Az Egészség Művészete

Táplálkozás Mozgás Életmód

Rólam

Üdvözöllek a honlapon! 

19 éves koromig egyáltalán nem foglalkoztam a táplálkozással. Mivel kényszerként tekintettem rá, ha nem volt muszáj akkor nem ettem. A kevés étel mellett viszont elég sokat mozogtam, ami elég rossz hatással volt a fizikumomra.

Középiskolás koromra hihetetlenül sovány lettem, olyan mértékben ami már folytonos szorongáshoz vezetett. Körülbelül 50 kg társult a 180 cm-es magasságomhoz.

Skinnymate.jpg

Idegesített, hogy ilyen sovány vagyok, de nem tudtam, hogy ezen lehetne változtatni. Abban a hitben voltam, hogy a kinézetet főleg az “alkat” határozza meg, és nem sokat lehet ellene tenni.

Miután befejeztem a középiskolát, elkezdtem súlyzós edzést végezni és többet enni, (szerencsére kaptam segítséget ezen a téren, előtte is voltak probálkozásaim amik nem jártak sikerrel.) erre pont mire már jó eredményeket értem el, elkezdődött a több éves küzdelmem a krónikus betegségeimmel.

Először azt gondoltam, hogy az orvosok hamar megtalálják a probléma forrását, és megoldódik a gond, de minél több idő telt el, és minél több orvosnál jártam, annál inkább egyértelművé vált számomra, milyen inkompetens a modern orvostudomány ezen a téren.

Persze voltam sok alternatív gyógyásznál is, hasonló sikerrel. A különbség csak annyi volt, hogy a gyógyszerek helyett, növényi porokat és kapszulákat kaptam, amik ugyanúgy nem működtek. Összességében mind a modern orvoslásnak, mind az alternatív irányzatoknak kizárólag negatív hatása volt az egészségemre nézve, ami utólag már egyáltalán nem meglepő számomra.

Közben újfent elértem az 50 kg-os testsúlyomat, és sokkal rosszabbul voltam mint bármikor életem során. Hosszú lenne leírni az összes tünetet, de röviden, folytonos puffadás, hasfájás, torokfájás, letargia, apátia és frusztráció jellemezte a napjaimat.

Ezen a ponton fel kellett ismernem, hogy amit csinálok nem működik és valami más megközelítést kellett találnom.

Miközben a különböző orvosoknál és alternatív gyógyászoknál jártam, feltűnt, hogy a táplálkozásról semmit nem mondanak, ha rá is kérdeztem ingerülten leintettek, hogy nem a táplálkozás miatt vagyok rosszul, majd nagyon hasznos “egyél egészségesen, és változatosan” javaslatokkal el lett intézve az ügy.

Ezután napjaimat azzal töltöttem, hogy a táplálkozásról olvastam blogokat, tudományos cikkeket, könyveket, videókat néztem, illetve tanultam amennyit csak tudtam. Miután elég információt gyűjtöttem, teszteltem a különféle étrendeket és javaslatokat. Hamar észrevettem, hogy sok dolog nagyon jól működik, és érezhetően jobban vagyok utána, bár másfél évembe telt, mire mindent kitapasztaltam és sikerült egy olyan étrendet és életmódot kialakítanom amitől végül teljesen rendbe jöttem.

Mai napig nem tudom mi volt a bajom pontosan, orvosnál azóta sem jártam ez ügyben, és nem is tervezek. Valószínűleg valamilyen krónikus fertőzés volt a kiváltó ok, ami az akkori egészségtelen életmódommal együtt felelős volt a különféle gyulladásos folyamatokért, és amit idővel a szervezetem sikeresen legyőzött, majd regenerálta a keletkezett károkat. 

Azért hoztam létre ezt a honlapot, hogy meggyőzzek minél több embert arról, hogy az életmódunknak hatalmas szerepe van az egészségünkben, illetve tudományos és tapasztalati tudásomat felhasználva szeretnék segíteni abban, hogy jó döntések által minél többen egészségesen éljünk.

Sajnos a táplálkozással, egészséggel és fogyással kapcsolatban is rengeteg téves információ és mítosz kering, illetve rengeteg termék és szolgáltatás kínál rendkívül gyors és látványos eredményt, minimális energiabefektetéssel. Én próbálom cáfolni ezeket a téves információkat, illetve lebeszélni mindenkit arról, hogy befektetett munka nélkül komoly eredményekre számítson. 

Nincsen olyan kapszula, vagy termék amit beveszünk és varázsütésre egészségesek leszünk és jól nézünk ki. Az egészségtelen étrend, mozgásszegény életmód, alváshiány és káros környezet okozta negatív hatásokat, egyedül akkor tudjuk megszüntetni, ha a probléma forrását szüntetjük meg.

Az egészséges életmód bárki számára elérhető, anyagi és egyéb körülményektől eltekintve, mivel nem drága kiegészítők, ételek, termékek és szolgáltatások szükségesek hozzá, hanem egy elhatározás, információszerzés, és a tanult dolgok alkalmazása a gyakorlatban. 

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: