Az Egészség Művészete

Táplálkozás Mozgás Életmód

Rólam

Gyerekként egyáltalán nem foglalkoztam a táplálkozással. Mint sokakat engem is idegesített a dolog, és igyekeztem minél hamarabb túlesni rajta. Ekkor még fogalmam sem volt róla, hogy milyen fontos szerepet játszik az életemben.

Mivel nem tartottam fontosnak a táplálkozást, gyakran keveset ettem, vagy kihagytam étkezéseket, viszont elég sokat mozogtam. Általános iskolában délutánonként ha jó idő volt mindennap lementünk focizni vagy kosarazni, amit sajnos középiskolás koromra felváltott a számítógép előtt ülés.

Ebben az időszakban gyakran alig ettem egész nap, mivel az ebédpénzem volt az egyedüli bevételi forrásom, sokszor nem ebédeltem, hogy így spóroljak egy kicsit. Nem meglepő, emelett az életmód mellett nagyon sovány voltam.

Skinnymate.jpgEz persze idegesített, de nem tudtam, hogy ezen lehet változtatni. Elfogadtam a környezetemből áradó általánosan elfogadott hülyeségeket, hogy nekem ilyen alkatom van, ezt kell elfogadnom. Bár ekkor az unalmas, monoton iskolai órák végigszenvedése után, a számítógépes játékok virtuális világában éltem az életem, ami a valóságnál jóval érdekesebb volt, több fejlődési lehetőséggel.

Miután befejeztem a középiskolát, elkezdett érdekelni a súlyzós edzés. Ekkor még nem tudtam mit csinálok, ezért csak minimális eredményeket értem el, de ez is elég volt ahhoz, hogy a szenvedélyemmé váljon. Sajnos pont mikor már jelentős változást sikerült elérnem, mind fizikailag, mind mentálisan, megkezdődött a több éves küzdelmem a krónikus betegségeimmel.

Először azt gondoltam, hogy az orvosok hamar megtalálják a probléma forrását, és megoldódik a gond, de minél több idő telt el, és minél több orvosnál jártam, annál inkább egyértelművé vált számomra, milyen inkompetens a modern orvostudomány ezen a téren.

Voltam sok alternatív gyógyásznál is, hasonló sikerrel. A gyógyszerek helyett, növényi porokat és kapszulákat kaptam, amik ugyanúgy nem működtek, de legalább nem voltak olyan rossz “mellék” hatásaik. Összességében mind a modern orvoslásnak, mind az alternatív irányzatoknak kizárólag negatív hatása volt az egészségemre nézve.

Közben újra elértem az 50 kg-os testsúlyomat, és sokkal rosszabbul voltam mint bármikor életem során. Hosszú lenne leírni az összes tünetet, de napjaimat folytonos puffadás, hasfájás, torokfájás, letargia, apátia és frusztráció jellemezte.

Miközben a különböző orvosoknál és alternatív gyógyászoknál jártam, feltűnt, hogy a táplálkozásról semmit nem mondanak. Ha rá is kérdeztem ingerülten leintettek, hogy nem a táplálkozás miatt vagyok rosszul, vagy a nagyon hasznos “egyél egészségesen, és változatosan” javaslatokkal láttak el.

Ezután napjaimat azzal töltöttem, hogy a táplálkozásról olvastam blogokat, tudományos cikkeket és könyveket. Videókat néztem hasonló helyzetben lévő emberektől, illetve tanultam amennyit csak tudtam a táplálkozásról és egészséges életmódról. Miután elég információt gyűjtöttem, teszteltem a különféle étrendeket és javaslatokat. Hamar észrevettem, hogy sok dolog nagyon jól működik, szinte azonnal érezhetően jobban vagyok, míg más dolgoktól érezhetően rosszabbul.

Sajnos én is áldozatul estem a különféle dogmatikus táplálkozási irányzatoknak, és sokszor félremagyaráztam a negatív tüneteket amit az étrend produkált. Szerencsére idővel sikerült kialakítanom egy olyan étrendet és életmódot amivel visszanyertem az egészségem, bár nem egyik napról a másikra, közel másfél év kellett hozzá, hogy tünetmentes legyek.

Mai napig nem tudom mi volt a bajom pontosan, az orvosok refluxot, különböző torokfertőzéseket és emésztőrendszeri betegségeket diagnosztizáltak, de ezek szerintem inkább találgatások voltak, mint valós diagnózis. Sok betegséget mint az “irritábilis bél szindróma” adott tünetek jelentétével diagnosztizálnak, de mi a kiváltó ok? Bármi lehet.

Orvosnál azóta sem jártam ez ügyben, és nem is tervezek. Valószínűleg valamilyen krónikus fertőzés volt a kiváltó ok, ami az akkori egészségtelen életmódomnak köszönhetően felelős volt a különféle gyulladásos folyamatokért, és amit idővel a szervezetem sikeresen legyőzött, majd regenerálta a keletkezett károkat. 

Azért hoztam létre ezt a honlapot, hogy meggyőzzek minél több embert arról, hogy az életmódunknak mekkora szerepe van az egészségünkben, illetve tudományos és tapasztalati tudásomat felhasználva szeretnék segíteni abban, hogy jó döntések által minél többen egészségesen éljünk.

Sajnos a táplálkozással és egészséggel kapcsolatban is rengeteg téves információ és mítosz kering. Rengetegen kínálnak különböző termékeket vagy szolgáltatásokat amik valós életmódváltás nélkül ígérnek hihetetlen gyors változást. Erre sokan vevők is, mivel ez jóval egyszerűbb mint megváltoztatni az étrendet, elkezdeni mozogni, vagy lefeküdni időben, de sajnos nem működik. 

Nincsen olyan kapszula, vagy termék amit ha beveszünk varázsütésre egészségesek leszünk és jobban nézünk ki. Az egészségtelen étrend, mozgásszegény életmód, alváshiány és káros környezet okozta negatív hatásokat, egyedül akkor tudjuk megszüntetni, ha a probléma forrását szüntetjük meg.

%d blogger ezt szereti: