Feldolgozott és Gyorséttermi ételek

Mivel csak limitált mennyiségű ételt vagyunk képesek fogyasztani mindennap. Ha olyan ételeket fogyasztunk amik kevés mikrotápanyagot tartalmaznak, hosszú távon elhízunk, megbetegszünk és folyamatosan éhesek leszünk. Ilyen ételek a finomított liszt, cukor, hozzáadott zsírok, olajok, feldolgozott ételek, gyorséttermi ételek stb. Ezek azok az ételek amikből legtöbben beviszik a napi kalóriaszükségletüket.

Az egészséges tradícionális populációk akiket Weston A. Price illetve egyéb kutatók vizsgáltak, rendkívül egészségesek voltak és immunisak voltak korunk civilizációs betegségeivel szemben, amíg a tradícionális ételeiket fogyasztották. Amint ezekhez az emberekhez megérkeztek a modern feldolgozott illetve gyorséttermi ételek, az egészségük elképesztő ütemben romlott. Ugyanez történik legtöbb emberrel az egész világon.

Untitled
Egykor rendkívül egészséges Csendes Óceáni szigetlakok, mára a világ legelhízottabb emberei.

Miért terjedtek el ennyire a feldolgozott és gyorséttermi ételek?

Egy olyan társadalomban nőttünk fel ahol természetes, hogy fogyasztjuk ezeket az ételeket, mivel mindenki ezt teszi. Teljesen természetes, hogy a gyerekeknek mindennap sokszor minden étkezés után vagy étkezések között valami édességet, cukros üdítőt vagy egyéb feldolgozott ételt adunk.  Azonban amint megemlíti valaki, hogy ez valószínűleg nem túl egészséges, mindenki elveszti az eszét. Míg pár évtizede a legtöbb ételt saját maguk készítették az emberek illetve otthon fogyasztották, mára legtöbben több gyorséttermi, előre elkészített vagy feldolgozott ételt fogyasztanak mint természetes teljes ételeket.

Elképesztő mennyire megnőtt a betegségek száma, pláne az idősek körében nem ritka, hogy valaki több krónikus és degeneratív betegségtől szenved, illetve rengeteg gyógyszert szed napi rendszerességgel csak, hogy életben maradjon. Az a legrosszabb ebben, hogy ezek az emberek sokkal egészségesebben éltek gyerekként, mint én. A mostani gyerekek pedig ahogy látom, körülbelül dupla annyi feldolgozott ételt fogyasztanak mint én fogyasztottam alig 10-15 éve. Meglepő-e, hogy egyre több gyerek hízik el, vagy szenved olyan betegségektől, amiket gyerekek soha nem kaptak el idáig.

Cola for babies
Egy régi reklám, ami anyukáknak javasolja, hogy minél előbb kezdjék el kolával itatni a gyereküket, hogy könnyebben “beilleszkedjenek.”

Előszeretettel szeret mindenki a kalóriákról beszélni, az ételek minősége helyett, mivel a feldolgozott ételgyártó cégek, illetve gyorsétterem láncok mindent megtettek azért, hogy elhitessék az emberekkel, hogy a termékeik valamilyen módon részesei lehetnek egy kiegyensúlyozott egészséges étrendnek. Az az étrend azonban ami feldolgozott ételeket tartalmaz, már nem egy egészséges kiegyensúlyozott étrend. Ha a kalóriákat tartjuk a legfontosabb szempontnak az étkezésben, akkor valóban gyakorlatilag bármit ehetünk, ha nem eszünk túl sokat. Nem mintha lehetséges lenne, hogy pontosan kiszámoljuk mennyi kalóriát viszünk be, vagy égetünk el egy nap folyamán. Ez csak úgy lehetséges ha bezárnak minket egy metabolikus kamrába. A kardió gépeknek vagy programoknak amik kiírják mennyi kalóriát használunk el valójában fogalmuk sincs.

Az emberek nagyrésze azonban pontosan azért eszik túl sok kalóriát, mert rengeteg feldolgozott ételt fogyaszt. Ezek az ételek kalóriadúsabbak mint bármilyen étel ami megtalálható a természetben.

Mi a probléma a feldolgozott ételekkel?

Röviden: Rendkívül kalóriadúsak, túl kevés mikrotápanyagot tartalmaznak, illetve különféle olyan anyagokat tartalmaznak amik károsítanak bizonyos biológiai funkcióinkat, mint az emésztés, anyagcsere, pajzsmirigyműködés vagy keringés.

Nem csak kalóriákra van szükségünk, hanem rengeteg különféle mikrotápanyagra, vitaminra, ásványianyagra, antioxidánsra, fitokemikáliákra, rostra, aminósavakra, illetve valószínűleg olyan anyagokra is amiket még nem fedeztek fel a tudósok. Vitaminokra és ásványianyagokra szükségünk van például bizonyos enzimek előállításához, ha nem tudjuk előállítani őket mert hiányoznak az építőelemek akkor az adott funkciónk károsodni fog. Ezekre a mikrotápanyagokra megfelelő mennyiségben és arányban van szükségünk, túl kevés vagy túl sok is káros lehet, a természetes teljes ételek azok amik megfelelő arányban tartalmazzák az összes olyan tápanyagot amire szükségünk van, ezek azok az ételek amiket évezredek óta fogyasztanak egészséges populációk.

7_up-babies
Szintén egy régi reklám, ami azt javasolja, hogy az anyukák a tejet fele fele arányban keverjék 7uppal.

A betegségeket amiktől legtöbben meghalnak a nyugati országokban nagyrészt a helytelen táplálkozás, káros életmód okozza. Ha többen ennének egészséges természetes ételeket, a degeneratív betegségek aránya elképesztő ütemben csökkenne, ki tudja? Lehet, hogy a fertőző betegségekhez hasonlóan a cukorbetegség, rák, szívinfarktus egyszer már a múlté lesz. Ez egyenlőre azért nem történik meg mert a környezetünk úgy van felépítve, hogy akárhová megyünk bárhová is nézünk, ezeknek a termékeknek a reklámjait látjuk, illetve ezek azok amik mindenhol rendelkezésünkre állnak akár akarjuk akár nem. Születésünk óta kondícionálva vagyunk arra, hogy fogyasszuk ezeket, fiatal, szép, boldog embereket látunk a reklámokban és tudat alatt az agyunk azt gondolja mi is ilyenné válunk ha ezeket fogyasztjuk. Ha egy szívkatéterezésről látnánk egy videót valószínűleg kevesebben fogyasztanák.

Én egyáltalán nem kívánom ezeket az ételeket, valószínűleg mert ismerem a hatásaikat és mert nem fogyasztom őket. Emlékszem azonban, mikor rendszeresen fogyasztottam ezeket az ételeket, mindig rosszul éreztem magamat utánuk, ködös lett a gondolkodásom, sokszor fájt a hasam, és egyéb különös tüneteim jelentkeztek, amiket persze teljesen normálisnak gondoltam. Valójában mindig is tudtam, hogy nem teszek jót magamnak azzal, ha gyorsétteremben eszek, vagy épp valami feldolgozott ételt veszek, de egyszerűen nem tulajdonítottam neki semmi jelentőséget. Pedig annak, hogy milyen ételeket fogyasztunk elképesztő jelentősége van, ez határozza meg legfőképp, hogy nézünk ki, hogy érezzük magunkat, még a gondolatainkat is. Megenni valamit csak azért, hogy egy másodpercig jól érezzem magam amíg az étel a számban van, nem éri meg a hosszú távú negatív következményeket. Nem beszélve arról, hogy természetes ételeket is el lehet nagyon finoman készíteni. Amikor ritkán étteremben eszek, mindig meggyőződöm róla, hogy nem használnak folyékony növényi olajokat, és természetes ételeket választok. Őszintén szólva, sokkal jobban szeretem beszerezni az alapanyagokat és magamnak elkészíteni az ételeket, mint étteremben enni.

A feldolgozott ételek fogyasztása egy ördögi körhöz vezet, mivel minél többet eszik belőlük valaki, annál egészségtelenebb lesz, illetve annál rosszabb lesz a testkompozíciója. Ez megnövekedett stresszhez, szorongáshoz és egyéb pszchihológiai problémákhoz vezet, amiket az adott személy gyakran még több kalóriadús, egészségtelen étellel próbál kezelni. Az ételek lényege az, hogy egészségesen tartsanak minket, illetve elég energiánk legyen, hogy ellássuk a napi teendőket, nagyon rossz ha az ételek életünk fő örömforrásai.

Sugar
1. kép: A cukor segít csökkenteni az étvágyat, igyunk egy üdítőt főétkezések előtt. 2. kép: A cukor gyors energiája lehet ami segít, hogy kevesebbet egyél. Egyél egy kis csokit egy órával ebéd előtt.

Míg az előző évszázadokban az emberek nagyrészt gabonákat, illetve ha szerencséjük volt szezonális zöldségeket, gyümölcsöket és állati termékeket ettek, mára a technológiai fejlődésnek köszönhetően egészséges ételek illetve fűszerek tárháza áll mindenki rendelkezésére. Ezen kívül rengeteg ingyenes videó megtalálható az interneten, ami megmutatja, hogy kell elkészítenünk bármilyen ételt.

Az ételek elengedhetetlenek ahhoz, hogy egészségesek legyünk, azonban az ételekkel vissza tudunk élni, és drogokként használni őket. Az evolúció során elengedhetetlen volt, hogy jól érezzük magunkat ha eszünk, ha nem lenne semmi motivációnk az étkezésre, nem ennénk, és a fajunk rég kihalt volna. Azonban a mostani modern feldolgozott ételek olyan természetellenesen kalóriadúsak, hogy fogyasztásuk a drogokhoz hasonló módon a normális mértéknél sokkal jobban megnövelik a boldogsághormon termelésünket, ami által egyre többet akarunk belőlük. Szintén a drogokhoz hasonlóan a boldogsághormon termelésünk egy idő után alkalmazkodik ehhez a magasabb szintű stimulációhoz, és a természetes ételek főleg a zöldségek ezen a ponton íztelennek és undorítónak tűnnek. Sok elhízott amerikai kisgyerek sírógörcsöt kap és öklendezik ha egyetlen darab főtt zöldséget kell fogyasztaniuk.

Ha a feldolgozott ételek annyira egészségtelenek miért árulhatják őket?

A feldolgozott és gyorséttermi ételek nem fognak azonnal megölni senkit, ezek az ételek lassan az évek során károsítanak különböző funkcióinkat, aztán végül mikor valami krónikus vagy degeneratív betegséget kapunk, soha nem vezetjük vissza ezt az ételekhez, hisz kit érdekel ez már ilyenkor? Gyorsan gyógyszerek és műtétek, mielőtt túl késő. Mivel a legtöbb tudományos kutatást cégek szponzorálják, nem fogunk egy kutatást sem találni ami különféle feldolgozott ételek káros hatásait vizsgálná. Lényegében bármi ami nem öl meg vagy betegít meg minket azonnal, vagy rövid idővel azután, hogy elfogyasztanánk eladható ételként. Mivel az emberek az állatok közül a legellenállóbbak, és legjobban tolerálják a stresszt, hosszú ideig képesek egy káros környezetben élni míg ez a halálukhoz vezet.

De én ismerek valakit aki rengeteg egészségtelen ételt eszik, ennek ellenére vékony és egészséges!

Igen sokan vékonyak annak ellenére, hogy sok káros ételt esznek. Ha valaki még fiatal, erős az anyagcseréje és sokat sportol akkor elképzelhető, hogy nem fog elhízni, nem fog megbetegedni, annak ellenére, hogy naponta fogyaszt feldolgozott ételeket és eszik gyorséttermekben. Sokszor ezek az emberek nem foglalkoznak egyáltalán az étkezéssel és elfoglaltak más dolgokkal, amik hatására sokszor elfelejtenek enni, vagy keveset esznek. Ha ezek a személyek egészségesen táplálkoznának, megnőne a teljesítményük, jobban néznének ki, és idősebb korukban sem lennének egészségügyi problémáik. Az, hogy valaki vékony nem jelenti azt, hogy egészséges, rengeteg vékony személy azért vékony mert különféle gyulladási folyamatok vannak a szervezetében ami sok energiát igényel a szervezettől.

Doughnuts
Vitaminfánk, 25 egység B1 vitaminnal megerősítve!

Az ételek kevesebb vitamint és ásványianyagot tartalmaznak mint régen!

Sokszor hallottam már ezt életem során, és valóban, sok kutatás bizonyítja, hogy (az eszetlen, profit mindenek feletti mezőgazdaság miatt, illetve az állatok rossz etetése miatt) a természetes ételek kevesebbet tartalmaznak bizonyos ásványi anyagokból és vitaminokból mint régen. Ez azonban nem univerzálisan érvényes, sok olyan farm található ahol a fenntarthatóság a fő szempont, és megtesznek mindent, hogy a föld tápanyagdús maradjon. Amit nem értek ebben az érvelésben az, hogy miért van itt vége? Mi a megoldás? Ez már soha nem merül fel, az emberek előszeretettel szeretik kijelenteni a problémákat anélkül, hogy valami megoldást kínálnának. Sokszor ez az érvelés valójában arra szolgál, hogy az adott személy ne érezze rosszul magát azért, hogy feldolgozott ételeket vásárol, elvégre a természetes ételek is kevés tápanyagot tartalmaznak, és különben is minden teli van mérgezi vegyszerekkel. Rengeteg egészséges ételt termelnek tápanyagdús talajban a világon, vegyszerek használata nélkül, sokan tartanak egészséges állatokat, minden féle mesterséges táp és egyéb nélkül, a természetes ételeiken. Ettől függetlenül a sima teljes ételek még mindig sokkal egészségesebbek mint a feldolgozott ételek.

Ne érts félre, szerintem minden ember csináljon azt amit akar, amíg nem árt vele másoknak. Ha valaki egészségtelen ételeket akar fogyasztani, nekem semmi problémám nincs vele, szinte mindenki akit ismerek rendszeresen fogyaszt ilyen ételeket, ettől függetlenül jó a kapcsolatunk. Csupán azt szeretném ha az emberek tisztában lennének azzal, hogy milyen negatív hatásaik vannak ezeknek az ételeknek, mivel szerintem legtöbb embernek fogalma sincs róla.

Az egészséges ételek olyan drágák!

Épp ellenkezőleg! A természetes ételek sokkal olcsóbbak mint a feldolgozottak. Gondoljunk csak bele, minden feldolgozott étel valamilyen természetes ételből indul, amihez különféle anyagokat és vegyszereket adnak, csomagolást gyártanak, illetve reklámozzák. A chips krumpliból, sóból, és olajból és vegyszerekből áll, valóban nem tűnik drágának egy zacskó 300-400 Ft, azonban ha megnézzük, hogy mennyibe kerül kilója, 3000-4000 Ft. A krumpli külön 150-300 Ft/kg, 1 kg kókuszolaj 1000 Ft. Egy 150 grammos chipsben 50 g zsír van, ez 50 forintba kerül, a vízvesztés miatt 25 dkg burgonya kell 15 dkg chipshez, ez még a 300 Ft/kg-os árral számítva is 75 Ft, bár nyilván a chipset nem jó minőségű újburgonyából készítik, de ettől tekintsünk el. 125 Ft-ba kerülnek az alapanyagok egy boltba kaphatónál fényévekkel egészségesebb chipshez. A maradék pénzt a csomagolásért fizetjük amit egyből kidobunk szemetet gyártva, illetve az adalékanyagokért amik teljesen fölöslegesek és károsak.

Pár dolog amit sokan fogyasztanak: Chipsek ~3000-4000 Ft/kg, Tejcsokoládék: ~3000 Ft/kg, Tejszeletek ~3700 Ft/kg, Felvágottak 2000-5000 Ft/kg, Gabonapelyhek ~2000 Ft/kg, Kekszek ~1800 Ft/kg stb.

Pár egészséges természetes étel ehhez képest: Csirke máj 800 Ft/kg, Darált marhahús 2000 Ft/kg, Krumpli 150-300 Ft/kg, Zöldségek általában 100-800 Ft/kg, Szezonális gyümölcsök ~200-400 Ft/kg.

Amikor feldolgozott ételeket vásárolunk valójában sokszor tízszeres áron veszünk meg bocsássatok meg a kifejezésért egy rakás válogatott szart, megfűszerezve egy tucat adalékkal amit fényes zacskóban tálalnak nekünk.

Flora
A testünk csak annyira lehet jó, mint az ételek amit beleteszünk. Ezért az ételeket nagyon figyelmesen kell kiválasztanunk. Ezért választják egyre többen a Flórát. Tudják, hogy ez az egészséges test kulcsa az egészséges étrend. A Flóra tiszta napraforgóolajból áll. Könnyű, gyengéd olaj, ami a Flórajellegzetes természetes ízét adja. A Flóra gazdagabb a többszörösen telítetlen zsírsavakban, mint bármilyen más margarin. Nem tartalmaz semmi állati zsírt. Abszolút semmit. Szóval mivel szó szerint az vagy amit megeszel, nem gondolod, hogy itt az idő elkezdeni Flórát enni? – De! Pont gondoltam rá, hogy ideje lenne már egy gyors öregedésnek, rákkal, hirtelen halállal és szívinfarktussal fűszerezve.

Nincs időm főzni!

Persze, beszerezni az egészséges alapanyagokat és elkészíteni egy ételt, majd elmosogatni időbe tart, bár nem is az idő a fő szempont itt, hanem az extra energia amit igényel az egész. Sokkal egyszerűbb venni valamit a közeli boltban, vagy beugrani egy gyorsétterembe, én megértem. Sajnos minden olyan dolog ami hosszú távon pozitív hatású az adott pillanatban nem tűnik jó ötletnek, ez szintén részben azért van mert az agyunk úgy működik, hogy megpróbál mindig minél kevesebb energiát felhasználni. Ha úgy gondolja, hogy nem feltétlenül szükséges, hogy megcsináljunk valamit inkább rávesz, hogy elhalasszuk. Azonban ha mindig azt csináljuk ami a legegyszerűbb az adott pillanatban akkor mind tudjuk hová jutunk hosszútávon. Ha feldolgozott ételeket fogyasztunk, lusták, betegek és elhízottak leszünk, minél régebb óta tesszük ezt, annál nehezebb lesz változtatni.

Ha tényleg nagyon elfoglaltak vagyunk, legtöbb étteremben vannak viszonylag egészséges opciók, kérdezzük meg milyen olajokat használnak (pálma/kókusz/olíva/vaj jó, napraforgó, kukorica és egyebek rossz.) és teljes ételeket válasszunk.

Miért okoznak a feldolgozott ételek függőséget?

A feldolgozott ételek fogyasztása azért vezet túlevéshez és ételfüggőséghez, mert a fogyasztásuk által természetellenesen nagy mennyiségű boldogsághormont termel az agyunk. Nincs olyan természetes étel ami olyan kalóriadús lenne mint a feldolgozott ételek. Ha sok feldolgozott ételt fogyasztunk, egy idő után az agyunk alkalmazkodik a megnövekedett stimulációhoz, és egy idő után ezek az ételek már nem okozzák azt a reakciót amit először. A probléma az, hogy ezen a ponton a természetes ételek egyáltalán nem fognak ízleni, mivel sokkal kevesebb kalóriát tartalmaznak.

Miért gondolom azt, hogy mindenki jobban járna ha egyáltalán nem fogyasztana feldolgozott ételeket?

A feldolgozott ételgyártó cégek illetve gyorséttermi láncok milliárd dollárokat költenek reklámokra, hogy elhidjük szükségünk van a termékeikre. A valóság az, hogy semmi szükségünk nincs feldolgozott ételekre, mindenki jobban járna ha élete során soha nem fogyasztaná őket. Rendszeres fogyasztásuk által, betegek és elhízottak leszünk. Bármikor amikor veszünk valamit, nem csak magunknak vásárolunk, hanem támogatjuk azt aki előállította azt. Ha nem fogyasztunk feldolgozott vagy gyorséttermi ételeket, akkor nem támogatjuk a környezetkárosító, betegséget gyártó cégeket, amik manipulálnak minket, és milliók életét teszik tönkre. Ehelyett támogathatjuk az egészséges ételeket árusító termelőket, akiknek egyre nehezebb a megélhetésük, mivel alig tudják eladni a termékeiket.

smoking
Nem is olyan régen még a cigaretták káros hatásait próbálták eltitkolni
Messer Máté
Messer Máté

Saját krónikus betegségsorozatom hatására kezdtem el foglalkozni a táplálkozással és az egészséges életmóddal. Azért hoztam létre ezt a honlapot, hogy meggyőzzek minél több embert arról, hogy az életmódunknak hatalmas szerepe van az egészségünkben, illetve tudományos és tapasztalati tudásomat felhasználva szeretnék segíteni abban, hogy jó döntések által minél többen egészségesen éljünk.

Articles: 44

Leave a Reply