Kiéheztethetjük a rákot evéssel?

A rák egy olyan betegség, ami sajnos valamilyen formában szinte mindannyiunkat érint. A szív- és érrendszeri betegségek után a második vezető halálok a világon, és ha elég ideig élünk, nagy eséllyel mi is az áldozataivá válhatunk. Sokan nem tudják, hogy legtöbb rák kialakulásáért (egyes kutatások szerint 90%+ (R1, R2)) környezeti hatások a felelősek, nem a génjeink.

Tekintve, hogy milyen szörnyű betegségről van szó, nagyon nehéz róla logikusan, józanul, érzelmektől mentesen gondolkoznunk és beszélnünk. Érthető, hogy miért vagyunk összezavarodva és félelmekkel teli, elvégre majdnem minden napra jut valami új dolog amiről kiderül, hogy rákkeltő.

Alternatív oldalakon persze olvashatunk arról, hogy mik azok, az olcsó, bárki számára elérhető anyagok, amik “gyógyítják a rákot”, de azért ezt szerencsére legtöbben tudjuk, hogy nem így van.

A médiával az egyik legnagyobb probléma, hogy lételeme a dolgok felnagyítása, eltúlzása, és kontextus nélküli közlése. A célja nem a hasznos információ nyújtás, hanem a nézettség fenntartása, amihez a szenzációhajhász cikkek és riportok elengedhetetlenek. Ha nincs új hír, akkor a semmiből kell hírt csinálni.

Az elmúlt években olvashattunk olyan ökörségeket, hogy a vörös hús, és a tojásfogyasztás ugyanolyan káros mint a dohányzás, (R4, R5) illetve kiderült, hogy a mammográfia nem hosszabbítja meg az életet (R13) majd az is, hogy igen. (R14) Ha próbálnánk alkalmazkodni a javaslatokhoz, pár nap után nem ehetnénk semmit, sőt a legjobb az lenne ha levegőt se vennénk, elásnánk majd hibernálnánk magunkat.

Arról ami valóban fontos lenne, hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy megelőzzük ezt a szörnyű betegséget, nagyon kevés hasznos információt találunk. A dohányzás és túlzott alkoholfogyasztás az a két dolog amiről szinte mindenki tudja, hogy káros, és rákot okozhat, de ezek elhagyásán kívül még rengeteg egyéb dolgot tehetünk.

Sokan a különböző szűréseket tekintik rákprevenciónak, de ezek nem jelentenek valódi prevenciót, mivel nem előzik meg a betegség kialakulását, csak a már meglévő betegség felismerésében segítenek. Arról, hogy ezek a tesztek segítenek-e meghosszabbítani az emberek életét, mint már írtam jelenleg is vita zajlik a kutatók és orvosok csoportjai között, bár a hivatalos álláspont az, hogy igen. A túldiagnosztizálás viszont szintén komoly problémát jelent mint minden betegség esetén. (R6) Bővebben erről: Komoly problémák a modern orvoslással.

Valódi Rákprevenció

Az egyik módja a rákprevenciónak, ha csökkentjük a különböző rákkeltő anyagokkal, pl. dioxin, acrylamide, azbeszt illetve ionizáló sugárzással történő érintkezést. Ha lehet használjunk kíméletes ételkészítési technikákat, és ne együk meg az égett részeit az ételeknek.

Fölöslegesen ne tegyük ki magunkat röntgen vagy egyéb sugárzásoknak, csak ha nyomós okunk van rá. Ha olyan környezetben vagyunk ahol vegyszereket szívunk be egész nap, próbáljuk megváltoztatni. Sokat tehetünk ezen a téren is, persze teljesen nem bírjuk minimalizálni a kockázatot.

Ami legalább ilyen fontos, hogy hozzájáruljunk szervezetünk és elsősorban immunrendszerünk normális működéséhez azáltal, hogy időben lefekszünk és eleget alszunk. Este a legaktívabb az immunrendszerünk, ami a rákos és sérült sejtek eltüntetésében segít illetve a különféle egyéb regenerációs folyamatok is alvás alatt történnek.

Fontos, hogy valamennyit minden nap mozogjunk, hogy a nyirokrendszerünk működését elősegítsük. Több vírus sőt egyéb fertőzés is előidézhet különböző típusú rákot, ismét hangsúlyozom, hogy nem bírjuk teljesen minimalizálni a kockázatot, de a higiénia és életmód mindenképp fontos. (R3) Ha van lehetőségünk érdemes lehet, vérkép alapján vizsgálni a mikrotápanyag szinteket, mivel mind a hiány, mind a többlet károsíthat bizonyos funkciókat.

Rákprevenció evéssel?

A táplálkozás egyértelműen komoly szerepet játszik a rákprevencióban is. Az elhízás ami erősen összefügg a táplálkozással maga komoly rizikó faktor rák szempontjából. (R7) Sok étel lehet potenciálisan rákkeltő, de most ahelyett, hogy azt vizsgálnánk milyen ételek okozhatnak rákot, inkább koncentráljunk arra, hogy mik azok amik csökkenthetik a kockázatot.

Arról már írtam miért hülyeség az az elmélet miszerint a szénhidrátok, vagy a cukor elhagyásával fogjuk kiéheztetni a rákot. Röviden, a vércukrunkat ebben az esetben saját szöveteinkből fedezzük, immunszupresszív stressz hormonok hatására. A vércukrunk nem feltétlen lesz alacsonyabb, viszont hamarabb felemésztjük magunkat és fellép a cachexia. Ráadásul ha nem eszünk szénhidrátokat, kénytelenek vagyunk több fehérjét és zsírt, amik szintén “etetik” a rákot, sőt szükségesek az áttétekhez. (R8, R9, R10, R11) A finomított cukor bevitelét persze jó ha minimalizáljuk.

William Li, TED előadásában arról beszél, hogy az egyik kulcsfontosságú tényező a rák fejlődése szempontjából az angiogenezis, ami az új erek/érhálózatok kialakulását jelenti. Az erek szállítják a sejtjeinknek az oxigént és tápanyagokat, amik nélkül azonnal meghalnánk. Gondolhatnánk, hogy az angiogenezis egy szuper dolog, de az érhálózatunk már magzat korban kifejlődik, és csak pár ritka esetben keletkeznek új erek felnőttként pl. ha sérülés ér minket.

Az angiogenezist a szervezet normális esetben jól szabályozza, különböző inhibitorokkal és stimuláló anyagokkal. Ha azonban ez az egyensúly valamilyen okból felbomlik, rengeteg betegség és probléma lép fel. A csökkent angiogenezis szív- és érrendszeri problémákhoz, merevedési zavarokhoz, hajhulláshoz vezethet, míg a túlzott angiogenezis elősegíti a rák, elhízás, vakság és egyéb betegségek kialakulását.

Az angiogenezis az összes ráktípus esetén kulcsfontosságú, mivel mindannyiunkban folyamatosan keletkeznek rákos sejtek, mikroszkópikus tumorok, amik megfelelő vérellátás nélkül szerencsére nem bírnak akkorára nőni, hogy veszélyeztethetnék az életünket. Egy 2004-ben megjelent Nature cikk “betegség nélküli rák“-ként jellemezte ezt a jelenséget.

Amint azonban a tumor az angiogenezis hatására megfelelő vérellátást kap, elképesztő ütemben kezd el növekedni, és ekkor keletkezhetnek az áttétek is. Sajnos legtöbb rákot csak ebben a stádiumban diagnosztizálják.

Li különböző állatokon bebizonyította, hogy az angiogenezist blokkoló szerek sikeresen alkalmazhatóak bizonyos típusú daganatok esetén. Embereknél különböző hatásfokúak, a hagyományos kezelések mellett egyes ráktípusoknál megkétszerezik a túlélési időt, míg másoknál kevésbé hatásosak.

Persze nem azért írom ezt a bejegyzést, hogy gyógyszereket reklámozzak. Azzal kezdtem, hogy a legtöbb rák kialakulásáért környezeti hatások a felelősek, és a prevenció nagyon fontos, mivel minél előrehaladottabb egy betegség, annál kevesebb esély van a visszafordítására. Lehet, hogy a rákprevenciónak az egyik legfontosabb komponense, a túlzott angiogenezis blokkolása? Ha igen, mik azok a dolgok amiket hozzáadhatunk az étrendünkhöz, amik természetes angiogenezis blokkoló hatással rendelkeznek?

Érdekes módon Li azt találta, hogy rengeteg természetes étel, zöldségek, gyümölcsök, fűszerek, teák és egyebek mind tartalmaznak különféle angiogenezis blokkoló anyagokat. (R15) Ezeknek az anyagoknak a hatásfoka különböző, de köztük szinergia lép fel, és a hatásuk összeadódik.

Mai napig él bennem amit pár éve egy fórumon kialakult beszélgetés során olvastam valakitől: “Oké, hogy fontos a táplálkozás, de ha már kialakult a rák baszhatod a fokhagymádat, csak a drogok segítenek”. Nos Li kutatása alapján bizonyos természetes ételekben található anyagok, ugyanolyan hatásosak vagy még hatásosabbak mint a különböző drogok, az angiogenezist blokkoló hatásukat tekintve. (R16)

Rengeteg kutatás található különböző ételek hatásairól rákprevenció terén, például heti 2-3 adag paradicsomszósz fogyasztása már önmagában 30%-al csökkenti a prosztata rák kialakulását. (R12) Az angiogenezist blokkoló anyagok csak egyek a sok közül, amivel az anyatermészet ellátta az ételeket, rengeteg egyéb létezik amiknek a teljes spektrumú hatásait ma még közel sem ismerjük. Ha több pénzt fektetnének a rengeteg természetes étel hatásainak vizsgálatára, illetve előnyeik iskolákban történő oktatására, és kevesebbet a feldolgozott ételekre és modern gyógyszerekre, valószínűleg nem itt tartanánk.

Az angiogenezis blokkoló hatás egyébként az elhízás ellen is véd, amit állatkísérletekkel igazoltak. Ha elhízott egereknek angiogenezis blokkoló anyagokat adnak, fogynak, majd ismét elkezdenek hízni amikor elvonják őket. Ez egy érdekes bizonyíték arra, hogy a modern étrend, a túlzott kalóriatartalmon túl, esetleg más módokon is hozzájárulhat az elhízáshoz.

Mi lenne ha valaki egész életében egy természetes ételeken alapuló étrendet követne, hasonlót mint amit én is javasolok, ami által szinte minden étkezésre, többek között, rengeteg angiogenezis blokkoló anyagot is fogyasztana, illetve az étrendnek köszönhetően az elhízást is megelőzné?

Az én véleményem az, hogy nem érdemes felelőtlenül élnünk, és bíznunk abban, hogy a modern orvostudomány majd megoldást nyújt az összes problémánkra. Az egészségünket elsősorban az határozza meg, hogy mi hogyan élünk, hogyan táplálkozunk, és mit csinálunk. Komoly betegség esetén nagyon nehéz jó döntést hozni, de a különböző modern terápiák mellett, szerintem érdemes elgondolkozni azon, hogy mit tehetünk meg mi, saját magunkért, és az egészségünkért.

Messer Máté
Messer Máté

Saját krónikus betegségsorozatom hatására kezdtem el foglalkozni a táplálkozással és az egészséges életmóddal. Azért hoztam létre ezt a honlapot, hogy meggyőzzek minél több embert arról, hogy az életmódunknak hatalmas szerepe van az egészségünkben, illetve tudományos és tapasztalati tudásomat felhasználva szeretnék segíteni abban, hogy jó döntések által minél többen egészségesen éljünk.

Articles: 44

One comment

  1. Mindig összezavarodok, ha szóba kerül a rák kiéheztetése téma. Tudod, ugye, hogy most jelent meg egy új magazin, Szendi Gábor is áldását adta rá, írt hozzá ajánlót is. Az egyik fő téma a Rák kiéheztetése – a ketogén diéta csodája. Volt szerencsém elolvasni, nagyon meggyőzően írják le.
    http://www.kossuth.hu/adatlap/konyv/4068/amirol-az-orvos-nem-mindig-beszel-1-szam-2017-marcius
    Persze a kemó és sugárterápia mellett ajánlják, csak kiegészítésként.
    Én nem tudom, mit tennék, ha rákos lennék, kétségbeesésemben ki tudja, nem kezdenék-e el ketózni :-D. Nem mondom, hogy hiszek benne, de hát olyankor az ember minden szalmaszálba belekapaszkodik.

Leave a Reply