Mit tehetünk az ízületi fájdalom ellen?

Az ízületi fájdalmaknak két fő oka van, az egyik a különféle intenzív edzések hatására történő kopás, a másik a gyulladásos folyamatok okozta ízületi fájdalom.

Mindkettő esetében kiemelt szerepe van a táplálkozásnak. A táplálkozás során visszük be a szükséges fehérjéket, amiket miután aminosavakká bont a szervezetünk, felhasználunk különféle sejtek és szövetek folytonos cseréjéhez.

A táplálkozás szerepe az ízületek egészségében

Ahhoz, hogy a szervezetünk fenn tudja tartani a struktúráját és működését, elengedhetetlen, hogy megkapja a szükséges alapanyagokat.

A sok egyéb betegséghez hasonlóan az ízületi problémáknak is a fő oka, az egészségtelen modern étrend, ami nem tartalmazza megfelelő arányban az egészséghez szükséges tápanyagokat, viszont rengeteg olyan anyagot tartalmaz, ami különféle módon károsítja a szervezetünk működését.

Az állatoknak a fehérjéinek közel felét kollagén dús kötőszövetek alkotják, az emberek viszont szinte kizárólag az állatok izmait eszik, így az aminosavakat nem megfelelő arányban viszik be. A kötőszövetekben található aminosavaknak rengeteg pozitív hatása van, de kevés figyelmet kapnak mivel nem “esszenciálisak” ami azt jelenti, hogy képesek vagyunk előállítani őket más anyagokból.

Pot-of-oxtails.jpg

Azt gondolnánk, hogy mivel a szervezetünk képes előállítani glicint, prolint és egyéb nem esszenciális aminosavat, nem kell azzal foglalkoznunk, hogy mennyit viszünk be. Azonban kutatások igazolták, hogy a szervezetünk nem képes előállítani annyit ezekből a fontos aminosavakból, mint amennyire szükségünk lenne a kollagén szintézishez és egyéb anyagcsere folyamatokhoz. (R)

Ha nem vagyunk képesek előállítani elég kollagént, akkor idővel károsodni fognak az ízületeink. Aki intenzív edzést végez, annak jóval több fehérjére és zselatinra van szüksége, mivel az edzések hatására károsodnak az izmok és ízületek, amiket cserélni, regenerálni kell. Ha már kialakult ízületi fájdalom az edzések hatására, a magasabb zselatin bevitel mellett csökkenteni kell az edzések intenzitását és frekvenciáját is, hogy elegendő időt kapjon a szervezet a regenerációra.

Sokan, főleg idősek túl kevés fehérjét visznek be. Ez rengeteg egyéb betegség mellett, ízületi problémákhoz is vezet, mivel nincs elég építőeleme a szervezetnek, és így képtelen fenntartani a struktúráját.

Amikor idősek ízületi fájdalmaikról panaszkodnak, és külön kiemelik, hogy soha nem sportoltak, fogom a fejem. Önmagában a sport vagy a mozgás nem okoz ízületi problémákat, csak akkor ha valaki a teste jelzéseit figyelmen kívül hagyva túledzi magát, nem hagy elég időt a regenerációra és/vagy rossz a táplálkozása.

A mozgás elősegíti a gyorsabb regenerációt, mivel megnöveli a vérkeringést és ezáltal több tápanyaggal látja el a sérült szövetet. Sérülés esetén is érdemes valami olyan mozgást keresni ami nem jár fájdalommal, de több vért juttat a sérült részre.

Milyen anyagok okoznak gyulladásos ízületi fájdalmat?

Az első számú oka a gyulladásos problémáknak a növényi magolajok. Nem győzőm elégszer hangsúlyozni a negatív hatásaikat. A zsírsavak amiket tartalmaznak mérgezőek az emberek számára, abban a mennyiségben amiben manapság fogyasztják őket. A legfontosabb lépés amit mindenki tehet az egészségéért, ha örökre száműzi ezeket az olajokat az életéből, és nem fogyaszt olyan feldolgozott ételeket sem amik tartalmazzák őket.

Az omega 6 zsírsavak amik a növényi magolajok fő alkotó elemei erősen gyulladáskeltőek, és ha valaki a szükséges kis mennyiségnél többet visz be belőlük, jelentősen növeli a szisztematikus gyulladást a szervezetében. (R) Az emberek, főleg az elhízottak zsírszövetében az elmúlt században jelentősen megnövekedett az omega 6 zsírsavak aránya. (R) Az elhízással megnövekedő egészségügyi problémákért részben ez is felelős lehet.

o-5-NEW-USES-FOR-VEGETABLE-OIL-facebook (1).jpg

Az állati zsírok sem univerzálisan jók. Fontos a típus és a mennyiség, a szárnyasok és a sertészsír 10-30%-ban tartalmaz omega 6 zsírsavakat, az állat táplálékától függően, ha valaki sok állati zsírt fogyaszt, jobb ha annak nagyrészét kérődző állatok zsírjából viszi be, mivel ezek csak 2-4%-ban tartalmaznak omega 6 zsírsavat.

A másik forrása a különféle gyulladásos problémáknak az ételekben található természetes méreganyagok. Ezek elsősorban gabonákban, hüvelyesekben, magokban, mogyorófélékben és zöldségekben találhatóak, a növények direkt az állatok ellen fejlesztették ki ezeket az anyagokat, (R) hogy azok lehetőleg ne fogyasszák őket. Különféle technikákkal lehet csökkenteni a mennyiségüket, azonban sok olyan van ami hőkezelés után is megmarad. (R)

Bizonyos lektinek károsítják a bélfalat, és bejutnak a véráramba, majd a szervekbe és szövetekbe így az ízületekbe is raktározódnak. (R) A modern ételpreparációs technikák nem fordítanak kellő figyelmet arra, hogy a gabonákban és egyéb ételekben lévő természetes méreganyagokat megfelelő módon semlegesítsék, mivel az a fő szempont, hogy az adott étel minél gyorsabban elkészüljön, és így több profitot hozzon, nem pedig az, hogy egészséges ételeket fogyasszanak az emberek.

grains-and-beans.jpg

Egy olyan étrend ami mentes a főbb lektinektől normalizálja a gyulladás markereket autoimmun betegek esetén is. (R) Ha kénytelenek vagyunk fogyasztani ezeket az ételeket, akkor ez esetben a feldolgozottabbakat válasszuk, mert ezek kevesebb lektint tartalmaznak. Vagy alkalmazzunk tradicionális ételpreparációs technikákat, vagy szerezzünk be egy nyomás alapú főzőedényt.

A KSH Statisztikái alapján a hús/tojás/hal és tejtermékek fogyasztása jelentősen csökkent a rendszerváltáshoz képest, míg az olcsó gabonák és növényi olajok fogyasztása jelentősen nőtt. A növényi magolajak fogyasztása egyébként az egész világon hihetetlen ütemben emelkedik – egyre többen esznek éttermekben, ahol előszeretettel használják őket, illetve sokan az olcsó ára miatt veszik, mivel nem feltételezik, hogy káros lenne.

Ízületi fájdalmak esetén még a zöldségek közül is érdemes megszabadulni pár fajtától, mint például a paradicsom, paprika, és esetenként a burgonya, mivel az ezekben található lektinek is okozhatnak néhány rájuk érzékeny emberben ízületi fájdalmat. A lektinek ezekben az ételeknek főleg a héjában és magjaiban koncentrálódnak, így egy jól megfőtt, megpucolt zöldség valószínűleg nem okoz gondot.

Magokat és mogyoróféléket ne fogyasszunk ízületi fájdalmak esetén, főleg ne földimogyorót ami valójában a hüvelyesek közé tartozik és az egyik legallergénebb étel a Földön.

Míg a megfelelő fehérjebevitel nagyon fontos, a túl magas fehérjebevitel főleg ha húsból és halból származik káros lehet az ízületekre nézve, mivel jelentősen növelheti a húgysav szintet. (R) Ez magyarul nagyon hülyén fog hangzani, de a magas húgysav szint hatására “húgysav kristályok” rakódnak le az ízületekben, amik részben felelősek az ízületi fájdalmakért. (R)

Ugyanezt okozhatja a túl magas fruktóz bevitel, (R) a fruktózt legtöbben a magas cukorfogyasztásukkal viszik be, főleg üdítők/sütemények formájában. A kristálycukor egy glükóz és egy fruktóz molekulából áll amik egymáshoz kapcsolódnak. A gyümölcsök, méz és egyéb édesítők tartalmaznak külön fruktózt és glükózt általában fele-fele arányban, így ezekkel az ételekkel is vigyázni kell, és csak kis mennyiségben fogyasztani. Honnan tudjuk, hogy túl sokat ettünk belőlük? Ízületi fájdalmaink jelentkeznek a könyökünkben/térdhajlatunkban.

various types of sugar

Bármilyen anyag ami növeli a bélfal áteresztő képességét, negatívan fogja befolyásolni az ízületi problémákat, a természetes méreganyagokon kívül a feldolgozott ételekben található adalékok anyagok azok amik elsősorban felelősek lehetnek ezért, különféle mechanizmusok által növelik a bélfal áteresztő képességét. (R) Ráadásul a feldolgozott ételek általában lisztből, cukorból és növényi olajokból állnak, amik önmagukban is negatívan befolyásolnák az emésztést.

Krónikus fertőzések is okozhatnak ízületi gyulladást, (R) az egészséges étrenden, megfelelő alváson és immunszuppresszív tevékenységek minimalizálásán kívül a zsírban oldódó vitaminoknak különösen nagy szerepük van az immunitásban, így ezeket érdemes lehet vérkép alapján kiegészíteni, főleg ha az étrendünk nem nyújt elegendő mennyiséget.

Akkor mégis mit együnk?

A fehérjebevitel nagyon fontos, étrendünk tartalmazzon minél több zselatint, napi pár gramm kollagén szedése nem fog segíteni, főzzünk zselatinos húsokból levest és fogyasszuk rendszeresen.

Ne együnk több fehérjét mint amire szükségünk van, figyeljük testünk jelzéseit, ha kívánjuk az állati termékeket, együnk többet, ha egyáltalán nem kívánjuk a húst, akkor együnk kicsit kevesebbet.

Szénhidrát forrásaink keményítőt tartalmazó ételekből származzanak, hogy minimalizáljuk a fruktóz bevitelt, a “legbiztonságosabbak” valószínűleg a jól megfőtt jázmin rizs, krumpli, édesburgonya, és egyéb keményítőben gazdag gumós zöldségek.

tubers1

A gumós zöldségek, és az állati porcok egyébként sok hialuronsavat, és glükózamint is tartalmaznak, így ha ezeket fogyasztjuk nem kell glükózamin és hialuronsav tablettákra költenünk a pénzt.

Zsírt próbáljunk állati zsírokból bevinni, illetve együnk egész tojást (Ha nem vagyunk rá szenzitívek) májat, vajat és ha jól toleráljuk kemény sajtokat a zsírban oldódó vitaminok miatt.

Az ízületi betegségekben szenvedők jelentős részének D vitamin hiánya van, (R) és az alacsony D vitamin szint összefüggésbe hozható a krónikus fájdalmakkal. (R)

Táplálékkiegészítők amik működnek

A különféle táplálékkiegészítők amiket az ízületi problémák megszüntetésére árulnak mint a glükózamin, és kondroitin-szulfát valóban müködnek (R, R1) de lényegében olyan anyagokat tartalmaznak amit jóval nagyobb mennyiségben be tudunk vinni ételek formájában.

A kurkuma gyulladáscsökkentő hatását elég sok kutatás igazolja, és valószínűleg az ízületi fájdalmakat is csökkenti. (R) Ennek ellenére egyetlen kapszulától se várjuk, hogy önmagában teljesen megszünteti a problémát, anélkül, hogy változtatnánk az étrendünkön és életmódunkon.

Pills.jpg

Mi nem fog segíteni?

A modern orvostudomány, az irritábilis bél szindrómához hasonlóan az ízületi fájdalmak összes okát sem ismeri, valószínűleg “öröklött faktorok” és “genetikai eltérések” játszanak szerepet a betegségben, olvasható a webbetegen.

Az orvosi kezelés nem a problémát próbálja megszüntetni, mivel annak nem ismeri az okát, a tüneteket kezeli, fájdalom csillapítókkal, nem szteroid gyulladáscsökkentőkkel és szteroidokkal. Elég sok reklámot látott mindenki (sajnos) amiben az idős nagymama fel se bír állni a székből, annyira fájnak az ízületei, de semmi gond mert bekapja a fájdalom csillapítót és már emelgeti is az unokát.

Ezzel csak az a probléma, hogy nem véletlenül fájnak az ízületek, ezzel jelzi a szervezet, hogy sérültek és ha fájdalomcsillapítók hatására úgy mozog a nagyi mintha minden a legnagyobb rendben lenne, rövid úton toló székben fogja végezni.

patient-upset-with-doctor1 (1).jpg

Ettől függetlenül érdemes orvoshoz fordulnunk, hogy az esetleges fertőzéseket ki lehessen zárni vagy felismerni és kezelni.

A különféle alternatív gyógyítók, akik kézrátétellel, angyali áldással, gyógyfüvekkel vagy imával gyógyítanak, valószínűleg szintén nem fognak segíteni, mivel nincs semmi bizonyíték arra, hogy ezek bármelyike működne. 

A különféle krémek szintén nem fognak túl sokat segíteni, esetleg rövid távon csökkenthetik a fájdalmat ha fájdalomcsillapító hatásúak.

Valószínűleg több ezer különféle termék kapható ízületi fájdalmakra, ami nem működik, bármi amit úgy hirdetnek, hogy önmagában megszünteti az ízületi fájdalmakat ha beszedjük szinte biztosan átverés.

A különféle kezelésekkel is vigyázzunk, főleg ha úgy hirdetik, hogy Amerikában már bevált, új szuper technológia. Nézzünk utána, hogy valóban léteznek-e tudományos kutatások amik igazolnák a hatásosságát. Némelyik eljárás, mint a PRP valóban hatásosnak tűnik, (R) de azt ne felejtsük el, hogy ha még rövid távon működne is egy adott terápia, hamarosan újra jelentkezni fognak a tünetek, ha nem szüntetjük meg a probléma forrását.

Messer Máté
Messer Máté

Saját krónikus betegségsorozatom hatására kezdtem el foglalkozni a táplálkozással és az egészséges életmóddal. Azért hoztam létre ezt a honlapot, hogy meggyőzzek minél több embert arról, hogy az életmódunknak hatalmas szerepe van az egészségünkben, illetve tudományos és tapasztalati tudásomat felhasználva szeretnék segíteni abban, hogy jó döntések által minél többen egészségesen éljünk.

Articles: 44

2 hozzászólás

  1. Hello Máté,
    Több cikkben is írsz a “tradicionális ételpreparációs technikák”-ról. Mik ezek a technikák? Hol tudnék bővebben olvasni róluk?
    Köszi

Leave a Reply