Milyen gyakran együnk?

Több különböző vélemény létezik azzal kapcsolatban, hogy mikor, hányszor, mennyit érdemes ennünk egy nap folyamán. Sokszor a különböző javaslatok pont egymás ellenkezőjét állítják, így nem csoda, hogy mennyien össze vannak zavarodva.

Van aki szerint a reggeli a legfontosabb étkezés, mások szerint viszont nem kell reggelizni. Sokan javasolják, hogy együnk sokszor keveset, mert ez gyorsítja az anyagcserénket, stabilizálja a vércukorszintünket, mások épp az ellenkezőjét javasolják, hogy együnk ritkábban, ezzel megelőzve a vércukor ingadozást. 

Azoknak akik kevésbé szeretnek olvasni, készítettem egy videót erről,  ebben a bejegyzésben viszont kicsit részletesebben írok a témáról. 

A gyakori étkezés gyorsítja az anyagcserét, elősegíti a fogyást?

Annak ellenére, hogy hányan hisznek benne, ezt az elméletet már elég sok kutatás cáfolta. Egy 2015-ben megjelent meta-analízis, (R1) szintén azt állapította meg, hogy nincs jelentős különbség a között, hogy hányszor eszünk egy nap, a testkompozíció vagy fogyás szempontjából.

Ha megnézzük a kutatásban szereplő ábrákat, láthatjuk mennyire elhanyagolható a különbség, a gyakori és ritka étkezések között. 

Az anyagcsere gyorsulással vagy lassulással többször találkozhatunk, amit érdemes tudnunk ezzel kapcsolatban az az, hogy ha bármit eszünk az valóban “gyorsítja az anyagcserénket”, mivel az emésztés energiaigényes, és az ételeknek létezik úgynevezett termikus hatása. 

A fehérjéknek a legtöbb ~20-30%, a szénhidrátoknak 5-10% míg a zsírnak 0-3%. (R2) Ez viszont nem jelenti azt, hogy a gyakori kis étkezések jobbak lennének, mivel a több kalóriát tartalmazó étkezéseknek értelem szerűen nagyobb a termikus hatása, így a végeredmény ugyanaz. 

Az anyagcsere sebességéről még azt érdemes tudnunk, hogy ez a termikus hatás elég kicsi, és míg a fehérjék valóban kicsit jobban stimulálják az anyagcserét, a szénhidrátok és zsír között elhanyagolható a különbség. (R3)

Sokan javasolják, hogy ha fogyni akarunk, akkor is együnk sokat, mert egyébként lelassul az anyagcserénk és végül egy salátától is elhízunk. Ez rendkívül távol áll a valóságtól, ahhoz, hogy fogyjunk szükséges létrehozni a kalóriadeficitet, és a kis mértékű lassulása az anyagcserénknek nem fogja gátolni a fogyást. 

Persze egy egészséges természetes ételeken alapuló étrendet érdemes követnünk fogyás esetén is, ami tartalmaz elég fehérjét, és nem éhezésen alapul, mert ebben az esetben rengeteg izmot vesztenénk, nem csak zsírt, és rendkívül megterhelnénk a szervezetünket.

Az, hogy sokan a lassú anyagcseréjük miatt híznak el, nem igaz. Legtöbb elhízott személynek gyorsabb az anyagcseréje, és több energiát használ el egy nap, csak ezt kompenzálja a jóval magasabb kalóriabevitellel. (R4)

 

Milyen gyakran együnk, hogy ne éhezzünk meg

Az étrendünk szempontjából az egyik legfontosabb a fenntarthatóság. Ha egy adott étrend túl sok korlátozással jár, akkor nem fogjuk tudni követni és az elért eredmények is odavesznek. 

Azt, hogy mennyire fenntartható egy étrend, erősen befolyásolja az étkezések közti éhség. Ha folyamatosan éhesek vagyunk és csak az ételeken jár az eszünk akkor rengeteg akaraterőt igényel, hogy kövessük az étrendet, és ez az életünk többi részét is olyan negatívan érinti, ami valószínűleg nem éri meg. 

Több kutatás is vizsgálta az éhségérzet és az étkezések gyakoriságának kapcsolatát. Ez a kutatás azt állapította meg, hogy napi egyszeri étkezés esetén, a résztvevők jóval éhesebbek voltak mint azok akik háromszor ettek. (R5

Ebben a kutatásban szintén azt állapították meg, hogy míg a háromnál több étkezésnek nincs jelentős előnye, addig az ennél kevesebb étkezés jelentősen fokozza az éhséget. (R6

Érdekes módon ez a kutatás pedig jóval gyakoribb, napi 14 kis étkezést hasonlított össze hárommal és az utóbbi produkált kisebb éhséget. (R7

Végül ez a kutatás pedig ami nyolc étkezést hasonlított össze hárommal azt állapította meg, hogy nincs jelentős különbség a kettő között. (R8

Együnk rendszeresen, ne összevissza

Függetlenül attól, hogy hányszor eszünk, érdemes egy adott rutinhoz tartani magunkat, és ha lehet, mindennap hasonló időpontokban ennünk. 

Ebben az esetben jobbak lesznek a vércukor, inzulin, és vérlipid értékeink, mint ha rendszertelenül táplálkoznánk. (R9

Összefoglaló

A testkompozíció és fogyás szempontjából nincs jelentős előnye vagy hátránya annak, hogy valaki hányszor eszik egy nap folyamán. 

Napi 3-6 étkezés jelentősen kisebb éhségérzetet produkál, mint az ennél ritkább vagy jóval gyakoribb étkezések. 

Érdemes kialakítanunk egy étkezési rutint, és hasonló időpontban ennünk, függetlenül az étkezések számától. Lehetőleg ne változtassuk túl gyakran azt, hogy mikor, vagy milyen gyakran eszünk.

Mivel nincs jelentős előnye a gyakoribb vagy ritkább étkezéseknek semmilyen szempontból, könnyen lehet, hogy nekünk más válik be, mint ami legtöbb embernek. Ez jelentősen függhet az aktivitásunktól, céljainktól és a személyes preferenciától.

 

 

 

Messer Máté
Messer Máté

Saját krónikus betegségsorozatom hatására kezdtem el foglalkozni a táplálkozással és az egészséges életmóddal. Azért hoztam létre ezt a honlapot, hogy meggyőzzek minél több embert arról, hogy az életmódunknak hatalmas szerepe van az egészségünkben, illetve tudományos és tapasztalati tudásomat felhasználva szeretnék segíteni abban, hogy jó döntések által minél többen egészségesen éljünk.

Articles: 44

Leave a Reply