Miért fontos, hogy együnk zselatint

A modern étrend nem tartalmaz elég kollagént/zselatint

A tradicionális populációk az egész állatot elfogyasztották, a szervekkel és kötőszövetekkel együtt, a mai emberek ezzel ellentétben csak az izomhúsokat/színhúsokat fogyasztják, ami által túl sokat visznek be néhány aminosavból, míg túl keveset másokból.

Egy állat össz fehérjetartalmának körülbelül 50%-át kollagén alkotja, ami rengeteg glicin aminosavat tartalmaz. Az izomhúsok, nagyon minimális mennyiségű zselatint tartalmaznak, de nagyon sok ciszteint, metionint és triptofánt.

Mi történik ha csak izomhúsokat fogyasztunk?

Ha csak izomhúsokat fogyasztunk, a szervezetünkbe jutó aminosavak hasonlóak lesznek ahhoz, mint mikor a saját izomszöveteinket bontjuk le (magas kortizol hatására) azért, hogy ellássuk a szervezetünket megfelelő energiával és építőelemekkel míg stressz hatás alatt áll. Az izomhúsok túl sok triptofánt, ciszteint és metionint tartalmaznak, ezeknek az aminosavaknak a bevitelének a csökkentése megnöveli az élethosszt állati modellekben. (forrás, angol)

A glicin elképesztő egészségügyi hatásai

A glicin egy nem esszenciális aminosav, ami a kollagén fehérjék fő alkotóeleme.

Glicinre szükségünk van, hogy előállítsunk megfelelő mennyiségű glutationt ami szervezetünk egyik fő antioxidánsa. Kevés glicint elő tudunk állítani, tekintve, hogy nem esszenciális aminosav, azonban ez nem elég arra, hogy fedezze a szükségleteinket. (forrás, angol)

A glicin erősen gyulladáscsökkentő hatású, növeli a túlélést endotoxin mérgezés esetén, csökkenti az oxidatív stresszt, és visszaállítja a normális glutation szintet idősekben. (forrás: 1,2,3,4,5)

Elősegíti a jobb minőségű alvást, illetve csökkenti a nappali fáradtságot (forrás 1,2, 3)

Javítja a bőr rugalmasságát (forrás 1,2)

Több mint 50%-al csökkentette az inzulinreakciót szőlőcukorral együtt fogyasztva, csak szőlőcukorhoz képest. Elősegíti az inzulintermelést. (forrás 1, 2)

oxtail

Saját tapasztalataim az izomhúsokkal

Annak ellenére, hogy nem voltam túl egészséges fiatalon, a fő egészségügyi problémáim akkor kezdődtek, mikor nagy mennyiségű tonhalat, csirkemellet és egyéb izomhúsokat kezdtem fogyasztani, zselatin nélkül.

Körülbelül fél kg izomhúst ettem naponta, ami a magas többszörösen telítetlen zsírbevitelemmel (mogyoróvaj, magok és mogyorófélék, növényi olajok) illetve túledzéssel (heti 5-6x súlyzós edzés) kombinálva, az immunrendszerem működését olyan mértékben csökkentették, hogy több krónikus fertőzéssel lettem gazdagabb.

Emlékszem kiskoromban sosem szerettem a csirkemellet, mikor ritkán ettem, mindig úgy éreztem mintha egy követ nyeltem volna, pár falat után teli lettem és az emésztésem rossz volt. A zsírosabb, szaftosabb húsokat mindig sokkal jobban szerettem.

Hogy lehet elég kollagént/zselatint/glicint bevinni?

A legjobb megoldás ha egy levest készítünk a zselatinban gazdag húsokból mint például a marhafarok, és gyökeres zöldségekkel egészítjük ki. Így nem csak zselatint, hanem kalciumot, foszfort és rengeteg mikrotápanyagot is beviszünk a szervezetünkbe.

bone broth

Ha ezt különböző okok miatt nem tudjuk megtenni, akkor tudunk rendelni/venni zselatin port, amit forró vízben feloldva könnyen tudunk fogyasztani étkezésekkel egyidőben. Körülbelül 5-10 gramm szükséges, hogy egyensúlyba hozzon egy átlagos méretű húst.

Külön glicint is lehet kapni, bár szerintem aminosavakat táplálékkiegészítő formájában nem érdemes szedni. Legtöbb kutatás azonban ami a glicint vizsgálja, rengeteg pozitív hatásról számol be. Körülbelül 3-5 grammot érdemes naponta, ha ezt választjuk.

Messer Máté
Messer Máté

Saját krónikus betegségsorozatom hatására kezdtem el foglalkozni a táplálkozással és az egészséges életmóddal. Azért hoztam létre ezt a honlapot, hogy meggyőzzek minél több embert arról, hogy az életmódunknak hatalmas szerepe van az egészségünkben, illetve tudományos és tapasztalati tudásomat felhasználva szeretnék segíteni abban, hogy jó döntések által minél többen egészségesen éljünk.

Articles: 44

Leave a Reply