Utoljára módosítva 2017. 03. 10

A Magyarországi helyzet

Évekig nem foglalkoztam a magyar egészséges étrend/életmód mozgalom képviselőivel, mert főleg külföldi forrásokat olvastam – nem meglepő módon angolul jóval több információhoz lehet jutni mint magyarul.

Részben azonban azért is kezdtem el a magyar honlapot mert miután szétnéztem, hogy milyen információkhoz juthat valaki ha nem tud angolul, azt kellett tapasztalnom, hogy külföldhöz hasonlóan rengeteg olyan irányzat létezik (jelentős követő táborral) ami valótlanságokat állít, saját alaptalan hipotéziseit adja elő mint bizonyított igazságot.

A magyar paleó mozgalom nagyrésze még mindig meg van győződve róla, hogy a vércukor és inzulin emelkedés a legfőbb gondja a Nyugati étrendnek, hogy a krumpli és a fehér rizs maga az ördög, és, hogy a zsíros húsokat, tojást és hozzáadott zsírt bármilyen mennyiségben lehet fogyasztani – mert annak ugye nincs hatása a vércukor/inzulin párosra(de van) és lényegében csak az számít.

A Norbi Update még mindig szárnyal, sokan megvannak győződve arról, hogy az egészséges étkezés abból áll, hogy a sima kakaós csiga helyett, ami fehér lisztből és cukorból készül, Update kakaós csigát érdemes fogyasztani ami margarint, napraforgó olajat, mesterséges édesítő és tartósítószereket, xantán gumit és hasonló egészséges dolgokat tartalmaz. De semmi probléma, mert csak 8,7 gramm szénhidrátot 100 grammonként! Ami még szomorúbb, hogy legtöbb embert nem az update termékek összetevői zavarják, hanem a magas Ár!

Ezekhez képest amit Bocsi Viki kínál valóban működik, mivel természetes ételek fogyasztását ajánlja, és ezáltal bárki aki követi az ajánlásait, szinte biztosan egészségesebb lesz és fogyni fog, mintha a hagyományos feldolgozott ételekben, süteményekben gazdag étrendjét követné. (Időközben rájöttem, hogy elég sok táplálkozási és hormontípusos módszer létezik B. Vikién kívül, mindre igaz amit itt írok.)

Dr. William Wolcott elég régen megalkotta a táplálkozási típusokról alkotott elméletét, amit főleg Dr. William Donald Kelly munkája inspirált. Dr. Kelly alternatív módszereket alkalmazott a rák gyógyítására a 70-es években, majd később többen hasonló módszerekkel próbálkoztak, főleg Dr. Nicholas Gonzalez, akinek a magánklinikája 2015-ben történő haláláig aktív volt New Yorkban.

Dr. Wolcott meglepő módon szintén 3 fő táplálkozási típust határozott meg, Fehérje típust, Szénhidrát típust, és Egyensúlyi típust, és ha olvastátok már Bocsi Viki irásait az arányokat ismeritek. Több helyen találkoztam a Metabolic Typing-al elsőnek talán Paul Chek könyvében a “How to Eat, Move and Be Healthy“-ben. Írt róla Mercola, beszélt róla Elliot Hulse, egyszóval semmi új nincs a nap alatt, már évtizedek óta alkalmazzák ezt a programot.

51+4e7wRsoL._SX322_BO1,204,203,200_.jpg

Miért ilyen sikeres a program?

A különféle diétákat már mindenki ismeri, és legtöbbjük az emberek többségének nem működik hosszú távon, mert túl sok megszorítással jár. A Bocsi Viki által képviselt program izgalmas új lehetőséget kínál, mivel sok mindenben eltér a régi módszerektől, és mivel Viki olyan dolgokról beszél amiről legtöbben nem tudnak semmit (mellékvese, pajzsmirigy, stb.) viszonylag könnyű bármit állítania – kevesen fogják érteni.

A program működik – Nem meglepő módon ha a kenyeret, péksüteményeket, virslit, jégkrémet, kolbászt, pizzát, chipset, kólát amit legtöbben fogyasztanak valaki felváltja jó minőségű hússal, krumplival, rizzsel, zöldségekkel, gyümölccsel akkor hosszú távon valószínűleg fogyni fog, és javulni fog a testkompozíciója. Én az “Occam’s Razort” szoktam alkalmazni legtöbb esetben, ami lényegében annyit jelent, hogy több hipotézis közül mindig érdemes a legegyszerűbbet alkalmazni, itt sincs ez másképp.

Valaki aki már teljesen beleélte magát, hogy ő mellékvese és fehérje típus, annak nehéz lehet elfogadnia, vagy akár csak megfontolni a lehetőségét annak, hogy valójában azért fogyott és javult a testkompozíciója mert egészségesebb ételeket kezdett enni, nem pedig azért mert Bocsi Viki felfedezte a szupertitkos fogyási módszert, ami csak számára íródott és olyan titkos, hogy a cikkek megosztása is törvénybe ütközik, nehogy valaki lenyúlja az infót.

Persze kíváncsi vagyok Viki értesítette-e Dr. Wolcottot, hogy az ő módszerét alkalmazva profitál, de ez egy másik cikk témája. Számomra vicces, hogy szerzői jog véd egy olyan programot, ami egy másik szerzői jog által védett program kicsit átalakított másolata. 

Visszatérve a táplálkozási típusokhoz, tény, hogy az emberek különböznek bizonyos dolgokban, más a magasságuk, testsúlyuk, bőrszínük stb. Ez lényegében abból következik, hogy az emberek különböző környezeti hatásokhoz alkalmazkodtak az évek során. A táplálkozás szempontjából azonban túl nagy különbségek nincsenek, vannak akik kicsivel több amiláz enzimet termelnek (R)- ők valószínűleg könnyebben emésztik a keményítőt tartalmazó szénhidrátokat, vannak az eszkimók akik alkalmazkodtak a magasabb zsírbevitelhez, így nekik érdemes kicsivel több állati terméket fogyasztaniuk.

4R6QisK.jpg

Aztán ott van az életkor, aktivitás, stb. Egy olimpiai súlyemelőnek mások lesznek a táplálkozási igényei, mint egy 90 éves öregasszonynak – persze a legnagyobb különbség valószínűleg az össz kalóriabevitel lesz, nem pedig a makrotápanyagok aránya. A Viki féle, mind különbözőek vagyunk elméletet legtöbben elfogadják, pár elvakult diéta gurut kivéve, aki tényleg mindenkinek ugyanazt az étrendet írja fel, függetlenül minden más faktortól. 

A létjogosultságát annak, hogy valaki “Fehérje” vagy “Szénhidrát” típus azonban mi sem kérdőjelezi meg jobban, mint a harmadik “Egyensúlyi” típus. Egyensúlyi típus lényegében akkor lesz valaki, ha a kérdések fele alapján Fehérje, a másik fele alapján Szénhidrát típus jön ki neki. Persze furcsa az egész, mivel mindenkinek szüksége van mind a három makrotápanyagra, és az égvilágon semmilyen tudományos kutatás/cikk nem bizonyítja, hogy ezek a típusok egyáltalán léteznek.

Az nem kérdés, hogy a testünk sokszor jelez, ha valamire szükségünk van, pl kevés fehérjét ettünk => nagyon kívánjuk a húst, extra energiára van szükségünk => kalóriadús ételeket kívánunk. De érdekes módon Viki szerint, a legrosszabb az ha a testünkre hallgatunk. (Inkább hallgassunk Vikire.) Lássuk pár állítását.

“És akkor vannak azok a kombinációk, amikor mondjuk van egy vöröshúskívánó szénhidráttípus. Érzitek a csapdát, ugye?” – őőő nem, hol a csapda nem érzem.

“Vagy például én. Én, azaz a hormonjaim megvesznek a csokiért, a nutelláért, a gyümölcsökért. Az előbb ott az étteremben a fiúk nutellás palacsintát rendeltek mellettem, hát inkább elmentem gyorsan pisilni, ne is lássam” – Kíváncsi vagyok Viki mi alapján állapítja meg, hogy a hormonjai megvesznek bármiért.

Steroidogenesis.svg.png

“Na és itt a csapda. Ugyanis fehérjetípusként nemcsak hormonálisan hízok az ilyenektől, hanem százszorosannyírom vele a hasnyálmirigyemet, mert én viszont hús- és tojásevésre vagyok kódolva, amihez nem kell túl sok inzulin.” – Lehet, hogy én maradtam le valamiről, de nem tudom, hogy néz ki az, ha hormonálisan hízik valaki. Azt, hogy Viki százszorosan nyírja a hasnyálmirigyét nem tudom miből állapította meg, biztos van hasnyálmirigy nyíró teszt manapság. Szintén felmerül a kérdés, hogy valaki miért lenne húsra és tojásra “kódolva” amikor a populációk 98%-nak a kalóriák nagyrésze szénhidrátokból származik már évezredek óta.

Az viszont érdekes, hogy Viki sok paleoshoz hasonlóan még nem tudja, hogy a fehérjék szintén megemelik az inzulin szintet, (R) ami által csökken a vércukor szint ugyebár, és ha sok fehérje mellé valaki nem eszik szénhidrátot akkor kénytelen lesz a glükózt előállítani valamiből, ami ebben az esetben gyakran az izomszövet lesz, kortizol kíséretében.

Aztán a hormontípusokról még nem is beszéltem, 4 van összesen, mindhez bizonyos külső jellemzők társulnak, ami alapján be lehet kategorizálni az embereket. Persze semmilyen referencia nincs megadva, ami bizonyítaná, hogy ezek a típusok léteznek, vagy arra, hogy a megadott tulajdonságoknak bármi köze lenne az adott típusokhoz. Az, hogy megkapjam a személyes ajánlást, amiből kiderülne a várva várt titok, hogy mi a hormontípusom, 40 ezer khm, akarom mondani 39.900 Ft-ba kerülne, így azt most kihagyom, viszont próbáltam keresni pár állítást Vikitől a hormontípusokról.

“Szóval ha fáradt vagy, automatikusan elkezded kívánni a hormontípus szerint hizlalókat, mert stimulálnak, jó érzést váltanak ki.” – Tehát, Viki szerint, a különböző hormontípusú emberek különböző ételektől híznak, érdekes tekintve, hogy legtöbb elhízott ember nagyon hasonló ételeket eszik, főként modern feldolgozott és gyorséttermi ételeket. És a kalóriacsökkentéssel az elhízottak fogynak, függetlenül az ételektől vagy makrotápanyag kompozíciótól. (R) De nézzük tovább.

“Van aki a koffeint, meg a cukrot meg a péksütit, van ki a vörös húsokat, más a tejtermékeket vagy a csípős, fűszeres kajákat, egyre többet és gyakrabban eszel-iszol belőlük, mert kell a jó érzés.” – A jó érzés a dopamin hormontól származik, és nincs olyan aki kizárólag vörös húst, tejterméket, vagy péksütit kivánna, kénytelen vagyok ismételni magam, de a cukorban/lisztben/zsírban gazdag ételeket kívánják legtöbben, függetlenül bármilyen típustól, de nézzük mi sül ki az állításból.

Woman-eating-junk-food.jpg

“Ám a rá bekapcsolódó fő hormontermelő mirigyed elkezd kifáradni, azaz alultermelni, az anyagcserére gyakorolt pörgető hatása ezáltal csökken és elindul az ALATTOMOS, LASSÚ HÍZÁS.” – Na ezek azok az állítások amikről beszéltem, Viki saját hipotézisei amik valószínűleg az adott pillanatban lettek megalkotva, és az égvilágon semmi értelmük. Bizonyos ételek, és tevékenységek károsíthatják pl a pajzsmirigyet, de a gyakori étkezések például pont, hogy sokszor jók neki, (alattomos lassú hízást meg pláne nem okoz az étkezések száma, mivel a mennyiség számít, nem az, hogy hányszor eszünk.) Miért? A szervezetünk kíván bizonyos ételeket, mert valószínűleg szüksége van a benne lévő tápanyagokra, vörös hús esetében, fehérje, zsír, B vitaminok, Vas, kreatin stb. A tejtermékek mind három makrotápanyagot tartalmazzák viszonylag jó arányban így magukban is finomak, ráadásul elég sok mikrotápanyagot is tartalmaznak mellé.

“A múltkor valaki belémkötött, hogy hogyan is hizlalhatna a kávé, amikor nincs benne kalória. Hát így. Nem a kávé hizlal, hanem a koffein hosszútávú hormonális hatása – el kell vonatkoztatni a kalóriáktól)” – A kávé/koffein elősegíti a zsírégetést, (R) így nem tudom miért hízlalna hosszútávon, főleg úgy, hogy tényleg nem tartalmaz kalóriát egyáltalán. Persze úgy látszik Vikit nem zavarja, ha semmivel nem tudja alátámasztani az állításait, amikről sokszor kiderül, hogy az ellenkezőjük igaz, inkább személyes támadásnak veszi azt.

Minden embernek van 1-2 domináns hormontermelő mirigye, ami(k) bizonyos dolgokra, ételekre, italokra, hatásokra bekapcsol(nak), azt az érzést kiváltva, hogy: aah, fuuu ez de jól esik..ÁTMENETILEG.” – Nagyon okosan hangzik, de semmi értelme, a pajzsmirigyünk például nem kapcsolgat ki be étkezések hatására, folyamatosan aktív mert az élet szempontjából elengedhetetlen hormonokat termel, ugyanígy a mellékvese, agyaalapi mirigy stb. Az, hogy valaki ezekről a folyamatokról úgy ír, mintha megértené őket, egyszerűen nevetséges, különösen idegesítő, hogy Viki azt hiszi, hogy ő okosabb mint az emberi szervezet, és teljesen átlátja a hormonális és egyéb folyamatokat.

A szervezetünk több ezer létfontosságú folyamatot egyszerre irányít, gondoljunk a keringésre, immunrendszer, emésztés, idegrendszer stb, azt feltételezni, hogy nem tudja mi a jó számunkra ostobaság. Ha vörös húst kívánunk együnk vörös húst, ha feldolgozott ételeket kívánunk, nem ettünk elég kalóriát – következőnek együnk többet természetes ételekből. Ha fáradtak vagyunk aludjunk, ha éhesek vagyunk együnk, ha wc-re kell mennünk ne tartsuk vissza, annyira nem bonyolult.

Van még pár hasonló állítás, de fölösleges több időt vesztegetni rá, ezeket olvasva meglepő hasonlóságot találtam a különböző ehhez hasonló hipotézisek és a modern művészetek között. Ott is az emberek rengeteg pénzt kiadnak azért, hogy megnézzenek egy üres szobát, illetve egy kiállított szemetes zacskót, amit a szerencsétlen takarítók véletlenül kidobnak. Itt is hasonló a helyzet, sokan úgy érzik valami bonyolult, de annál érdekesebb dologra akadtak amit csak nagyon kevesen értenek meg, mikor valójában nincs mit megérteni.

Arról, hogy miért kívánunk hosszú távon egészségtelen dolgokat már írtam régebben, de ha a természetes ételeknél maradunk, akkor nyugodtan együk amit kívánunk, ne próbáljunk okosabbak lenni a szervezetünknél, inkább működjünk együtt vele.

Amin jót nevettem viszont, hogy a Viki által szállított ételek, típustól függetlenül meglepő módon szinte ugyanazok, pl. vegyük az egyik ebédet. 

bocsi vikirek.png

Lényegében fehérje+szénhidrát főleg, hús, zöldség, gyümölcs, gabona. Mindhárom opció relatíve egészséges természetes ételek kombinációja, a kérdés csak az, hogy ha végeredményként majdhogynem ugyanazt kell enni a program alapján, akkor nem lenne egyszerűbb ha szimplán a jó minőségű természetes ételek fogyasztására (hús, tojást, hal, keményítős zöldségek, gyümölcsök stb.) fókuszálnánk, amik mikrotápanyagokban gazdagok, de nem tartalmaznak túl sok kalóriát a mindenféle hozzáadott hormonális, és táplálkozási maszlagtól függetlenül?

Ha úgy érezzük, hogy akarunk tenni az egészségünkért, akkor jobban járunk ha megalapozott tények alapján állítunk össze egy egészséges étrendet, és nem téves hipotézisekre vesztegetjük az időnket, amivel csak azt érjük el, hogy teljesen összezavarodunk, illetve rengeteg időt és energiát fektettünk valamibe aminek semmi értelme.

Esetlegesen idővel érzelmileg kötődünk a dogmához, még akkor is, ha semmi bizonyítékunk arra, hogy igaz. Ha a táplálkozási típusok alapú programot követjük a végeredmény ugyanaz lesz vagy rosszabb, mintha szimplán természetes ételeket fogyasztanánk megfelelő arányban, figyelnénk testünk jelzéseit, eleget aludnánk, mozognánk és minimalizálnánk a stresszt.

Persze mint már írtam, ha valaki követi Viki ajánlásait, valószínűleg javulni fog a testkompozíciója, csökkenni a testzsír%-a és javulni az egészsége, feltéve ha előtte Nyugati étrenden volt. Amit írtam ebben a cikkben nem személyes támadás, nem ismerem Vikit, csupán a táplálkozási típusokról alkotott véleményével nem értek egyet.