nem könnyű kideríteni. Mint már említettem, sajnos pont a hosszú, sok referenciát tartalmazó, bizonyítékon alapuló jól megírt “cikkei” azok amik egyértelműen teljes egészükben, vagy majdnem teljesen másolatok. A legidegesítőbb, hogy gyakran egy-egy szó vagy mondat erejéig eltér az eredeti cikktől, hozzáadva saját gondolatait, amiket egyébként a cikk nem állít, és nem is bizonyít, vagy épp kihagy belőle olyan részeket amik nem illenek az általa propagált low-carb nézetekbe. Édesburgonyánál például hozzáírja hivatkozás nélkül, hogy cukorbetegeknek, inzulin rezisztenseknek nem ajánlott, miközben az eredeti cikkben külön bekezdés van arról, hogyan javítja az édesburgonya a vércukor értékeket. Ráadásul azt mondta nekem, hogy az A-vitaminos rész totál sajátja, erre kiderült, hogy egy népszerű magyar táplálékkiegészítő cég termékleírásából származik… Az Inzulinos cikkét amire reagáltam biztos vagyok benne, hogy nagyrészt ő maga írta valamelyik inzulin-CH-elhízást erőltető külföldi guru könyve vagy blogbejegyzései alapján, bár “meglepő módon” az csak két referenciát tartalmazott, és azok teljesen másról szóltak mint Dávid állításai, vagy félreértelmezte őket vagy el se olvasta, mindenesetre gyanús, hogy néha semmi referenciát nem ad meg vagy maximum 1-2-tőt, és azok se épp arról szólnak amit ő állít, máskor pedig akár 40-50-et, amik jól alátámasztják a cikk tartalmát.

Miért baj, hogy fordít? Nem lenne baj, ha feltüntetné az eredeti cikkeket és szerzőit, elismerve a munkájukat Szendi Gábor tények-tévhitek oldalához hasonlóan, de baj ha manipulatív módon ezt elhallgatja és saját munkájaként prezentálja őket, mindezt úgy, hogy cikkei azt a célt szolgálják, hogy klienseket szerezzen a tanácsadásához. Bejegyzéseiből, kommentjeiből egyértelmű, hogy mit csinál, ami nem csak etikátlan, de saját tudását és szolgáltatásainak minőségét is megkérdőjelezi – így nem egy jóindulatú fordító, aki azért fordít cikkeket, hogy javítson az emberek egészségén, hanem egy más tollaival ékeskedő csaló. Sajnos élő tanácsadást nehéz plagizált anyagokból készíteni, ahogy kommentelni is, ezek jól tükrözik mennyire tudományosan megalapozottak Dávid saját gondolatai.

Nézzük szép sorban a cikkeket, megadom az eredeti forrásokat, illetve képekkel szemléltetem Dávid írása, és az eredeti cikkek “hasonlóságait”. Néhol lehet nem a legjobb a minőség, de aki kételkedik amíg Dávid nem törli őket a saját oldalán lévőeket maga is összehasonlíthatja a linkelt cikkek tartalmával, angolul nem tudók pedig google fordítóval is azonos eredményeket fognak kapni.

Eredeti cikk:

Írta Adda Bjarnadottir, MS, RDN (Ice) Cím: Sweet Potatoes 101: Nutrition Facts and Health Benefits Megjelenés: 2019 május 13 link: https://www.healthline.com/nutrition/foods/sweet-potatoes

Szintén plagizált anyag: Gal-Multivitamin, és Gal A-vitamin leírása. Ezek egyébként pár éves írások, és a cég vezető fejlesztője azóta megjelent újabb kutatásokat is figyelembe véve, azok eredményei alapján részben módosította az ezekről alkotott véleményét, amik itt olvashatóak nemrég megjelent cikkében: https://szabogalbence.hu/9-jegyzet-a-vitamin-es-d-vitamin/

linkek: https://www.gal.hu/GAL-A-vitamin , https://www.gal.hu/GAL_Plusz-Multivitamin

Science Stories: MINDENT AZ ÉDESBURGONYÁRÓL Megjelenés: 2021. 10. 25 – Ez az a cikk ahová kommentáltam, így ezt azóta Dávid habár nem tudom milyen mértékben, de módosíthatta mire a képeket készítetttem. Azért így is eléggé egyértelmű a plágium, ahogy a többinél is, mivel nem csak a szöveg azonos, de a több ezer kutatásból is pont ugyanazokat tartalmazza szép sorjában. Próbáltam a piros keretekkel szemléltetni mi az eredeti cikk, és a pár mondat amit Dávid írt hozzá.

Ez a cikk a Science-stories honlapján is olvasható: https://science-stories.hu/mindent-az-edesburgonyarol/ ott említve sincs az eredeti szerző ahogy Facebook bejegyzésében sem volt.

A Healthline cég az elmúlt években rengeteg újságírót és kutatót alkalmazott, hogy bizonyítékon alapuló tudományos cikkeket írjanak a legváltozatosabb témákban, 280 alkalmazottuk van. Hasonló cikkekért sok pénzt fizetnek, mivel azok sok munkát igényelnek, a hozzáértő szakemberektől akiknek el kell olvasni a kutatásokat, értelmezni őket, majd megírni a hosszú és részletes cikkeket – ezért a Healthline minden jogot fenntart, és nem engedélyezi azok másolását, pláne nem az eredeti cikk feltüntetése nélkül, ahogy komikus módon Dávid is fenntart minden jogot a saját honlapján, a lopott cikkeit se másolja senki az engedélye nélkül! Dávid több bejegyzése is Healthline cikkek másolata, sehol nem említve, hogy nem ő az eredeti szerző, sőt kommentjeivel többször utal rá, hogy hát persze ő írta, “járta körül” a témát. Forrásoknál csak az eredeti irodalomjegyzéke egyesével kimásolva.

Dávidnak ezután több cikke van, exogén ketonokról, tápanyagsűrűségről, inzulin rezisztenciáról amik szövegük alapján nagyon hasonlóak a többi fordítotthoz, mert sok rész van bennük ami egyes bekezdések fordítása egy hosszabb cikkből – de mivel nem találtam meg az eredetieket, legalábbis mindet így gondolom több cikk keverékei, ötvözve néhol a saját COPY-PASTE javaslataival így ezeket csak megemlítem. Pár rövidebb bejegyzés mondjuk van ami egyértelműen Marty Kendall egy hosszabb cikkéből származik, meg legtöbb bejegyzés témája az ő gondolatait tükrözi ebben az időszakban pl: Figyelemfelhívás a túlzott zsírfogyasztás veszélyeire, kalóriák fontosságának hangsúlyozása (Az inzulinos cikkében amire kb. fél éve reagáltam pont a kalóriák értelmetlenségéről beszélt, bár mint azóta kiderült “véleménye” főleg attól függ épp kinek a cikkeit fordítja)

Az inzulin anti-katabolikus, Bazális vs Bolus inzulin stb. Legalább Marty Kendall nevét említette 1-2 helyen, bár lehet csak miután valaki jelezte kommetben, hogy mintha ezekről már olvasott volna nála, meglepő.

Eredeti cikk link: https://optimisingnutrition.com/how-to-optimise-your-insulin/

A következő cikk szintén Healthline-os:

Írta: Kris Gunnars, BSc on November 20, 2018 — Medically reviewed by Kris Gunnars, BSc Cím: 10 health benefits of Low carb and Ketogenic diets link:https://www.healthline.com/nutrition/10-benefits-of-low-carb-ketogenic-diets

Science Stories: Az alacsony szénhidráttartalmú étrend 8 egészségügyi előnye:

A képek magukért beszélnek, Dávid felcserélte a pontok sorrendjét, egy pontot kihagyott és a HDL, illetve LDL koleszterint egybevette, de amúgy ugyanaz a cikk, milyen cseles…

A következő cikk, Dávid koleszerinről szóló sorozata, amit szétbontott több kisebb bejegyzése, de amik egyébként egy hosszú Diet Doctor honlapról másolt cikk másolatai.

Eredeti cikk: Írta Franziska Spritzler, RD, CDE Cím: Cholesterol and low carb diets Ellenőrizte: Professor Fredrik Nyström Megjelent: Nem tudom mert frissítették azóta, 2021. június 29.-én Link: https://www.dietdoctor.com/low-carb/cholesterol-basics

Science Stories: ÖSSZEFOGLALÓ A KOLESZTERINRŐL, A KOLESZTERIN ÉS AZ ALACSONY SZÉNHIDRÁTTARTALMÚ ÉTRENDEK:

Első rész megjelenése: 2021. augusztus 15. aztán szép sorban naponta egészen augusztus 22.-ig Az egyike azoknak a cikkeknek ami szinte teljesen szó szerinti másolata az eredetinek, csak van amit kihagyott. Vicces, hogy a végén még “segít” kiértékelni a kutatásokat bizonyítóerejük alapján, miközben el sem olvasta őket, maximum a típusukat. A 15.-16. forráshoz is amit ír, az eredeti szövegben megtalálható.

A listán egy rövid cikk következik, ami azt igazolja, hogy Dávid rövid bejegyzései közt is akad jócskán másolat, csak nehezebb őket észrevenni mert egy hosszabb cikknek csak egy adott bekezdését tartalmazza.

Eredeti: Cím: 20 reasons you are not losing weight Szerző: Kris Gunnars BSc  — Ellenőrizte Amy Richter, RD, Frissítve: June 15, 2021 Link: https://www.healthline.com/nutrition/20-reasons-you-are-not-losing-weight

Science Stories: 19 gyakori ok amiért nem fogysz! Majd később A fogyás egyik ellensége: az eredeti bekezdések külön. Csak két posztig jutott utána cukkinivel pózolt, gondolom nem volt ideje vagy jobbnak látta ha nem erőlteti a fogyás/testkompozíció javítás témát mert nem túl hiteles. Vicces mert megosztott egy képet amin ugyanazok szerepelnek mint kedves barátja Kris Gunnars cikkében, hozzáadva a LÉGZÉST CAPSLOCKKAL, az alvást pedig a végére áthelyezve. Az egyik bekezdésből amit lemásolt kivette azt a részt ami egy alacsony zsírtartalmú diéta előnyeiről szól, mert az nem egyezik az ő álláspontjával, így gondolta jobb ha figyelmen kívül hagyjuk.

A soron következő egy telített zsírokról szóló cikk, persze a téma már elég lerágott csont, és Dávid a tökéletes diéta kapcsán vagy már előtte hallott róla, ettől függetlenül inkább szó szerint lemásolta az alábbi cikket, minthogy sajátot írjon..

Eredeti cím: A user guide to saturated fat Szerző: Franziska Spritzler, RD, CDE ellenőrizte: Nicola Guess, RD, MPH, PhD Frissítve 2021 Június 18 Link: https://www.dietdoctor.com/low-carb/saturated-fat

Science Stories: Összefoglaló a telített zsírokról 2021 Július 3.

Hogy, ne csak Kris Gunnars összes munkája legyen, Jaminet 10 éves cikkeit előrevettem a sorban. Az első az ízlésről szól, az eredeti kíméletlenül lefordítva szó szerint ami még szerkezetében is teljesen ugyanaz. Ez az összes cikkére igaz Jaminetnek, Dávidnak egyetlen saját gondolatot nem sikerült hozzáadni, ami szerencse mert legalább eredeti formájukban olvashatóak ezek a fantasztikus bejegyzések. Persze nem említi a nevét, vagy az eredeti cikkeket, annak ellenére, hogy könyvük magyar nyelven is megjelent Tökéletes Egészség Diéta címmel.

Eredeti cím: Why Did We Evolve a Taste for Sweetness? Szerző: Paul Jaminet Megjelent: 2011. Március 24. link: https://perfecthealthdiet.com/2011/03/why-did-we-evolve-a-taste-for-sweetness/

Science Stories: Az emberi ízlésről 2021. Május 17.

A cikk amit már megjelenésekor tudtam, hogy Jaminettől van. A képen látszik, hogy több mint 10 éves. Fantasztikus egyébként sokszor újraolvastam 2011-12 környékén amikor emésztési betegségemmel küzködtem. Dávid több részletben osztotta meg ezt a cikksorozatot, sajátjaként persze.

Eredeti cikk linkje: http://perfecthealthdiet.com/2010/07/bowel-disease-part-ii-healing-the-gut-by-eliminating-food-toxins/

Szó szerinti fordítása elég szembetűnő olyan dolgokból, hogy csak úgy megemlíti Bruce Ames és Lois Gold nevét, mint az eredeti, de nem bajlódik vele, hogy kifejtse mégis kik ők és miért lenne releváns a véleményük.

Feltételezem akik ezt olvassátok se hallottatok még róluk, én is csak Bruce Amesről egy Ray Peat cikkben, és egy újabb Rhonda Patrick Podcastban pár éve, mindenesetre innen vált egyértelművé, honnan ered a De ja vu érzés.

Ugyanennek a cikknek a rost része egy másik bejegyzésben.

A következő cikk ismét Healthline-os, a szerző a már jól ismert Kris Gunnars.

Eredeti cím: 9 Myths about low carb diets Szerző: Kris Gunnars, BSc — Frissítve: 2019 július 25. Link: https://www.healthline.com/nutrition/9-myths-about-low-carb-diets

Science Stories: TÉVHITEK AZ ALACSONY SZÉNHIDRÁTTARTALMÚ ÉTRENDEKRŐL 2021 június 11.

Annyit írt hozzá ami a 4 soros bevezető, fogalmazásból persze mintha ő helyezné górcső alá ezt a témát 😀

A következő egy érdekes lesz, ezúttal Dávid magát egy kutatást oszt meg több poszton keresztül, ami dícséretes gondolhatnánk legalább nem csak blogbejegyzéseket másol le hanem legalább néha napján végez saját kutatómunkát. Az Eredeti cikk linkje: https://www.nature.com/articles/s41574-018-0122-1

Sajnos a cikkből kiderül, hogy Dávid annak bekezdéseit fordította le ismét SZÓ SZERINT, ugyanúgy jelölve a benne hivatkozott kutatásokat a mondatok után, ezért tartalmaz olyan magyarul elég érdekesen hangzó szavakat a cikk mint a hármas nyomjelző-vegyes étkezés technika.

Ezután Dávid forrásoknak felsorolja az eredeti cikk referenciájit majd a legvégére odabiggyeszti amiből dolgozott. Persze a tudós image-éhez jól illenek a hasonló fogalmazások, de remélem ő sem gondolta komolyan, hogy ezzel a fogalmazással nem tűnik fel, hogy ismét csak fordított.

Annak lenne értelme ha ő maga képes lenne értelmezni hasonló bonyolult kutatásokat, amiket aztán képes lenne lefordítani közérthető nyelvre. Valószínűleg annak a ténye, hogy követőinek kezdeti gyors növekedése milyen hirtelenséggel torpant meg és stagnál, részben azzal magyarázható, hogy legtöbb követője nem tudja értelmezni az ilyen tudományos nyelven megfogalmazott kutatásokat, mivel fogalmuk sincs róla ahogy Dávidnak sincs, és nem is érdekli őket az SCN, DMH vagy VLPO, csak egészségesek szeretnének lenni.

A következő cikk ismét a Healthline-ról lett kicsempészve, az energiaitalokról szól. Kicsit meglepő, hogy “Dávid erről ír” nem gondolja, hogy akik követik már tudják, hogy természetes ételek helyett nem jó stimulánsokkal felturbózott cukros üdítőket fogyasztani az energiaszint biztosításához? Mint ex-lelkes rajongó bevallom ez kicsit rosszul esik.

Eredeti cikk 2017-ben frissítették utoljára: https://www.healthline.com/nutrition/energy-drinks

A következő két cikket már nem részletezem, kitaláljátok kitől vannak? Igen, a már sokszor említett Kris Gunnars. Meguntam ezt a sok szerkesztést, így csak rövidített változatban osztom meg őket, de bárki ellenőrizheti ha akarja, amíg Dávid nem törli.

Ezekben az a vicces, hogy azt gondolnánk Dávid a vörös húsról, és tojásról legalábbb saját maga írna, hiszen rengeteg bejegyzésében említi őket, tápanyagtartalmukat, előnyeiket stb. Itt már én sem gondolom, hogy ne tudna egy ezekhez hasonlót írni, mindenesetre ha valamiről tudna akkor az a vörös hús és a tojás. Mennyire valószínű, hogy a cirkadián ritmusról, exogén ketonokról, koleszterinről, publikált tudományos kutatásokkal vetekedő pontossággal és részletességgel írt cikkeket, ha a vörös húsokról és tojásról sem bír önállóan? A vörös húsosnál már a forrásokkal se bajlódott, ettől függetlenül nem említette az eredetit persze.

Elméletileg lehetne, hogy tudna írni csak nincs kedve vagy lusta hozzá, esetleg egyéb teendők miatt nincs rá ideje. Ebben az esetben felmerül a kérdés, hogy miért vezet egy hasonló oldalt, adja ki táplálkozástudományi tanácsadónak magát és ad táplálkozási/életmód/egészségügyi tanácsokat, mikor a tanácsadáson kívül csak arra marad ideje, hogy lefordítson külföldi cikkeket, arra pedig már nem, hogy saját kutatómunkát végezzen és értelmezze azokat. Mit jelent amúgy a táplálkozástudományi tanácsadó? Táplálkozástudományi szakembereknek ad tanácsot? Aligha.

Eredeti cikkek 2018-ból.

Szerző: Kris Gunnars

Linkek:

1. https://www.healthline.com/nutrition/10-proven-health-benefits-of-eggs

2. https://www.healthline.com/nutrition/is-red-meat-bad-for-you-or-good

A következőeket már csak részleteikben osztom meg, mert eléggé belefáradtam a szerkesztésbe, de látható, hogy azok is másolatok, ahogy sok másik cikke is, amikhez már el sem jutottam, vagy épp nem nem találtam meg könnyen pár perc alatt az eredetit.

A lista, gyakorlatilag egész munkáját átíveli, elég alapos kutatással valószínűleg mindegyik hosszú cikkéről kideríthető lenne, hogy másolta őket, persze fölösleges lenne mégtöbb időt elpocsékolni, mikor ezekből is bőven egyértelmű miről is van szó.

Előzmények, pár gondolat

A Harry Potter könyveket és filmeket elég sokan kedvelik, gondolom sokaknak ismerősen cseng Gilderoy Lockhart neve, aki a második rész sötét varázslatok kivédése tanára. Ő az aki más híres varázslók és boszorkányok hőstetteiről írt könyveket, de mintha ő maga lett volna a hős aki végrehajtja őket. Az egyedüli bűbáj amihez értett a felejtés bűbáj, ezzel érte el, hogy a tettek végrehajtói ne kérjék számon rajta, hogy az ő tetteikkel kérkedik. A könyvben nem lett jó vége ennek a tevékenységének, de hasonló dolgok nem csak a könyvekben vannak. Molnár “Gilderoy” Dávid, hősei külföldi újságírók és kutatók, a bűbáj pedig amit alkalmaz az álcázás. Ez a bűbáj nagyon jól működik, Magyaroszágon kevesen tájékozódnak a táplálkozásról külföldi honlapok cikkei alapján, kevesen tudnak hozzá elég jól angolul és aki igen, az se valószínű, hogy pont azokat a cikkeket olvasná amiket felhasznál, ha mégis akkor sem feltétlen találkozik az ő írásaival. Ha még találkozik is és rájön a csalásra, nagy eséllyel jót mosolyog rajta és nem foglalkozik vele, mert nem ér annyit. Persze eljöhet az a pont, hogy valaki célóz rá egy kommentben, akkor jön a ködösítés, majd ha pofátlansága arra késztet valakit, hogy nyíltan kérdőre vonja, akkor a komment gyors eltávolítása majd a tiltás és hazudozás következik. Sokan vannak akik a külvilág felé mélyen vallásos, erkölcsös embereknek adják ki magukat, majd mint kiderül, szavaikat és tetteiket politikusokat megszégyenítő ravaszsággal ötlik ki, amik mögött gyakran megbújik valami eltitkolt hátsó szándék.

Ezzel a példával tudnám szemléltetni Dávid “munkáját”, csak épp táplálkozás tudományi témában. Feltételezem mint újságíró és a tudományos kutatások szakértője tisztában van azzal, hogy mások munkáját lemásolni/ellopni ilyen módon nem szép dolog, sőt akár jogi következményekkel is járhat. Bár ez a része engem nem érdekel, az viszont már igen, hogy jól álcázott tevékenysége napvilágot lásson, főleg mivel emberek egészségéről van szó, így a tét elég nagy. Felmerül a kérdés, hogy ha bizonyítékokon alapuló cikkeket fordít akkor mi a probléma? Elvégre legalább hasznos információkhoz jutnak a magyarok. Nos, mint mindenki másnak Dávidnak is megvan a “saját” véleménye, és annak ellenére, hogy videóiban és interjúiban a tudományos “mazsolázgatás” és gyenge bizonyító erejű kutatásokról beszél, ő maga is aktívan alkalmazza ezeket a jól ismert technikákat. Habár az eredeti cikkek amiket plagizál is gyakran low-carb/ketogén beállítottságúak arra azért egyre jobban ügyelnek, hogy valótlan hülyeséget lehetőleg ne állítsanak. Dávid saját beleintegrált javaslatai már annál inkább, több esetben csak azokat a részeket hagyja ki az eredeti cikkekből amik ellentmondanak az általa hirdetett nézeteknek. Így hasonlóan több magyar low-carb/ketogén beállítottságú oldalhoz, olyan ostobaságokat javasol, miszerint senkinek sem kell 200 g-nál több szénhidrátot fogyasztani mert pont erről nincs konkrét kutatás, ami a 160 g-os diéta logikájával vetetszik, vagy hogy a természetes keményítőforrások például édesburgonya, gabonák, hüvelyesek “veszélyesek” lehetnek vércukorproblémák esetén, holott kutatások egyértelműen bizonyítják, hogy sokak (valószínűleg neki is) előnyére válna ha ezeket fogyasztaná.

Dávid videói, és interjúi, amiben magukat a táplálkozástudományi kutatásokat kritizálja, stand-up comedybe illőek. Történetesen családi és baráti ismerettségeken keresztül van szerencsém ismerni valós kutatókat, akik Dáviddal ellentétben elvégezték az egyetemet, PhD fokozatot szereztek, saját kutatócsoportokat vezetnek, és saját kutatásokat publikálnak. Az, hogy ő, a nagy jóindulattal pár éves olvasgatása és saját állítása szerinti 10 évvel ezelőtti sikertelen orvosi egyetemre járás után magabiztosan magukat a kutatókat, kutatásokat, és azok bizonyító erejét bírálja, olyan mértékű arroganciára és ostobaságra utal, hogy azt nehéz lenne szavakba önteni. Ő sem mentes anyagi érdekektől, hiszen a tanácsadásból él, amit pénzért kínál. Persze a politikai és gazdasági érdekek a tudományban is jelen vannak, de mint látható Dávid esetében is, aki szintén nem korrektségéről fog elhíresülni. Dávid szerint a kutatások használhatatlanok anélkül, hogy ismernék a készítésének részleteit, célozva arra, hogy manipulálják őket és kijelenti, hogy szerinte használható táplálkozástudományi kutatás még nem készült, de persze ő az aki utána néz minden részletüknek és ügyel arra, hogy “munkája során” csak olyanokat használjon fel amik megfelelőek. Nem tudom Dávidnak, akinek “munkái” külföldi népszerű cikkek 100%-os fordításából áll, azok felhasznált tudományos irodalmát egy az egyben átvéve, hogyan sikerül ügyelnie arra, hogy a kutatások amiket felhasznál jók legyenek, vagy honnan van információja, az amerikai, japán, vagy épp iráni kutatások megbízhatóságáról? Amennyi cikket írt, és kutatást hozzájuk felhasznált mióta a honlapját kezdte, egy több főből álló kutatócsoportnak is dícséretes lenne, azt sugallni, hogy ő aki mellé konzultációkat végez, podcastokban szerepel, és előad képes lenne akár megírni, akár értelmezni a saját maga által megosztott részletes tudományos cikkek tartalmát, amik egymástól gyakran teljesen független tudományos területeket fednek le, cirkuszi bohócokhoz mérhető mutatvány.

Dávid munkájára először tavaly Februárjában lettem figyelmes, amikor el kell ismernem, hogy egy részletes, és érdekes cikk keretében számolt be arról miért nincsenek az eszkimók ketózisban. Ez nagyon tetszett főleg mivel úgy gondoltam ez egyben azt is igazolja, hogy nem tagja a low-carb, ketogén mozgalomnak. Aztán több régebbi indexes cikkével találkoztam, ahol boldogan vettem tudomásul, hogy Paul Jaminet nevét említi, és az egyik kedvenc könyvemre, a Tökéletes Egészség Diétára hivatkozik. Elkezdtem követni, és a saját honlapján lévő bejegyzései is tetszettek, még ismerősnek is jelölt miután pár komment után “lelkes rajongó” lettem az oldalán, beszélgettünk is és gratuláltam a honlapjához és az eredményeihez. Cikkei azt sugallták, hogy ő is kezdi megkérdőjelezni a low-carb elméleteket. Aztán írt egyet amiben az Inzulin-szénhidrát-elhízás hipotézisről volt szó, és lényegében kiderült, hogy ő is egyetért vele, ráadásul olyan kutatásra hivatkozott ami teljesen másról szól, összeesküvéseket belefűzve. Ezen nagyon meglepődtem és írtam is egy kritikát, amire publikusan nem válaszolt, személyesen viszont még meg is köszönte, bár utána küldött egy írását ami a tojásról szólt (egyike a másolt írásainak) amihez csak annyit írt, hogy ez talán könnyebb olvasmány lesz nekem, célozva arra, hogy szimplán nem fogtam fel az inzulinos cikkét. Ez egyébként, benne Dávid írásával itt olvasható. Ezután már nem beszéltünk, de még egy ideig követtem az írásait.

Nemsokkal később az egyik bejegyzésnél azonnal feltűnt, hogy az egy olyan cikk amit már rengetegszer olvastam, méghozzá pont Paul Jaminettől, amiben az emésztési problémák okairól és az ételekben található antitápanyagokról ír. Kicsit bosszantott, hogy annak ellenére, hogy az eredeti szó szerinti másolata volt, ráadásul több részre bontva, Dávid nem tüntette fel az eredeti cikket, nem említette Jaminetet, csak a benne hivatkozott tudományos forrásokat másolta ki egyesével, amivel egyértelműen azt a látszatot próbálta kelteni, hogy ő maga írta a cikket. Eléggé dühös lettem, de nem szóltam semmit, még egy kommentet sem írtam, úgy voltam vele jó, hogy jó ha Jaminet munkája eljut több emberhez Dávid által, valószínűleg nem volt ideje cikket írni, egyszeri alkalomról van szó, elvégre tudom, hogy a tartalomgyártás kemény dió, már ha valaki releváns akar maradni a mostani Facebook és egyéb felületek algoritmusai mellett. Jaminet már rég rákkutatással foglalkozó biotechnológiai céget alapított, így aligha küzd anyagi gondokkal, mindenesetre mivel több éves kutatómunkája alapján megírt könyve magyar nyelven is megjelent, illett volna említeni legalább a nevét és könyvének címét. Aztán Dávid több későbbi cikkénél is furcsa érzésem volt, mintha már olvastam volna őket régebben, illetve a fogalmazásuk is szokatlan volt, túl tudományos, de valamiért fel sem merült bennem, hogy azokat is szó szerint másolta. Jaminet írásáról gondolom, nem feltételezte, hogy rajta kívül valaki olvasta őket és rájön, hogy lemásolta, mivel több mint 10 éves cikkekről van szó, egy kevésbé ismert külföldi blogról.

Az egész csak pár napja vált világossá számomra, mivel az utóbbi időben nem követtem az írásait. (A low-carbtól, vallásos bölcsességektől irtózom, főleg ha evolúciós gondolatokkal párosul, a témái pedig olyanok voltak amiket már jól ismertem sőt írtam is róluk, pl. koleszterin, telített zsír, szív- és érrendszeri kapcsolata stb.) Elolvastam Dávid édesburgonyáról szóló hosszú és részletes írását és mivel már olvastam az eredetit feltűnt, hogy az szintén másolat, majd az is, hogy itt sincs a források között feltüntetve az eredeti szerző vagy cím, csak szép precízen a benne található rengeteg hivatkozás linkjei. A kommenteket olvasva látom, hogy Dávid büszkén köszöni meg a gratulációkat, akik a nehéz kutatómunkáját dícsérik, így írtam is egy kommentet, amiben felhívtam rá a figyelmet, hogy az ilyen fajta plagizálás nem túl szép dolog. Dávid perceken belül eltávolította a kommentet, és blokkolt az oldalról, majd rámírt személyesen és elkezdett magyarázkodni, illetve kioktatni morális szempontok alapján, kijelentve, hogy a cikkei 99%-át ő írja, és biztosan félreértettem valamit azért gondoltam, hogy másolta. Én úgy gondoltam a cikkekkel kapcsolatos észrevételekre a komment szekció szolgál, tekintve, hogy nem vagyunk barátok Dáviddal nem tudom miért kéne titkolnom, hogy ilyen gátlástalanul és krónikusan plagizál és külön neki jeleznem ezt, mikor feltételezem ő maga úgyis tud róla. Közöltem Dáviddal, hogy más fórumon fogom felhívni a figyelmet a tevékenységére, mivel nem vagyok híve a cenzúrának, így nem fogja felkészületlenül érni ez a cikk. Dávid még magyarázkodott, másokat gyanúsítgatott hasonló tevékenységgel, áldozatként állította be magát, közölte hogy sokan “dolgoznak így”, majd megnyugtatott, hogy feltüntette az eredeti szerzőt az ominózus cikkben, ami abban merült ki, hogy odabiggyesztette a források legvégére, hogy “+1 tartalmi köszönet: Chris Gunnars” mintha ez így korrekt lenne egy 50 tanulmányra épülő 100%-ban lopott cikk esetén, ráadásul elfelejtette, hogy a cikket nem is Kris Gunnars írta, tőle régebben plagizált. Sok esetben az egyező referenciákból, amik még sorrendjükben is azonosak, válik teljesen egyértelművé, hogy Dávid csak lemásolta őket. Végül miután rájött erre újra módosította a köszönetnyilvánítását. Abból, hogy Dávid milyen villámsebesen tiltott le és vont kérdőre, majd kérte, hogy erről ne beszéljek egyértelmű számomra, hogy ő maga sem tartja etikusnak amit csinál, de valamiért mégis folytatja ezt a szánalmas tevékenységet, míg a külvilág felé teljesen másnak adja ki magát. Ezzel még kíváncsibbá tett, úgyhogy a héten délutánonként elkezdtem egy kis kutatómunkát végezni arról, pontosan mióta “dolgozik” így, és a Facebook oldalán közölt cikkek zömét tényleg ő írta-e, vagy plagizálása krónikussá vált? Sajnos hetekbe telne az összes lopott cikkét felkutatni, és munka mellett erre nincs időm, de az alábbi szép “kis” lista is elég egyértelműen bizonyítja amiket állítok.

Képek forrásai: Science-stories.hu link: https://science-stories.hu/ Videó: Science stories facebook oldal link: https://www.facebook.com/sciencestories.md

Persze szerinte egyik kutatás se megbízható, csak azt nem tudom akkor mire kellene hagyatkoznunk ami szerinte jobb bizonyíték? Az ő szintén másoktól átvett evolúciós elméleteire arról, hogy az emberek mit ettek több százezer éve? Mikor a teremtésben hisz? Vagy saját tapasztalataira, amik alapján annak ellenére, hogy a fogyás és metabolikus egészség a fő profilja, láthatóan maga is meghízott? Elég sok kérdés felmerül, de remélhetőleg ez a bejegyzés választ ad rájuk.

Még egy gondolat erejéig a fordított cikkekről és azok tartalmáról. Habár tudományos forrásokra alapulnak, nem árt tudni, hogy majdnem mind low-carb beállítottságú személyektől vagy oldalakról származik, akik olyan kutatásokat válogatnak be amik erősítik az állításaikat, és amik nem azokat csak ritkán említik vagy soha. Dávid ráadásul sokszor direkt kihagyja ezeket a részeket belőlük. Kris Gunnars például rengeteg, különösen régebbi cikkeiben ír a szénhidrátcsökkentés metabolikus előnyeiről és felnagyított hatásaikról kizárólag megfigyeléses tanulmányokra hivatkozva, míg a legjobban kontrollált RCT-ket amik megállapították, hogy a kalóriabevitel számít érdekes módon mindig kihagyta (mióta megvették a honlapját már elvétve megjegyzi ezt is). A Diet Doctor honlap alapítója, közel 10 éve azzal lett népszerű, hogy az összes Inzulin-szénhidrát-elhízás hipotézisben hívő ismert személlyel (Gary Taubes, Peter Attia, Marc Sisson) interjúkat készített, azóta is low-carb beállítottságú, ami elég egyértelmű a honlap tartalmából.

Azt, hogy valaki külföldi könyvek, vagy cikkek alapján tájékozódik, és arra építi fel saját munkásságát nem tartom problémásnak, hiszen senki nem úgy kezd el a táplálkozással foglalkozni, hogy egyből felmegy a pubmedre és ott keresgél tanulmányokat, amik sokszor még azoknak is nehezen értelmezhetőek akik egyébként jól tudnak angolul, hanem előadások, könyvek, cikkek alapján tájékozódik. Nyílt titok, hogy például az anyagcsere típusos módszerek, vércsoport diéta, vagy épp a lúgosítás mind külföldi szerzők könyveire alapulnak, bár ezt legtöbben nem titkolják, és vagy 100%-ban veszik át a tanításaikat, vagy részlegesen, majd hozzáadják a saját véleményüket, tapasztalataikat és egyéb információikat. Persze ez nem csak Magyarországon van így, napi szinten találkozok olyan külföldi blogokkal, youtube csatornákkal akiknek minden cikke vagy videója Ray Peat, vagy épp Chris Masterjohn munkájára alapszik, majd pár hónapos olvasgatás után, saját tapasztalatok hiányában konzultációt, E-könyveket és egyéb szolgáltatásokat kínálnak. Ezekről az a véleményem, hogy ha említik az adott személyt akinek a tudományos munkájának másolásából vállalkozást csináltak, akkor az rendben van, mivel így több emberhez eljut az eredeti munka is – bár korrekt az lenne ha erről az eredeti szerzőt is tájékoztatnák – Dávid nem említi és nem tünteti fel az eredeti szerzőket vagy munkájukat, így a legrosszabb kategória. Olyan hirdetéssel is találkoztam, hogy 20 dollárért lehetett kapni 100 db általános táplálkozással kapcsolatos cikket amit blogoknak szántak, persze akinek elég pénze van, az akár fizethet is valakit, hogy írjon helyette. Dávid inkább úgy gondolta ingyen megteszi ezt, már megosztott cikkeket lemásolva. Nem titok, hogy én magam és mindenki sok információt merít mások írásaiból, videó interjúiból, könyveiből, de kevesen vannak akik azokat szó szerint másolják, saját munkájukként prezentálva, míg érdemben hozzáadni nem tudnak, csak elvenni a hozzáírt ostobaságaikkal.

Persze átlátom Dávid helyzetét, mivel régebben én is aktívan próbáltam azon dolgozni, hogy minél népszerűbb legyen a honlap, és lehetőleg minél több emberhez eljussanak az írásaim. Idővel persze rájöttem, hogy a sok referenciát tartalmazó cikkek megírása nem könnyű feladat, ráadásul rengeteg időt vesz igénybe, egy 40-50 referenciát tartalmazó cikk megírása akár hetekbe is telhet, mire felkutatjuk a releváns tanulmányokat, értelmezzük őket, majd saját gondolatainkkal és tapasztalatainkkal együtt próbálunk írni belőlük valami használható, értelmezhető változatot. Ehhez képest lefordítani egy már kész cikket és kimásolgatni a referenciákat simán teljesíthető pár óra alatt. Én munka mellett gyakran heti 6 napot dolgozva, súlyzós edzés mellett sajnos nem is tudtam már rászánni magam, annak ellenére, hogy azóta is sokat olvasgatok a témában. Nagyságrendekkel kevesebb idő olvasni egy cikket, google fordítóval lefordítani majd kicsit módosítgatni, mint írni belőle egy rövid összefoglalót saját kútfőből. Dávid is ezért fordít (Google fordító segítségével) inkább angol cikkeket, mint, hogy azok tartalmáról magyarul önállóan írna. Aztán meg lehet, hogy alig olvassák el őket, míg más megoszt egy mémet, ír hozzá egy bölcs mondatot és sokkal több figyelmet generál. Én magam részben ezért is hagytam fel a cikkírással, mert a folyamatos posztolási kényszer egy erős stresszforrás, ami azon túl, hogy káros arra késztet, hogy akkor is írj valamit, ha épp nincs mit mondanod, amíg meg nincs egy elég nagy követőtábor a bevétel nulla, majd jó ha a minimálbért eléri. Arról nem beszélve, hogy a Google, Facebook vagy bármelyik felület egy pillanat alatt megváltoztathatja az algoritmust, vagy épp törölhetik az oldalad amivel évek munkája veszhet kárba.

Így, hogy jól tudok angolul ritkán olvasok bármit is Szendi Gábortól, de azt tudom, hogy a honlapján rengeteg külföldi cikk található lefordítva, feltüntetve az eredeti szerzőt, és a cikkek eredeti címét többek között Kris Gunnarstól is – feltételezem engedélyt kérve a cikkük fordítására és megosztására. Úgy gondolom ez a korrekt módja a szó szerint fordított külföldi cikkek közlésének, amiket egyébként szerzői jogok is védenek, attól, hogy pár szót hozzáírunk, esetleg kihagyunk belőlük még nem lesz a sajátunk. Tovább súlyosbítja ezt, hogy Dávid tanácsadásokat is kínál – amivel hangsúlyozom önmagában semmi probléma nem lenne, sőt tisztelek mindenkit aki vállalkozásba fog Magyarországon – azzal viszont már igen, hogy akik hozzá fordulnak, nyilván a cikkeire alapozott tudása miatt teszik ezt, és valószínűleg nem örülnének neki, ha kiderülne, hogy az általuk kedvelt cikkei, különösen a hosszú, részletes és sok referenciát tartalmazó írások, szinte kivétel nélkül külföldi szerzők írásainak másolatai, egy két szóval, vagy mondattal kiegészítve, esetleg több részletre bontva. Így, hogy munkája Google fordító és plágium keveréke, miből gondolja, hogy képes segítséget nyújtani komolyabb egészségügyi problémák esetén?

Dávidtól nem szokatlan, hogy álszakértőként próbáljon érvényesülni. Pár éve épp fogászati problémákról, kalcium és magnézium tartalmú kiegészítőkről tartott valami előadást, amihez ezzel a kínos, és szörnyű angol tudásról árulkodó videójával próbált nézőket szerezni. Ez alapján kellett volna elhinnünk, hogy fogászati szakértő. Gondolom valami túlárazott termék is volt a tarsolyban amit aztán megpróbált rásózni azokra a balekokra akik bedőltek neki. Mindezt úgy, hogy előtte fél évvel még személyi edzőként és anyagcsere tanácsadóként keresett klienseket, úgyhogy jó gyorsan a fogászat szakértője lett. A legszomorúbb ezekben a videókban, hogy látszik Dávid annak ellenére, hogy most épp táplálkozástudomány és egészségszakértő, azon belül is anyagcsere, fogyás és vércukorszakértő saját egészsége és testkompozíciója milyen negatív átalakuláson ment keresztül alig 2-3 év leforgása alatt. Nemrég megjelent videóiban ezekhez képest jelentős túlsúllyal oktat az elhízásról.

Forrásai: Science-stories.hu link: https://science-stories.hu/

Ez a bejegyzés már így is nagyon hosszú és témája elsősorban Dávid plagizálása, ezért saját posztjaira, állításaira máskor reagálok.

Felhasznált források
Dávid honlapja és Facebook oldala: Science-Stories.hu , https://www.facebook.com/sciencestories.md

Általa plagizált tartalmak:

Healthline.com

Dietdoctor.com

Perfecthealthdiet.com

medicalnewstoday.com

optimisingnutrition.com

gal.hu

Idézet: Wikipédia

2 Comments

  1. Egy újabb remek cikk! Sokan követik ezt a Dávid gyereket, sajnos a tudományosság látszatára van valójában igény a tudomány helyett, ez pedig lehetővé teszi ezt a gátlástalan plagizálást.
    Jó, hogy tisztába tetted a helyzetet!

Leave a Reply

%d bloggers like this: